Ισχυρότερη θωράκιση και της Ελλάδας, καθώς θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Μια νέα αμερικανική βάση δημιουργείται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων UAV MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα πρώτα τέσσερα Reaper ήρθαν σε κούτες και μονταρίστηκαν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, μονταρισμένα, έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση. Τρία αμερικανικά drones του ίδιου τύπου διαπραγματεύονται ήδη να αγοράσουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αυτών drones πρόκειται να έχει διάρκεια ενός έτους (που δύναται, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, να παραταθεί για άλλο ένα έτος) και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η δράση τους στην Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1η Νοεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟυκρανία: Η τουρκική εταιρεία Baykar στοχεύει να ολοκληρώσει το εργοστάσιό της σε δύο χρόνια

Τα MQ-9 Reaper είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν στη Λάρισα, ήταν όμως δύο παλαιότερης γενιάς και είχαν τότε ως αποστολή την επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον εμφύλιο της Υεμένης. Αυτή τη φορά όμως οι Αμερικανοί έστειλαν για εγκατάσταση στη Λάρισα και επιχείρηση από την Ελλάδα οκτώ drones με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και με το δικό τους προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Αλλά το ότι ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας λίγη σημασία έχει, αφού μπορούν να επιχειρήσουν επί 20 συνεχείς ώρες στον αέρα. Πολύ περισσότερες και πιο αποτελεσματικές ώρες απ’ ό,τι επιχειρούν τα τουρκικά Bayraktar TB2. Ναι μεν δεν μεταφέρουν πυραύλους, αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος – εδάφους, αλλά και πυραύλους αέρος – αέρος.

Στόχος τους είναι η επιτήρηση στην περιοχή της Μεσογείου. Διαθέτουν ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό βεβαίως την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας. Θα επιχειρούν ωστόσο και στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, νότια της Κρήτης. Μια νέα επιχείρηση από αμερικανικά drones άρχισε να πραγματοποιείται, μια νέα αμερικανική βάση άρχισε να δημιουργείται, η οποία ήδη προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Οι Αμερικανοί, όπως έκαναν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο, έτσι και στη Λάρισα επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, στο πλαίσιο και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA). Εστω κι αν η συμφωνία προβλέπει την παραμονή τους στη Λάρισα για έναν χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης έχουν επενδύσει συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η βάση αυτή (που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας) να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά αναπτυγμένες πλατφόρμες και drones τώρα και στο μέλλον.

Αλλά δεν είναι μόνον αμερικανική υπόθεση τα UAV MQ-9 Reaper, είναι και ελληνική. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν τα αμερικανικά MQ-9 Reaper μπορεί, εάν το ζητήσει η ελληνική πλευρά (και συμφωνήσει προς τούτο και η αμερικανική), να διοχετεύονται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και το σημαντικότερο; Οταν έρθουν στην Ελλάδα και τα τρία MQ-9 Reaper που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας (ήδη οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει) μαζί με τις πλατφόρμες τους θα υπάρξει και συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς.

Πρόσφατα Άρθρα Διπλωματία Διπλωματία Αμερικανική βάση drones στη Λάρισα – Τι σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή Ισχυρότερη θωράκιση και της Ελλάδας, καθώς θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου 25/11/2022 13:12 Οικονομικές Ειδήσεις Επεκτείνονται οι έρευνες για αέριο στην περιοχή της Κρήτης – Το μήνυμα Οικονόμου στην Τουρκία Εκτός από την ExxοnMobil, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. 25/11/2022 10:51 Πολιτική Γραμματεία Οι υπερπτήσεις, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν και άλλες ιστορίες μπούλινγκ στο Αιγαίο Η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας 24/11/2022 22:00 Διπλωματία Εμμονή Τσελίκ με Μητσοτάκη – Δένδια: «Θα κάνουμε τέτοια βήματα που δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν» «Αγωνιούν επειδή σε περίπτωση που γίνει η προσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο τελειώνουν οι παράνομες κινήσεις της Ελλάδας και τα παράνομα βήματά της στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά ο Ομέρ Τσελίκ. 24/11/2022 19:53 Πολιτική Γραμματεία Λεπτές ισορροπίες και επικίνδυνα παιχνίδια με την Τουρκία και γιατί δεν μπορούν… να έρθουν νύχτα Η επίσκεψη τριών υπουργών στην Αίγυπτο, Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη την Τρίτη θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προσήλωσης της Αθήνας στις συμφωνίες που υπογράφονται επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου 24/11/2022 12:03 Διπλωματία Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – Βγάζει γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες 24/11/2022 09:16 Διπλωματία Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία «Οποιαδήποτε νέα αμυντική συναλλαγή με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες κυρώσεις CAATSA», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπαρτμεντ 23/11/2022 20:41 Διπλωματία Δένδιας: Χωρίς προηγούμενο η κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία «Η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα, και αυτό είναι η διάρκεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. 23/11/2022 20:22 Διπλωματία «Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» – Άμεση απάντηση του υπ. Εξωτερικών Την απάντησή του στις τουρκικές δηλώσεις για το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας – Αιγύπτου έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 23/11/2022 18:33 Διπλωματία Τουρκικό ΥΠΕΞ για το Μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια» Ενοχλημένη η Τουρκία και με το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο για συνεργασία σε έρευνα και διάσωση. 23/11/2022 18:00

Επίσκεψη στη «φωλιά» των Rafale, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, πραγματοποιήσει χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσκεψη στη «φωλιά» των Rafale, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, πραγματοποιήσει χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε ένα Rafale, ενώ μπήκε και στο πιλοτήριο. Με το προσωπικό να την ενημερώνει αναλυτικά για τις λειτουργίες του αεροσκάφους. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τανάγρα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε και επίδειξη πτήσης Rafale στον εξομοιωτή. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την αποστολή και το έργο της μονάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.