Η αμφιλεγόμενη Ίντιρα Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1917, και έμελλε να σημαδέψει την ιστορία της χώρας της, αλλά και των επόμενων γενεών, στην Ινδία. Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Γιαβαχαρλάλ Νεχρού, ζώντας ταραγμένα παιδικά χρόνια εξαιτίας των πολιτικών διώξεων που γνώρισαν οι γονείς της. Σπούδασε στην Ελβετία και στην Οξφόρδη και μετά στο πανεπιστήμιο του Σαντινικετάν, το περίφημο πνευματικό κέντρο που ίδρυσε ο Ταγκόρ.

Διαβάστε επίσης: Χριστίνα Ωνάση: 34 χρόνια από τον θάνατό της

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ο ρόλος του πατέρα της, ο γάμος

Εξαιτίας των αγώνων και των συνεχών φυλακίσεων του πατέρα της και του πρώιμου θανάτου της μητέρας της από φυματίωση το 1930, η Ίντιρα Γκάντι μεγαλώνει μόνη της στην ιδιωτική έκταση της οικογένειας, κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι και το 1935 φεύγει για σπουδές στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, συμμετέχει σε οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ινδίας και κατά του φασισμού στην Ισπανία.

Ωστόσο, αναγκάζεται να διακόψει πολλές φορές τη φοίτησή της και να καταφύγει στην Ελβετία για λόγους υγείας, ώσπου τελικά το 1941, εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφει στην Ινδία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Τον επόμενο χρόνο παντρεύεται, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, τον Φερόζ Γκάντι (εξου και το επίθετο της), με τον οποίο υπήρξαν συναγωνιστές στην Αγγλία. Αποκτά μαζί του δύο παιδιά, τον Ρατζίβ και τον Σαντζάι. Ο γάμος τους λήγει σύντομα.

Το 1959 εκλέχθηκε πρόεδρος της παράταξης του Κόμματος του Κογκρέσου, ενώ θάνατος του πατέρα της το 1964 οδηγεί στη δική της ανέλιξη στην πολιτική, αφού ο επόμενος πρωθυπουργός, Λαλ Μπαχαντούρ Σάστρι, τη διορίζει Υπουργό Πληροφοριών και Ραδιοφωνίας.

Η θητεία του Σάστρι είναι σύντομη, αφού πεθαίνει ξαφνικά το 1966 από καρδιακή προσβολή. Μετά το θάνατο του, τα μέλη της παράταξης προτείνουν να κατέβει η Ίντιρα ως υποψήφια πρωθυπουργός στις εκλογές και το 1968, εκλέγεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.

Η πρώτη της θητεία συνοδεύεται από μία σειρά ριζοσπαστικών μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας που αποτελούσε το βασικότερο πρόβλημα της χώρας. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, επιτυγχάνεται η «Πράσινη Επανάσταση», η εθνικοποίηση τραπεζών και η μεταρρύθμιση της ισότιμης αμοιβής γυναικών και ανδρών.

Από το 1975, όμως, η Γκάντι έγινε στόχος επιθέσεων της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητούσε τη γνησιότητα του αποτελέσματος των εκλογών που ανανέωναν την παραμονή της στην εξουσία. Η Γκάντι αντέδρασε με μαζικές συλλήψεις και κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τελικά όμως αναγκάστηκε να διενεργήσει νέες εκλογές το 1977 στις οποίες ηττήθηκε. Το 1980, ωστόσο, ξαναγύρισε πανηγυρικά στην εξουσία μετά από νέες εκλογές.

Πρόσφατα Άρθρα Stories Κυβέρνηση Μιχαηλίδου για Κιβωτό του Κόσμου: «Καλό που ανοίγουν στόματα – Μας φοβίσει τι έχουμε να ακούσουμε» Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι ανοίγουν τα στόματα, κάτι που από τη μία είναι αισιόδοξο, αλλά «από την άλλη, αυτό που μας φοβίζει και η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα, τι έχουμε να ακούσουμε». 19/11/2022 23:47 Κόμματα Κουτσούμπας για υποκλοπές: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν σαν απατημένοι σύζυγοι» Στην Σκύδρα Πέλλας μίλησε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 19/11/2022 22:00 video Διπλωματία Συνάντηση Δένδια – Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, λόγω των στενών συμμαχικών σχέσεών της με τη Γαλλία». 19/11/2022 21:19 Πολιτική Γραμματεία Δύο ΑΕΠ χρωστούν οι Ελληνες Τα μισά χρέη ήδη στο «κόκκινο», ενώ σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ αυξάνονται οι απλήρωτοι φόροι τον μήνα 19/11/2022 21:16 Πολιτική Γραμματεία Υποκλοπές: Οι 3+1 διατάξεις που πυροδοτούν την αντιπαράθεση Το νομοσχέδιο αντίθετα τροφοδότησε την πολιτική σύγκρουση με αιχμή συγκεκριμένες διατάξεις του. 19/11/2022 21:07 Πολιτική Γραμματεία Το άγνωστο παρασκήνιο μετά το δημοψήφισμα του 2015 – Τα τηλεφωνήματα και η παραίτηση Το άγνωστο παρασκήνιο μέσα από το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα: Ιανουάριος – Αύγουστος 2015» 19/11/2022 20:12 Κυβέρνηση Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια ειρήνη, «καταδικάζουμε, από όπου και αν προέρχονται, ανάλογες ριψοκίνδυνες πρακτικές, οι οποίες δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και δεν προάγουν τις σχέσεις καλής γειτονιάς». 19/11/2022 19:40 Πολιτική Γραμματεία Πρώτη κάλπη με απλή αναλογική: Οι μνηστήρες και οι παγίδες Η απλή αναλογική ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και με στόχο το αφήγημα της κουλτούρας των συνεργασιών 19/11/2022 19:26 Διπλωματία Η έκπτωτη κυβέρνηση της Λιβύης διαμαρτύρεται στην ΕΕ για την «στάση» Δένδια Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης σημειώνει στην επιστολή της ότι «ενέργειες σαν και αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας». 19/11/2022 17:39 Κόμματα Ανδρουλάκης στην EXPO Πελοπόννησος: «Προτείνουμε 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ» Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα σημαντικό εργαλείο που έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες της κρίσης, «έχουν επωφεληθεί με δάνεια μόνο 41 μεγάλες επιχειρήσεις». 19/11/2022 16:45

Η θέση σε εφαρμογή της επιχείρησης Γαλάζιο Αστέρι τον Ιούνιο του 1984 σήμανε την αρχή του τέλους για την Γκάντι. Η ίδια διέταξε τον ινδικό στρατό να επανακαταλάβει το Χρυσό Τέμενος του Σιχισμού, που είχε πέσει από το 1982 στα χέρια των Σιχ. Η επιχείρηση είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Σκοτώθηκαν σχεδόν 500 πολίτες και πάνω από 300 στρατιώτες. Ακολούθησαν χιλιάδες συλλήψεις, βασανιστήρια και διωγμοί των Σιχ. Όλα αυτά με εντολή της ίδιας της Γκάντι.

Στις 31 Οκτωβρίου 1984 δολοφονήθηκε στην αυλή του σπιτιού της από τους δυο προσωπικούς Σιχ σωματοφύλακές της. Είχε προηγηθεί ο θάνατος σε αεροπορικό ατύχημα του πρωτότοκου γιου της, στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία.

Ο τρόπος δολοφονίας της ήταν ακραίος καθώς, μετά τους τρεις εξ επαφής πυροβολισμούς που δέχθηκε από τον ένα σωματοφύλακα της, ο δεύτερος της έριξε άλλες 30(!) σφαίρες. Παρ’ όλα αυτά, η Γκάντι παρέμεινε ζωντανή, μέχρι και τη στιγμή που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.