Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι σκοπεύει να εξοπλίσει τα drones Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα.

Το δίκτυο Nordic Monitor δημοσιεύει την πληροφορία αυτή, παρουσιάζοντας απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν έπειτα από υποκλοπή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Nordic Monitor: Η Τουρκία εξοπλίζει τα drones με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου

Στα έγγραφα, που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Τουρκία.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές μεθόδους για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων αεροπορικώς. Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στον Τούρκο κατασκευαστή UAV Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος, ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα», είπε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Εάν είναι εξοπλισμένο με τέτοιο σύστημα και έχει εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στο Baykar Makina από τις ουκρανικές Αρχές και η απάντηση από την τουρκική εταιρεία παρασχέθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου 2022.

Η Τουρκία δεν απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν υπέβαλε τελικά γραπτή δήλωση, λέγοντας ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος της BWC (Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα) από το 1974 και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση.

«Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατασκευάζεται στην Τουρκία χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.