Yποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης.

Eίναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε το 2%. Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με συνέπεια να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

«Η τρίτη κατά σειρά πτώση του PMI της ευρωζώνης δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η ύφεση ενδεχομένως να έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Bert Colijn στην ING.

Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε 60% πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,98 έναντι του δολαρίου.

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,62% από 4,44% χθες, έναντι 2% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62%, από 2,48% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9736 δολάρια, από τα 0,98490 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

Η ύφεση της γερμανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι νέες δραστηριότητες των επιχειρήσεων σημείωσαν πτώση.

Ωστόσο, η δραστηριότητα στη Γαλλία ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο, αν και ο PMI έδειξε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αγωνίζεται, καθώς μια μέτρια ανάκαμψη στις υπηρεσίες αντιστάθμισε την ύφεση στη μεταποιητική βιομηχανία.

Στη Βρετανία, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομία επιδεινώθηκε καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος και την υποχώρηση της ζήτησης, ενισχύοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης και εκεί. Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουαρτένγκ, παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, σχέδιο για φορολογικές περικοπές, ενεργειακές επιδοτήσεις και μεταρρυθμίσεις, ύψους σχεδόν 223,2 δισ. δολαρίων.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί από τα επίπεδα των 800 μονάδων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανησυχούν για πιθανή ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία επιβαρύνουν το κλίμα ακόμη περισσότερο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 1,347 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 798,11 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,39%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2022 (794,62 μονάδες).

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.