Στα περισσότερα κράτη της ΕΕ ο ετήσιος λογαριασμός ρεύματος είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό. Τι αναφέρει η ΓΣΕΕ

Με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΣΕΣ είναι οι χώρες οι οποίες οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό έχει κάνει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι (πίνακας 1). Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη μέλη.

Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16).

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία Κόσμος «Ακόμη και χωρίς φυσικό αέριο θα τον βγάλουμε τον χειμώνα» λέει ο Σολτς – Πώς προετοιμάζεται η Γερμανία Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα 13/09/2022 13:20 Agro-in Με de minimis η αναπλήρωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών Στους επόμενους μήνες οι ανακοινώσεις για τους δικαιούχους και το ποσό της αποζημίωσης 13/09/2022 11:17 MEGA Οικονομικές Ειδήσεις Κλιμακωτά η επιδότηση των λογαριασμών – Ενίσχυση και στο φυσικό αέριο Ο Κ. Σκρέκας μιλώντας στο MEGA για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε στη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας. 13/09/2022 10:08 Agro-in Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για την εξαγωγή μήλων Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν κονδύλια για την κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των παραγωγών μήλων 13/09/2022 09:55 Agro-in Ενίσχυση της επιτήρησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και την Λύσσα Τι ισχύει με την περίοδο θήρευσης αγριόχοιρων 13/09/2022 09:21 Οικονομία Διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι Τα νέα εισοδηματικά όρια. Πόσο αυξάνεται το επίδομα για τα νοικοκυριά. Οι εκπτώσεις στην αντλία. Αναλυτικά παραδείγματα 13/09/2022 07:41 Οικονομικές Ειδήσεις Τι αλλάζει στις δωρεές χρημάτων – Μια σημαντική ανάσα Σε μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών για τις χρηματικές γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. 13/09/2022 05:49 Διεθνής Οικονομία Τσεχία: Επιβάλει πλαφόν σε ρεύμα και φυσικό αέριο Εθνικό σχέδιο για πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση, αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση της Τσεχίας. 13/09/2022 00:54 Διεθνής Οικονομία Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη «ήρθαν για να μείνουν» Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες σε θέματα ενέργειας – Ποιες οι δυσκολίες 13/09/2022 00:44 Διεθνής Οικονομία Χρεοκόπησε η Google Russia – Τι αποφάσισε ρωσικό δικαστήριο Τέλος εποχής για τη Google Russia. 12/09/2022 21:16

Σε τέσσερις χώρες – τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία – ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αιτήματα για:

ΓΣΕΕ: Σχεδόν δύο μισθούς τον χρόνο θα δώσουν οι Έλληνες στο ηλεκτρικό ρεύμα

αύξηση των μισθών, ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους ζωής, αυτό σημαίνει υποστήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων,αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, για να διασφαλιστεί η επάρκειά τους και στοχευμένες πληρωμές έκτακτης ανάγκης για τους χαμηλόμισθους, που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, μαζί με την απαγόρευση των αποσυνδέσεων,πλαφόν στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες και φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας,εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον δημόσιο τομέα,συμπεριλαμβανομένων των μέτρων τύπου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και τη χρηματοδότηση κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.