«Αλλά το ειρωνικό, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, είναι να ομιλείς για φιλικό τρόπο εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα με γειτονικές χώρες, και την ίδια ώρα ο κ. Ερντογάν να απειλεί ότι ενδεχομένως μια νύχτα θα μας δείτε, θα έρθουμε, απειλώντας για κατάληψη ελληνικών νησιών, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο.

Αναφερόμενος στην ομιλία Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «διαφάνηκε πόση σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας, αλλά και η χρήση παραπλανητικών δηλώσεων» ΑΠΕ – ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Συνάντηση με τον Γενικό Γρραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο γραφείο του κ. Γκουτέρες στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, την ολιγόλεπτη, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό που είχε πέρυσι συμφωνηθεί, δηλαδή τον διορισμό ενός αντιπροσώπου, είτε ειδικού, είτε προσωπικού απεσταλμένου.

«Αυτό που ο γενικός γραμματέας έχει αφήσει να νοηθεί και μάλλον ήταν ξεκάθαρος, είναι πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός διαλόγου, έδωσε οδηγίες ώστε η βοηθός γενική γραμματέας κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο να επισκεφθεί το φθινόπωρο την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Όμως, ήταν σαφής η θέση πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη όσον αφορά την οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Για να μην κάνω αναφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου -και έχω κάνει εκτενή αναφορά- για το Κυπριακό, την εισβολή στη Συρία, πάντοτε χάρη της ‘καλής γειτονίας΄ τα κάνει ο κ. Ερντογάν, την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, την επέμβαση στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ είναι γνωστό ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία προσπαθεί να βρει δικαίωση απλώς για να αλλάξει την εικόνα της απομόνωσης σε σχέση με τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μέσα από την ομιλία του κ. Ερντογάν διαφάνηκε πόση σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας, αλλά και η χρήση παραπλανητικών δηλώσεων».

«Όπως έχω επισημάνει και κατά την ομιλία μου, δυστυχώς τα όσα αναφέρονται περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, δεν αποτελούν παρά την ερμηνεία που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ή οι Τούρκοι δίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και έχω κάνει συγκεκριμένες αναφορές, ενδεχόμενα ενδεικτικά, διότι δεν είναι η μόνη παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, είναι και οι απειλές κατά της Ελλάδας», ανέφερε.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 15 λεπτά, παρακάθησαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Πριν από τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μετά τη συνάντηση παρέθεσε γεύμα στους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.