Το αργότερο την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθούν τα ποσά από τις εκκρεμότητες για το Power Pass του Ιουνίου και του προηγούμενου εξαμήνου, σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα ΑΠΕ – ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει διαθέσει για την ενεργειακή κρίση τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη, ενώ για τον Δεκέμβριο η παρέμβαση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «δεν έχει πει κάτι ο πρωθυπουργός και σας θυμίζω ότι έχει πέσει σημαντικά η τιμή των καυσίμων».

Για το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου 80% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε πως «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεδομένου ότι πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τέλος, ανέφερε ότι το αργότερο την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθούν τα ποσά από τις εκκρεμότητες για το Power Pass του Ιουνίου και του προηγούμενου εξαμήνου, οι οποίες υπήρχαν από έναν πάροχο ενέργειας.

Παράλληλα, είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει οριστεί προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το βασικό κίνητρο που δίνεται αφορά όσους θέλουν «να μεταβούν μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πολύ ακριβή τιμή αυτή την στιγμή». Σε αυτή την περίπτωση, το επίδομα αντί για 350 ευρώ θα είναι 700 ευρώ.

Όπως τόνισε, πρόκειται για προσωρινό μέτρο, λόγω των διεθνών συγκυριών.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

Να σημειώσουμε πως τα συνολικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την ΔΕΘ, με τις σημερινές εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 13,2 ευρώ για το 2022 και από αυτά, το 10,6 ευρώ αφορά στο κόστος επιδότησης ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρας το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα αυτά ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.