Λίγα μόνο λεπτά ήταν αρκετά εκείνο το πρωινό που η Ιωάννα Παλιοσπύρου, πήγαινε στην δουλειά της όπως όλοι μας. Μια γυναίκα την πλησίασε, της έριξε βιτριόλι και της άλλαξε για πάντα τη ζωή. Από τότε, τίποτα δεν είναι ίδιο για το όμορφο κορίτσι που όλοι θαύμαζαν εκτός από ένα: η δύναμη της ψυχής της. Αυτή την έσωσε, αυτή την έκανε να σταθεί στα πόδια της, αυτή την ώθησε απόψε να βγάλει την μάσκα της στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη και να δείξει το πρόσωπό της. Διαβάστε τι είπε σχετικά ο δημοσιογράφος.

Άλλωστε, όπως λέει η ρήση «η ομορφιά του σώματος και του προσώπου φεύγει, της ψυχής ποτέ». Και από αυτήν η Ιωάννα Παλιοσπύρου, διαθέτει τόση, ώστε να παραδειγματιστεί μια ολόκληρη χώρα, η οποία παρακολουθεί την ιστορία της με κομμένη της ανάσα.

Ιωάννα Παλιοσπύρου – Το χρονικό της επίθεσης με το βιτριόλι

Το ημερολόγιο, δείχνει 20/5/20. Μια γυναίκα με μαύρα περιμένει στις 9.30 το πρωί στα σκαλιά που συνδέουν το ισόγειο με το υπόγειο του κτηρίου που στεγάζει την δουλειά της Ιωάννας Παλιοσπύρου την ίδια, και της ρίχνει βιτριόλι από απόσταση αναπνοής. 

Η κοπέλα σε κατάσταση σοκ, σφαδάζοντας από τους πόνους βγήκε στον δρόμο καλώντας σε βοήθεια και μπήκε σε διπλανό φαρμακείο όπου τις παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες. Τα ρούχα της, όπως έχει γίνει γνωστό έλιωναν πάνω στο σώμα της από το οξύ, ενώ έτρεχαν αίματα από το μάτι και το πρόσωπό της. 

Εκεί φαίνεται πως είπε στην φαρμακοποιό, πως η γυναίκα που της επιτέθηκε, φορούσε χειρουργική μάσκα, δίχως όμως να ειπωθεί κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συνάδελφοί της, την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι γιατροί «έπεσαν» κυριολεκτικά πάνω της και προσπαθούν να εκτιμήσουν την ζημιά που έχει υποστή το πρόσωπο της καλλονής, η οποία και είναι ανυπολόγιστη. Το οξύ, είχε λιώσει από τα μαλλιά, το 94% του προσώπου, το θώρακα, έως και το πάτωμα στο οποίο κατέληξε.

Μετά από 22 μέρες, στις 11/6 η 35χρονη τότε δράστιδα συλλαμβάνεται, με το κίνητρα της επίθεσης να είναι τελικά η ερωτική αντιζηλία, όπως αναφέρουν οι Αρχές. Ο μακρύς δρόμος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, έχει μόλις ξεκινήσει.

«Έχουμε κάνει 11 χειρουργεία και συνεχίζουμε», αναφέρει στην εφημερίδα RealNews η γιατρός της Ιωάννας. ««Η Ιωάννα επιμένει, δεν τα παρατά. Όσο περισσότερο τη ζω και την χειρουργώ, συνειδητοποιώ ότι στο τέλος θα βγει νικήτρια. Το θέλει η ίδια, έχει πείσμα και θέληση για ζωή. Είχαμε μία ατυχία, ένα μικρόβιο μας έκανε ζημιά και μας έφερε λίγο πίσω χρονικά», τονίζει στην ίδια συνέντευξη.

«Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου», κατέθεσε στη δίκη ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan,  Πέτρος Δημοβέλης, που υποδέχθηκε την Ιωάννα Παλιοσπύρου στην κλινική αμέσως μετά την επίθεση.

«Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ. Επρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία […] Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ» είπε ο μάρτυρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα πρέπει να κάνει πάνω από 30 χειρουργεία, δείτε εδώ φωτογραφία μετά από εκείνο που έκανε τον Φεβρουάριο.

«Ήταν από την αρχή που έχει συμβεί όλη αυτή η επίθεση, από την πρώτη ημέρα, για μένα το μεγαλύτερο ερωτηματικό, το γιατί έχω δεχτεί αυτή την επίθεση, και γιατί να μου κάνει κάποιος όλο αυτό το κακό. Ήταν μεγάλη απογοήτευση και προσβολή.

Μαζί με εμένα έχουν ταλαιπωρηθεί πολλοί άνθρωποι. Η επίθεση έγινε σε μένα, αλλά έχει αντίκτυπο στην οικογένεια και τους φίλους μου. Ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον. Εκείνη επέλεξε λοιπόν να μην έρθει. Δεν ξέρω αν θα έρθει στις 30 του μήνα στο δικαστήριο, όμως όλη η συμπεριφορά είναι αυτή και δεν την έχει αλλάξει. Έχει μία στάση που δε δείχνει ίχνος μεταμέλειας, δεν δείχνει να έχει κατανοήσει τι έχει κάνει και πόσο σοβαρό είναι αυτό. Κρατάει μία απόσταση σαν να μην την αφορά.

Οι περισσότεροι από τους δικούς μου ανθρώπους φοβήθηκαν αν μπορώ να το αντέξω και να πάω στη δίκη, όμως για μένα ήταν μονόδρομος γιατί το οφείλω στον εαυτό μου. Θα με βοηθήσει το να βρίσκομαι εκεί το να καταλάβω και να ξεπεράσω όλο αυτό το σοκ που έχω υποστεί και να προχωρήσω παρακάτω. Ψυχολογικά, ενώ με επιβαρύνει, είναι και ένας τρόπος που θα με βοηθήσει να πιστέψω ότι έχω κάνει αυτό που πρέπει να βοηθήσω τον εαυτό μου να προχωρήσει παρακάτω.

Ήμουν πολλούς μήνες στην απομόνωση, και για μένα ήταν δύσκολο. Έπαθα σοκ με τον κόσμο έξω από το δικαστήριο, πόσω μάλλον όταν ξέρω ότι τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω μου. Ήξερα ότι θα συμβεί, ήταν αναμενόμενο και προσπάθησα να το διαχειριστώ με ψυχραιμία. Η αλήθεια είναι ότι είχα τη διάθεση να μιλήσω γιατί ξέρω ότι ο κόσμος περιμένει να πω μία κουβέντα. Όφειλα να τοποθετηθώ κατά την ώρα που τελείωσε η δίκη πάνω στην απουσία της κατηγορουμένης.

O δικηγόρος της κατηγορούμενης εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Απλά προσπάθησε να μου εξηγήσει πως είναι άλλος ο ρόλος του συνηγόρου και άλλους ενός ανθρώπου που καταλαβαίνει τον πόνο μου. Του είπα ότι καταλαβαίνω.

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι θα είμαι εκεί σε κάθε δικάσιμο. Θα ήθελα να είναι εκεί. Λυπάμαι που δε βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων της. Με αυτή τη συμπεριφορά αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητη.

Όλο αυτό το διάστημα δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα στα social media. Έχω προσπαθήσει να το εξηγήσω, ξέρω όμως ότι ο καθένας μας δεν έχει γνώσεις και δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ότι έχω εγκαύματα που μου τα καθάρισαν. Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω ότι αυτό δε διορθώνεται, αποφάσισα με την εικόνα να δώσω στους ανθρώπους να καταλάβουν πόσο ζημιά έχει γίνει.

Όταν αντίκρυσα για πρώτη φορά τις φωτογραφίες μου, ήταν τόσες πολλές οι σκέψεις μου και τα συναισθήματα που μου ήρθαν στο μυαλό. Πριν δω τις φωτογραφίες μου είχα ρωτήσει τη γιατρό για τις βλάβες μου. Αλλά όταν είδα τις φωτογραφίες από τα χειρουργεία μου, κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν για εκείνη να μου δώσει να καταλάβω το μέγεθος της ζημιάς. Το δεύτερο που σκέφτηκα είναι ότι αυτές τις εικόνες η μητέρα μου έπρεπε να βρίσκει το θάρρος να τις αντιμετωπίζει και να φέρεται μπροστά μου φυσιολογικά. Το τρίτο είναι πως κατάλαβα πόσο κοντά έφτασα στον θάνατο και πόσο τυχερή είμαι που σώθηκα. Δυστυχώς είναι ένας τρόπος κάθε φορά να συνειδητοποιώ ότι δε θα μπορέσω να είμαι όπως ήμουν.

Είδα για πρώτη φορά την εικόνα μου λίγο πριν βγω από το νοσοκομείο. Κάθε φορά γυρνούσα το κεφάλι μου για να μην το αντικρύσω. Οι ψυχολόγοι με πίεζαν να αντικρύσω τον εαυτό μου. Όμως ήταν ένα βήμα που έπρεπε να κάνω πριν βγω από το νοσοκομείο. Με βοήθησε η γιατρός μου για να καταλάβω τι θα αντικρύσω. Το έκανα μαζί της. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα. Δε νομίζω πως κάποιος μπορεί να προετοιμαστεί για αυτό. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό για να καταλάβω πως δε θα ξαναδώ την εικόνα που ήξερα. Αυτό που μου έχει πει ο γιατρός είναι ότι ο σωματικός πόνος ξεχνιέται. Ο ψυχολογικός δεν ξεπερνιέται. Θυμάμαι πολύ έντονα στα πρώτα χειρουργεία που είχα πάθει σοκ και δε μπορούσα να μιλήσω με κανένα. Φοβόμουν να ρωτήσω λεπτομέρειες.

Έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν έχω κάτι να φοβάμαι γιατί το χειρότερο θα ήταν να πεθάνω. Σκεφτόμουν πως μόνο καλύτερα μπορώ να πάω», είπε, μεταξύ άλλων, η Ιωάννα στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στην Κατερίνα Καινούργιου, όταν ήταν μάλιστα σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεσή της, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη. Η 36χρονη κατηγορούμενη κηρύχθηκε ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, που είχε ζητήσει. Επιπλέον, της επιβλήθηκε φυλάκιση 3 μηνών για το αδίκημα της απείθειας.

«Βγάζω τη μάσκα για να φάω και να κάνω μπάνιο. Την φοράω όλη την μέρα και για τον ύπνο. Στον ύπνο φοράω μόνο την υφασμάτινη, για να μπορώ να κοιμάμαι. Έχω ουλές στο πρόσωπο, στον λαιμό μου και στα χέρια. Στο μάτι μου κάνω ειδική περιποίηση γιατί κινδύνεψε. Οι συνήθειες μου έχουν αλλάξει στο 100%, έχουν προσαρμοστεί στα τραύματά μου» τόνισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου αργότερα σε συνέντευξή της στη Σίσσυ Χρηστίδου, στην οποία και έδειξε τα λιωμένα της ρούχα και τα σημάδια στα χέρια της.

Απόψε, η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα βγάλει την μάσκα της για πρώτη φορά on camera, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και το μόνο σίγουρο είναι πως η ομορφιά της θα γεμίσει την οθόνη της τηλεόρασης μας, τις καρδιές και τις ψυχές μας. Γιατί η ίδια έχει αποδείξει πως είναι ένα πρόσωπο που λάμπει πιο δυνατά από οποιοδήποτε οξύ. Άλλωστε, τα διαμάντια, δεν «σπάνε»…

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.