Πώς διαμορφώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ INTIME

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB για το πώς οι πολίτες αξιολογούν την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα των εκλογών παρουσίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη φετινή ΔΕΘ με τους πολίτες να βρίσκονται ενώπιων του δυσκολότερου ενεργειακά χειμώνα των τελευταίων ετών, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι πολίτες, όπως καταγράφει η έρευνα της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, με ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά, ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις παρακολουθήσεις ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών βάσει της γενικότερης παρουσίας τους στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7%.

Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αποτιμάται αρνητικά από το 40% των ερωτηθέντων και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων με το 43,5% να απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με επτά μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22,6%.

Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει ποσοστό 12,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει το 38,9% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 29% τον Αλέξη Τσίπρα, το 22,3% κανέναν από τους δύο και 9,8% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που διενεργήθηκε για το OPEN, το διάστημα 19 – 21 Σεπτεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.