Η κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, το οποίο στόχο έχει να αποφευχθεί η κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η κρατική ιδιοκτησία των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH (SEFE), πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση που συζητείται. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το μερίδιο ελέγχου της Fortum Oyj στην Uniper για μια ονομαστική τιμή και στη συνέχεια να εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Αυτή η κίνηση θα μείωνε τα διακυβεύματα των εναπομεινάντων εξωτερικών μετόχων της Uniper. Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να βγει τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg οι γνώστες της υπόθεσης.

Κίνδυνος κατάρρευσης της ενεργειακής αγοράς στη Γερμανία -και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να κόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων και δανείων διάσωσης. Αλλά αυτά τα μέτρα γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικά δεδομένης της κλίμακας της κρίσης και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη. Μια συντονισμένη κίνηση στις τρεις εταιρείες θα σήμαινε μια σαφή κλιμάκωση στην απάντηση της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να εντοπίσει εναλλακτικές προμήθειες, την ώρα που οι απώλειές της φτάνουν έως και τα 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Οι τρεις εταιρείες αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας, φέρνοντας φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο για την τροφοδότηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, τη λειτουργία εργοστασίων και τη θέρμανση κατοικιών. Τα φυσικά τους περιουσιακά στοιχεία βοηθούν στην αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας, ενώ οι ομάδες εμπόρων τους αγοράζουν και πωλούν συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την οικονομία της ηπείρου ζωντανή και τις κοινωνίες σταθερές.

Ιδιαίτερα περίπλοκη η κρατικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου για τη γερμανική κυβέρνηση

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».

Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι το φινλανδικό βοηθητικό πρόγραμμα Fortum. Έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη μονάδα, αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να χορηγεί πίστωση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει το 30% της Uniper.

Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, δήλωσε η μητρική της εταιρεία EnBW.

Η ανάληψη ιδιοκτησίας της SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα για την κρατικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας έναν νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες που βρίσκονται κάτω από τη δική της διαχείριση, παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.

Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό κρατική διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom έδωσε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.