Γράφει η Ξανθή Γούναρη

Τι αγοράζουν οι Έλληνες απο τα online φαρμακεία – Αύξηση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2022

«Πάρτι» προσφορών γίνεται στο ψηφιακό κανάλι των φαρμακείων, καθώς τέσσερα στα πέντε προϊόντα που πωλήθηκαν μέσω των online φαρμακείων κατά το πρώτου εξάμηνο του 2022 ήταν υπό καθεστώς προωθητικής ενέργειας – προσφοράς, με το μέσο ποσοστό έκπτωσης να διαμορφώνεται σε 39,5%.

Διαβάστε επίσης: Ιατρικές συνταγές μέσω sms/email – Αναλυτικά η διαδικασία

Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν να μειωθεί η αξία του μέσου «καλαθιού» κατά 2,10 ευρώ ή κατά 5%, στα 42,80 ευρώ σε σύγκριση με το πρώτου εξάμηνο του 2021, ποσό που είναι χαμηλότερο και από το εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2020 (43,36 ευρώ).

Ως συνέπεια των εκπτώσεων και των προσφορών ήταν να αυξηθούν οι παραγγελίες κατά 21%, καθώς και ο αριθμός των προϊόντων ανά παραγγελία κατά 9%, φτάνοντας στα 4,8 τεμάχια με περίπου 2 από εκείνα να ανήκουν στην προϊοντική κατηγορία Περιποίησης και Προσωπικής Φροντίδας.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο εξαμηνιαίο report που δημοσίευσε η Convert Group μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας της eRetail Audit.

Συνολικά η αξία των ηλεκτρονικών πωλήσεων στα online φαρμακεία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 9% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 αγγίζοντας τα 134 εκατ. με ΦΠΑ.

Η εκτίμηση της αξίας του κλάδου βασίζεται στο δείγμα του eRetail Audit, που περιλαμβάνει 97 online φαρμακεία και το Skroutz marketplace, τα οποία δημιουργούν το 70% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία Οικονομικές Ειδήσεις Διασημότητες και τουρίστες κατακλύζουν την Ελλάδα – Θα σώσει ο τουρισμός την «παρτίδα»; Παρά την τεράστια αύξηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη. 06/08/2022 19:00 Διεθνής Οικονομία Ο εφιάλτης του «σιβηρικού χειμώνα» πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Θα τη σώσει ο… καιρός της Ασίας; Η Ευρώπη συνεχίζει τις προσπάθειές της να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο καιρός στις ασιατικές χώρες. 06/08/2022 17:48 Οικονομία Ακίνητα: Τα 21 μεγάλα «φιλέτα» που άλλαξαν χέρια φέτος – Ποιοι τα αγόρασαν Άνω των 420 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών 06/08/2022 17:48 Διεθνής Οικονομία Διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας – Τι προβλέπει κοινοτική οδηγία Με τους νέους κανόνες, οι εργαζόμενοι στην ΕΕ θα έχουν το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των συνθηκών εργασίας τους, για παράδειγμα όσον αφορά στις αναθέσεις καθηκόντων και τον χρόνο εργασίας. 06/08/2022 17:18 Οικονομία Ηλεκτρονικό εμπόριο: Ρεκόρ τζίρου τον Ιούλιο Ο φετινός Ιούλιος ξεπέρασε τα επίπεδα τζίρου κάθε άλλης χρονιάς 06/08/2022 17:08 Διεθνής Οικονομία Το επιβεβαίωσε ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για ρωσικό αέριο Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν. 06/08/2022 16:56 Οικονομικές Ειδήσεις Πληθωρισμός: Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας – Και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα Ο υψηλός πληθωρισμός, πέρα ​​από την αρνητική του επίδραση στη συνολική κατανάλωση, επηρεάζει και τις καταναλωτικές συνήθειες σε πολλές κατηγορίες προϊόντων. 06/08/2022 15:26 Οικονομία Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος ώστε να εκκινήσει ομαλά η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού 06/08/2022 10:38 Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις: Οι «παγίδες» και η προθεσμία – Πώς διορθώνονται τα λάθη Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 06/08/2022 10:15 Οικονομικές Ειδήσεις Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 – Πότε θα δείτε χρήματα στον λογαριασμό σας Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως και τη 1η Σεπτεμβρίου και τα ποσά θα πιστώνονται στους δικαιούχους εντός τριών ημερών. 06/08/2022 08:44

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

Ηλεκτρονικά φαρμακεία: Τέσσερα στα πέντε προϊόντα σε προσφορά

Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021: +64% σε προϊόντα υγείας (με τις χειρουργικές και φαρμακευτικές μάσκες αλλά και τα τεστ αντιγόνου να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), +40% σε βρεφικά και παιδικά είδη, +13% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, +8% σε διάφορα προϊόντα και +1% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Μάλιστα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (43%), οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και βρεφικών και παιδικών ειδών συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ακολούθως, το μέσο αγοραστικό καλάθι κατά την διάρκεια ολόκληρου του εξαμήνου μειώθηκε κατά 2,10 ευρώ  συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενο έτους στα 42,10 ευρώ συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ.

Παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (43%), οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και βρεφικών και παιδικών ειδών συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος σε ότι αφορά τη συμβολή τους στη συνολική ανάπτυξη (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες).

Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες συνέβαλαν στη συνολική ανάπτυξη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και στον συνολικό τζίρο κατά 26%, τα βρεφικά και παιδικά είδη συμμετέχουν στον συνολικό τζίρο κατά 15%, τα προϊόντα υγείας συμμετέχουν στον συνολικό τζίρο κατά 14% και στη συνολική ανάπτυξη κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.