Η πολύωρη παραμονή σε κρύους χώρους καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αποκαλύπτει πείραμα στο διάσημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, με τους ερευνητές να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το κρύο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική αντικαρκινική αγωγή.

Ποντίκια με διάφορες μορφές καρκίνου έζησαν για διπλάσιο χρονικό διάστημα όταν εγκλιματίστηκαν σε θερμοκρασία ψυγείου, αναφέρουν οι ερευνητές στο έγκριτο περιοδικό Nature.

Το φαινόμενο οφείλεται στο λεγόμενο καφέ λίπος, το οποίο περιβάλλει ορισμένα οστά όλων των θηλαστικών και ενεργοποιείται για να παραγάγει επιπλέον θερμότητα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει.

Τα κύτταρα του ενεργοποιημένου καφέ λίπους καταναλώνουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στερούν έτσι από τους καρκινικούς όγκους την κύρια πηγή ενέργειας για την αύξησή τους.

«Διαπιστώσαμε πως όταν ο καφέ λιπώδης ιστός ενεργοποιείται από το κρύο ανταγωνίζεται τους όγκους για γλυκόζη και μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της αύξησης των όγκων στα ποντίκια» δήλωσε ο Γιχάι Κάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Καρολίνσκα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να είναι μια υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.

Η μελέτη συγκρίνει την αύξηση των όγκων και την πιθανότητα επιβίωσης σε ποντίκια με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος, τα οποία εκτέθηκαν σε κανονικές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα ποντίκια που ζούσαν σε θερμοκρασία 4 βαθμών παρουσίαζαν μικρότερους όγκους και έζησαν για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σχέση με πειραματόζωα που ζούσαν στους 30 βαθμούς, αναφέρουν οι ερευνητές.

Απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την απορρόφηση γλυκόζης από το καφέ λίπος και την περιορίζουν στους ίδιους τους όγκους.

Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν το καφέ λίπος των ζώων ή μπλόκαραν μια πρωτεΐνη που απαιτείται για τον μεταβολισμό της, οι θετικές επιδράσεις εξαφανίστηκαν, διαπίστωση που επιβεβαιώνει τις αρχικές ενδείξεις. Επιπλέον, η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης επίσης εκμηδένισε το όφελος.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να μελετήσουν το φαινόμενο στον άνθρωπο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) σε έξι υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρέμεναν στη δροσερή θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου για έξι ώρες την ημέρα επί δύο εβδομάδες, φορώντας μόνο φανελάκι και σορτσάκι. Σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους βρέθηκαν να ενεργοποιούνται στον λαιμό, το στήθος και τη σπονδυλική στήλη.

Η μελέτη εξετάζει επίσης την περίπτωση ενός ασθενή με καρκίνο, ο οποίος εκτέθηκε σε θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου για μια εβδομάδα και σε θερμοκρασία 28 βαθμών επί τέσσερις ημέρες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ενεργοποίηση του καφέ λίπους και μείωση της κατανάλωση γλυκόζης από τους όγκους.

«Οι θερμοκρασίες αυτές θεωρούνται ανεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους» λέει ο Γιχάι Κάο. «Είμαστε επομένως αισιόδοξοι ότι η θεραπεία με κρύο και η ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού με άλλες προσεγγίσεις, όπως τα φάρμακα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Διάστημα Οριστικά εκτός λειτουργίας ένα από τα δορυφορικά ραντάρ της Ευρώπης Λόγω της απώλειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισπεύδει την εκτόξευση του επόμενου δορυφόρου 03/08/2022 18:02 MUST READΠώς οι ναζί «έκλεψαν» ένα βιβλίο μαγειρικής 03/08/2022 | 22:33 Κόσμος Όταν οι τουρίστες ζητούν «apodixi» Ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία προσελκύει το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. Δημοσιεύματα για τις πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας 03/08/2022 15:11 MUST READΗ φτερωτή παρέα των διακοπών μας 03/08/2022 | 22:33 Ελλάδα Φρικτός θάνατος 67χρονης στην Ηλεία – Δέχθηκε επίθεση από σφήκες Η γυναίκα εντοπίστηκε από τον αδερφό της χωρίς τις αισθήσεις με την αμμωνία στα χέρια, κάτι που δείχνει προς προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα τσιμπήματα που δέχθηκε. 03/08/2022 16:01 MUST READΜια απίστευτη μέθοδος δείχνει να… φρενάρει τον καρκίνο 03/08/2022 | 22:33 Video Ελλάδα Συνταρακτικό βίντεο καταγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια σκύλου να σωθεί Τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός σκύλου να βγει στη στεριά, ενώ βυθίζεται η μικρή γέφυρα του Ισθμού έχουν καταγράφει σε βίντεο που κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου. Ευτυχώς ο τετράποδος αγωνιστής είναι σώος και αβλαβής. 03/08/2022 19:22 MUST READΤο ημι-αυτόματο οφσάιντ κάνει ντεμπούτο στο Super Cup και θα εφαρμοστεί στο Champions League 03/08/2022 | 22:33 Επιστήμες Παγώνοντας τον καρκίνο: Η έκθεση στο κρύο δείχνει να φρενάρει τους όγκους Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν το λεγόμενο καφέ λίπος, το οποίο με τη σειρά του στερεί από τα καρκινικά κύτταρα το βασικό καύσιμό τους. 03/08/2022 20:23 MUST READΠαιδί και ναυτία στο αυτοκίνητο: Πώς θα το βοηθήσουμε 03/08/2022 | 22:33 Relationsex Ξεχάστε το κλασικό λάπτοπ: Ήρθε η νέα στάση στο σεξ που… θα σας αποτελειώσει Δεν είναι όσο δύσκολο όσο φαίνεται! 03/08/2022 14:34 MUST READΑλλάζει χέρια το Sheraton Rhodes Resort 03/08/2022 | 22:33

Πρόσφατα Άρθρα B Science B Science Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» ζωτικά όργανα γορουνιών – Τί είναι το πρόγραμμα «OrganEx» Λίγο μετά τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς, μια αλληλουχία βιοχημικών γεγονότων, που οφείλονται στην έλλειψη κυκλοφορίας του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών, αρχίζει να καταστρέφει τα κύτταρα και τα όργανα ενός σώματος. Όμως, επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι ανάγκη να συμβεί τόσο γρήγορα μετά τον θάνατο. 03/08/2022 22:08 SARS-CoV-2 Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για rapid test αν πρόκειται να ταξιδέψετε ή να βγείτε Νέα μελέτη επιδημιολόγων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ δείχνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μειώνεται σχεδόν στο μισό αν το διαγνωστικό τεστ διεξαχθεί ακριβώς πριν… κλείσετε την πόρτα του σπιτιού σας για να φύγετε. 03/08/2022 19:18 Διάστημα Οριστικά εκτός λειτουργίας ένα από τα δορυφορικά ραντάρ της Ευρώπης Λόγω της απώλειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισπεύδει την εκτόξευση του επόμενου δορυφόρου 03/08/2022 18:02 Περιβάλλον Στο χωριό με τον καθαρότερο αέρα του κόσμου, κινητά και Wi-Fi απαγορεύονται Στο αρκτικό χωριό του Νάι Άλεσουντ, μόνο οι επιστήμονες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν συσκευές ραδιοσημάτων. 03/08/2022 17:43 Περιβάλλον Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες της Φλόριντα γεννιούνται όλες θηλυκές Σε ορισμένα ερπετά το φύλο δεν καθορίζεται κατά τη γονιμοποίηση αλλά εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. 03/08/2022 16:25 Τεχνολογία Χάκερ έκαναν ριφιφί σε 8.000 ψηφιακά πορτοφόλια crypto – Άγνωστο το ύψος της λείας Νέο πλήγμα στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων. 03/08/2022 16:02 video Περιβάλλον Εντυπωσιακό βίντεο – Το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα Το μοναδικό βίντεο τραβήχτηκε σήμερα κοντά στον Θεολόγο Φθιώτιδας 03/08/2022 15:41 SARS-CoV-2 Θέμα μύτης: Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την Όμικρον Στα πρώτα πανδημικά κύματα τα παιδιά ήταν πιο προστατευμένα από ό,τι τώρα. 03/08/2022 15:15 Περιβάλλον ΗΠΑ: Tα πλοία κατεβάζουν ταχύτητα για να προστατέψουν τις φάλαινες Τα χτυπήματα από σκάφη και η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τα γιγάντια κητώδη 03/08/2022 14:38 Τεχνολογία Γαλλία: Οι κλειστοί αντιδραστήρες επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση Σε καιρό ενεργειακής κρίσης σημαντικός αριθμός γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Βρίσκεται η Γαλλία στα πρόθυρα έλλειψης ρεύματος; 03/08/2022 14:24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.