Πόσες «φυλές» πλουσίων ενδημούν άραγε στον πλανήτη; Ποιες είναι οι διαφορές που τις καθιστούν διαφορετικές τη μία με την άλλη και ποια τα κοινά γνωρίσματα και οι συνήθειές τους;

Ένας «ειδικός» κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες όσους πέτυχαν οικονομικά στη ζωή τους, ενώ κωδικοποιεί τα κοινά μυστικά και τους «χρυσούς κανόνες» για τον πλουτισμό

Ο Τομ Κόρλι, ένας αμερικανός λογιστής, οικονομικός σύμβουλος και συγγραφέας ευπώλητων δοκιμίων, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο social coaching, κωδικοποιεί διαφορές και ομοιότητες των κοινωνικά «φτασμένων» και οικονομικά «φτιαγμένων», αφού επεξεργάστηκε τις συνεντεύξεις που ο ίδιος πήρε από 225 εκατομμυριούχους μέσα σε μια πενταετία.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία αύξησε το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι

Εξυπακούεται ότι η πολύχρονη έρευνα του Κόρλι διεξήχθη στις ΗΠΑ, αφορά τη Δύση και δεν επεκτείνεται σε παράνομους τρόπους πλουτισμού ούτε καλύπτει «Κροίσους» που ξεπήδησαν ξαφνικά σε χώρες πολιτικά ανελεύθερες ή τέλος πάντων σε χώρες με «ρηχή» δημοκρατική κουλτούρα και χαλαρή εφαρμογή των νόμων.

Δεν ασχολείται δηλαδή ο συγγραφέας με τους τρόπους πλουτισμού των Ρώσων ολιγαρχών και των άλλων «μεγιστάνων» που αναδύθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις νεοφώτιστες στη δημοκρατία και τον καπιταλισμό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν ασχολείται επίσης με τους πλούσιους κληρονόμους, παρά μόνο με τους αυτοδημιούργητους – οι ΗΠΑ εξάλλου θεωρείται ως η κατεξοχήν χώρα των ευκαιριών για τη συσσώρευση κεφαλαίου από όσο χαμηλά κι αν ξεκινήσει κανείς.

«Καθένας από τους 225 εκατομμυριούχους με τους οποίους μίλησα εμπίπτει σε μία από τις εξής τέσσερις κατηγορίες», σημειώνει ο Τομ Κόρλι:

Αποταμιευτές-επενδυτές: Ανεξάρτητα από την επαγγελματική ενασχόληση, τις μορφωτικές και άλλες δεξιότητές τους, οι άνθρωποι αυτοί έχουν εντάξει στην καθημερινή τους ρουτίνα την αποταμίευση και την επένδυση χρημάτων. Αναζητούν καθημερινά έξυπνους τρόπους για να αυξήσουν την περιουσία τους.Καριερίστες: Πρόκειται για εργαζόμενους σε μεγάλες επιχειρήσεις που με την αφοσίωση, την σκληρή δουλειά και βέβαια τα μορφωτικά και επαγγελματικά τους εφόδια προσπαθούν να ανέλθουν ιεραρχικά μέχρι να φτάσουν στις υψηλότερες διοικητικές θέσεις – και να εξασφαλίσουν βέβαια πολύ παχυλά «πακέτα» αποδοχών.Βιρτουόζοι: Είναι εκείνοι που αριστεύουν σε ό,τι κάνουν. Καταφέρνουν να πουλάνε πολύ ακριβά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, καθώς έχουν κατά κανόνα πολύ υψηλή και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε τομείς όπως η νομική ή η ιατρική επιστήμη, για παράδειγμα.Οραματιστές: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι πολύ επιτυχημένοι επαγγελματίες, εκείνοι που βάζουν ως στόχο να εφαρμόσουν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα ή να γίνουν επιτυχημένοι καλλιτέχνες ή συγγραφείς. Οι οραματιστές δεν ασκούν ένα επάγγελμα για βιοποριστικούς και μόνο λόγους. Αγαπούν πολύ τη δουλειά τους και η αγάπη τους αυτή αποτυπώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο συγγραφέας και «σύμβουλος πλουτισμού» Τομ Κόρλι εξηγεί ότι η κατηγορία του «αποταμιευτή-επενδυτή» είναι εκείνη που αναλαμβάνει τα μικρότερα ρίσκα για να πετύχει τον στόχο της. Συγκρινόμενη τουλάχιστον με τις καταγορίες των «οραματιστών επιχειρηματιών» και των «παθιασμένων καλλιτεχνών».

Διεθνής Οικονομία Οι τρεις «χρυσοί κανόνες» των πλουσίων Ένας «ειδικός» κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες όσους πέτυχαν οικονομικά στη ζωή τους, ενώ κωδικοποιεί τα κοινά μυστικά και τους «χρυσούς κανόνες» για τον πλουτισμό 04/08/2022 07:10 MUST READΠώς οι ναζί «έκλεψαν» ένα βιβλίο μαγειρικής 04/08/2022 | 10:04 Moments Αδημοσίευτη φωτογραφία Βλαχοπούλου παρέα με Μητροπάνο Οι δυο καλλιτέχνες διατηρούσαν πολύ καλή φιλική σχέση. 04/08/2022 07:00 MUST READΗ φτερωτή παρέα των διακοπών μας 04/08/2022 | 10:04 Stories Louis Vuitton: Πάμφτωχος έκανε 2 χρόνια μέχρι το Παρίσι για να χτίσει μια αυτοκρατορία Η ιστορία του κρύβει πολλές περιπέτειες, δυσκολίες αλλά και μεγάλες στιγμές χλιδής, δόξας και αναγνώρισης. 04/08/2022 05:01 MUST READΜια απίστευτη μέθοδος δείχνει να… φρενάρει τον καρκίνο 04/08/2022 | 10:04 Υγεία Καρπούζι: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και μια ανατροπή Τελικά.. «είναι μάπα το καρπούζι»; 04/08/2022 00:05 MUST READΤο ημι-αυτόματο οφσάιντ κάνει ντεμπούτο στο Super Cup και θα εφαρμοστεί στο Champions League 04/08/2022 | 10:04 B Science Ποιοι άνδρες έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες Τι δείχνει διεθνής μελέτη 04/08/2022 09:08 MUST READΠαιδί και ναυτία στο αυτοκίνητο: Πώς θα το βοηθήσουμε 04/08/2022 | 10:04 Fizz Σέξι κι όποιος αντέξει – Δείτε πώς είναι σήμερα η πρώην του Παντελή Παντελίδη, Τζένη Λάττου Θαυμάστε την! 03/08/2022 10:47 MUST READΓιατί οι γυναίκες λένε «αντίο» στα ψηλοτάκουνα στο γραφείο 04/08/2022 | 10:04

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κατάταξή τους σε κάποια από τις τέσσερις «φυλές» των πλουσίων, το 88% των εκατομμυριούχων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι η αποταμίευση διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την οικονομική τους επιτυχία σε βάθος χρόνου. Διότι ο «μέσος εκατομμυριούχος» χρειάστηκε, βάσει της έρευνας, από 12 έως 32 χρόνια για να συγκεντρώσει μια καθαρή περιουσία από 3 έως 7 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνής Οικονομία Διεθνής Οικονομία Στην αντεπίθεση η Gazprom καταγγέλλει ότι για τις μειωμένες ροές ευθύνονται οι κυρώσεις Ένδειξη ότι το κρατικό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου δεν θα αυξήσει τις ροές ενόψει μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αυτό το φθινόπωρο 04/08/2022 06:11 Διεθνής Οικονομία Ανταλλάσουν εντάλματα και κλητεύσεις Μασκ και Twitter Το δικαστήριο έχει οριστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την συλλογή στοιχείων 04/08/2022 06:05 Διεθνής Οικονομία Οι καλύτερες και οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες Στο μικροσκόπιο 19 εταιρείες τις οποίες παρακολουθεί η Quantas Airlines προκειμένου να κρίνει την απόδοσή της απέναντι στον ανταγωνισμό 04/08/2022 06:00 Διεθνής Οικονομία Πιστό στο δόγμα του σοκ το ΔΝΤ: Μετακυλήστε τις αυξήσεις στην ενέργεια στους καταναλωτές Η κίνηση θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα μειώσει το δημοσιονομικό βάρος 03/08/2022 17:54 Διεθνής Οικονομία Φόβοι για διπλασιασμό των τιμών φυσικού αερίου – Το σκληρό πόκερ Μόσχας με τον αγωγό Nord Stream 1 Οι υψηλές τιμές «καίνε» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην Ευρώπη 03/08/2022 13:30 Οικονομία Μια ανάσα από το 80% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία Ποιοι αμφισβητούν τα στοιχεία και μιλούν για αυξήσεις στις τιμές 176% 03/08/2022 13:12 in – Analysis Ερχεται «καταιγίδα» στην αμερικανική οικονομία; – Τα στοιχεία που δείχνουν ύφεση Τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το εάν η αμερικανική οικονομία είναι ή πρόκειται να μπει σε τροχιά ύφεσης 03/08/2022 08:00 Διεθνής Οικονομία Μπορεί τελικά η Ευρώπη να εφαρμόσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 700.000 βαρέλια καυσίμων την ημέρα από τη Ρωσία, τον Ιούλιο, ποσότητα κατά 22% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι 03/08/2022 04:56 Διεθνής Οικονομία Ο φόβος της ύφεσης χτυπά την τιμή του χρυσού Το βλέμμα στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις εξελίξεις από το ταξίδι της Πελόζι στην Ταίβάν 02/08/2022 22:57 Διεθνής Οικονομία Αυξήσεις-φωτιά στο φυσικό αέριο έρχονται στη Γερμανία Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπερδιπλασιάζει τις τιμές από τον Οκτώβριο. 02/08/2022 20:35

Ιδού τα τρία κοινά μυστικά της επιτυχίας των εκατομμυριούχων

Ερευνα: Τα τρία κοινά μυστικά της επιτυχίας των εκατομμυριούχων

Πολλοί από τους ερωτηθέντες αποκάλυψαν ότι είχαν αυτοματοποιήσει την αποταμίευση του 20% του μηνιαίου μισθού ή των καθαρών εισπράξεών τους εν γένει. Σε γενικές γραμμές το 10% των χρημάτων αυτών πήγαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονταν με συγχρηματοδοτούμενα από τους εργοδότες συνταξιοδοτικά πακέτα, ενώ το υπόλοιπο 10% πήγαινε αυτομάτως (με πάγια εντολή) σε ένα ξεχωριστό αποταμιευτικό τραπεζικό λογαριασμό.

Η πρακτική αυτή αφορά κυρίως όσους εντάσσονται στην κατηγορία των «αποταμιευτών-επενδυτών», οι οποίοι μια φορά το μήνα φροντίζουν να μεταφέρουν το 10% του υπολοίπου του αποταμιευτικού τους λογαριασμού σε έναν επενδυτικό λογαριασμό, σε χρηματιστηριακή εταιρεία κατά κανόνα.

«Ακόμα κι αν το να βάζει κανείς στην άκρη 20% των μηνιαίων αποδοχών του είναι πολύ δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο για μερικούς, η συστηματική, αυτοματοποιημένη αποταμίευση ενός χαμηλότερου ποσοστού θα τον βοηθήσει για να πετύχει τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς του στόχους», γράφει ο Κόρλι.

Συν τω χρόνω η συστηματική επένδυση ενός μέρους των αποταμιεύσεων ενός ικανοποιητικά αμειβόμενου εργαζόμενου αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα. Αρχικά οι αποδόσεις μοιάζουν ασήμαντες, αλλά έπειτα από την παρέλευση μιας δεκαετίας αρχίζει να συσσωρεύεται ένα σημαντικό ποσό. Κατά την τελευταία πενταετία του εργασιακού τους βίου, οι «αποταμιευτές-επενδυτές» έχουν συγκεντρώσει κατά μέσον όρο 3,3 εκατ. δολάρια.

Οι εκατομμυριούχοι που ακολούθησαν το όραμά τους και έστησαν τις δικές τους επιχειρήσεις δεν είχαν βέβαια τη δυνατότητα να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια του επαγγελματικού τους βίου. «Όσα κέρδιζαν και αποταμίευαν τα χρησιμοποιούσαν ως επενδυτικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν το όραμά τους, για να προμηθευτούν εξοπλισμό, για να προσλάβουν εργαζομένους και να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους», σημειώνει ο συγγραφέας.

Ωστόσο, από την στιγμή που και οι «οραματιστές-επιχειρηματίες» πετύχαιναν να στήσουν μια κερδοφόρα μπίζνα, άρχιζαν να επενδύουν στις αγορές κεφαλαίων, εμπορευμάτων, συναλλάγματος, ακινήτων κλπ. ένα μέρος των κερδών τους.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των «αποταμιευτών-επενδυτών», των «καριεριστών» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και των «βιρτουόζων» και ταλαντούχων επιστημόνων, καλλιτεχνών και συγγραφέων εκατομμυριούχων είναι ότι είχαν καβούρια στις τσέπες τους!

Για τις τρεις αυτές κατηγορίες εκατομμυριούχων η αυτοσυγκράτηση (ή τσιγκουνιά κατά την κρίση κάποιων) σε ό,τι αφορά τα χρήματα που ξόδευαν, εκδηλώθηκε την στιγμή που εισέπραξαν τον πρώτο τους μισθό ή την πρώτη τους αμοιβή. Στις τσέπες των «οραματιστών επιχειρηματιών» τα καβούρια μπήκαν όταν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο να αποταμιεύουν και να επενδύουν.

Τι σημαίνει όμως, κατά τον Τομ Κόρλι, να είναι κανείς φειδωλός; Σημαίνει τρία πράγματα:

Αυτοκυριαρχία: Να ελέγχει δηλαδή κανείς πώς ξοδεύει τα χρήματά του, να έχει επίγνωση των αναγκών του.Σημασία στην ποιότητα: Να δαπανά τα χρήματά του για την αγορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.Αναζήτηση ευκαιριών: Να δαπανά το ελάχιστο δυνατό αναζητώντας ποιοτικά μεν προϊόντα, αλλά σε προσφορά.

Εν προκειμένω ο συγγραφέας διευκρινίζει ότι με το να είναι κάποιος «σφιχτοχέρης» δεν σημαίνει ότι θα γίνει και πλούσιος. Η φειδώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες είναι μία μόνο ψηφίδα στο παζλ της επιτυχίας. Αλλά θα επιτρέψει σε κάποιον να βρεθεί ξαφνικά με ένα κομπόδεμα που θα τον κάνει να νιώσει ασφαλής για να ρισκάρει την πρώτη του επένδυση.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.