Η είδηση ότι το Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει στο σκοτάδι περίπου 200 ιστορικά κτίρια και μνημεία άνοιξε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τον τερματισμό ή τον περιορισμό της φωταγώγησης μνημείων στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας

Την έναρξη της συζήτησης και εντός της ελληνικής επικράτειας σχετικά με πιθανό τερματισμό ή τον περιορισμό της φωταγώγησης εμβληματικών κτιρίων, μνημείων και τοποσήμων, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας, φαίνεται πως πυροδότησε η είδηση ότι το Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει στο σκοτάδι περίπου 200 ιστορικά κτίρια και μνημεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που πλησιάζει.

Και αν το να σβήσουν τα φώτα στην Ακρόπολη, στο Μέγαρο Μαξίμου ή στην ελληνική Βουλή δεν μοιάζει σε πρακτικό επίπεδο να σώζει την παρτίδα των ενεργειακών αναγκών της Πολιτείας, σε συμβολικό επίπεδο, σίγουρα περνά ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τον πολίτη σχετικά με τη νέα σκληρή πραγματικότητα, εντός της οποίας το κράτος οφείλει πρώτο να δίνει σημάδια γραφής και να χαράσσει την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν με τη σειρά τους στη συνέχεια και τα νοικοκυριά.

«Το ζήτημα του ενεργειακού ελλείμματος είναι διεθνές, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι κατά μόνας, είναι θέμα εθνικής στρατηγικής, αναμένουμε οδηγίες που θα εξειδικευτούν από την Πολιτεία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», σημειώνει στα «ΝΕΑ», εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας. Και η τοποθέτηση του μάλλον αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δημοτικών Αρχών ανά την Ελλάδα. Αλλωστε, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Από τον Δήμο Αθηναίων, όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μιλούν για κινήσεις ουσίας που έχουν ήδη δρομολογηθεί ως κεντρική στρατηγική της δημοτικής αρχής – σε χρόνο μάλιστα προγενέστερο της ενεργειακής κρίσης – των οποίων η αξία σε ευρώ είναι πολλαπλάσια της διακοπής φωτισμού του δημαρχιακού μεγάρου στην Πλατεία Κοτζιά. Οπως σημειώνουν, το κόστος από τη σπατάλη εξαιτίας του απαρχαιωμένου δικτύου της πόλης είχε εντοπιστεί ως πρόβλημα πολύ πριν απ’ την εκλογή του νυν δημάρχου, γι’ αυτό και είχε σχεδιαστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς υλοποίηση το προσεχές διάστημα.

Πηγές από το γραφείο του Κώστα Μπακογιάννη επισημαίνουν στα «ΝΕΑ»: «Ο Δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που σχεδιάστηκε ποτέ στη χώρα. Αντικαθιστά τον «παραδοσιακό» τρόπο λειτουργίας του φωτισμού της πόλης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που στόχο έχουν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τον δημόσιο φωτισμό σε κάθε σημείο της Αθήνας. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία, καθώς η μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για τον φωτισμό της πόλης θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο. Η σύμβαση έχει υπογραφεί και στις αρχές του φθινοπώρου υπολογίζεται ότι θα αρχίσει η τοποθέτηση των νέων φωτιστικών.

Το έργο του οδοφωτισμού θα μειώσει κατά πολύ τη δαπάνη για ρεύμα,  καθώς η κατανάλωση του ρεύματος (για οδοφωτισμό) μπορεί να μειωθεί μέχρι και 80%. Τα 43.678 σύγχρονα φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας που θα τοποθετηθούν στους κοινόχρηστους χώρους, θα αφορούν και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, με απεριόριστα σενάρια λειτουργίας και ελέγχου του φωτισμού ανά σημείο, δρόμο, γειτονιά ή πλατεία».

Ελλάδα Θα σβήσουν τα φώτα στην Ακρόπολη και στη Βουλή; Η είδηση ότι το Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει στο σκοτάδι περίπου 200 ιστορικά κτίρια και μνημεία άνοιξε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τον τερματισμό ή τον περιορισμό της φωταγώγησης μνημείων στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας 06/08/2022 07:58 MUST READΘα σβήσουν τα φώτα στην Ακρόπολη και στη Βουλή; 06/08/2022 | 09:57 Οικονομικές Ειδήσεις Μεγάλος αδελφός: Ηλεκτρονικός φάκελος για 4,5 εκατ. οφειλέτες Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία – Πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο για το EISPRAXIS, το νέο όπλο της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών 06/08/2022 07:00 MUST READOταν η ΕΕ ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ 06/08/2022 | 09:57 Fizz Σοκάρει η Μίνα Αρναούτη: «Οι κρίσεις πανικού με έκαναν να αισθάνομαι ότι…» «Προσπαθώ και παλεύω με τα θηρία αυτά καθημερινά», εξομολογείται η νεαρή 06/08/2022 08:39 MUST READΗ ιστορία των χαμένων πυρηνικών βομβών: Γιατί δεν τις βρίσκει κανείς 06/08/2022 | 09:57 Culture Live Το σεξ σε αυτές τις 8 ταινίες είναι πραγματικό – Δείτε ποιες είναι Ποιοι είναι οι ηθοποιοί που έκαναν πραγματικό σεξ σε ταινίες; 06/08/2022 05:45 MUST READΠαγκόσμιος πρωταθλητής ο Γιάννης Κορακίδης στη σφυροβολία! – Δικαιώθηκε μετά από ένσταση 06/08/2022 | 09:57 Go Fun Το τηλεσκόπιο «James Webb» και το… σαλάμι – Επική φάρσα Ένα σαλάμι, ένα τηλεσκόπιο και η μπόλικη φαντασία του Etienne Klein έφτασαν για να κάνουν το Twitter να παραμιλά, έστω και για λίγο. 05/08/2022 23:03 MUST READΣνακ μακροζωίας: Μπουκίτσες με μύρτιλο και λεμόνι 06/08/2022 | 09:57 Κόσμος Το νοσοκομείο των Ρωμιών μετρά 270 χρόνια ζωής Με έξοδα του τουρκικού κράτους θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ιστορικό ελληνικό θεραπευτήριο της Κωνσταντινούπολης 06/08/2022 06:30 MUST READΛιτότητα, χρεοκοπία ή εξέγερση. Οι 3 δρόμοι της Αργεντινής 06/08/2022 | 09:57

«Κατανοούμε ότι αν υπάρχει θέμα περικοπής της ενεργειακής δαπάνης ακόμα και σε οδοφωτισμό δημοτικών κτιρίων, μνημείων ή άλλων τοποσήμων, είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, αρκεί αυτός ο περιορισμός του φωτισμού να μην οδηγεί σε ζητήματα ασφάλειας του πολίτη.

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα Ελλάδα Συναγερμός για την εξαφάνιση 12χρονης από τη Θεσσαλονίκη Η ειδοποίηση από το Χαμόγελο του Παιδιού 06/08/2022 09:50 Ελλάδα Συνελήφθη στη Β. Μακεδονία ο 20χρονος ύποπτος για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας – Πώς εντοπίστηκε Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος 06/08/2022 08:56 Upd: 6 Αυγούστου 2022, 09:56 Ελλάδα Ζέστη με 37άρια σήμερα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει Με 37άρια, ζέστη και βροχές θα κυλήσει ο καιρός σήμερα, Σάββατο 6 Αυγούστου. 06/08/2022 08:54 Ελλάδα Τράπεζα θεμάτων, ολοήμερο, Pisa – Τι αλλαγές θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά Όλα όσα θα αλλάξουν στα σχολεία με το νέο έτος 06/08/2022 08:53 Ελλάδα Αυτό είναι το πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι – Προθεσμία 20 ημερών για ενστάσεις Δίνεται περιθώριο 20 ημερών για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών ώστε να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις 06/08/2022 08:28 Ελλάδα Ετσι θα είναι τα νέα ΤΕΙ Ποια θα είναι η μορφή των νέων Ιδρυμάτων, πώς θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός, πόσο θα διαρκεί η φοίτηση αλλά και ποιες είναι οι αντιδράσεις των ΑΕΙ 06/08/2022 06:35 Ελλάδα «Μου εξομολογήθηκε ότι του αρέσουν μικρά κορίτσια» – Ανατριχιάζει η δικογραφία για τον πυραγό στη Σκιάθο Τι υποστηρίζει ο πυροσβέστης στη Σκιάθο. 06/08/2022 06:00 Ελλάδα Ναυάγιο στη Σαμοθράκη: Περιηγητικό σκάφος με επιβάτες έπεσε σε βράχια Το περιηγητικό σκάφος «Θεοδώρα» χτύπησε σε βράχια ενώ έπλεε με επιβάτες στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στη Σαμοθράκη. 06/08/2022 04:36 video Ελλάδα Μηχανή συγκρούστηκε με… αγριογούρουνο – Τραυματίστηκε ο οδηγός Διαγνώστηκε με ρήξη σπλήνας και κρίθηκε ότι πρέπει να μπει στο χειρουργείο σε Νοσοκομείο της Κοζάνης. 06/08/2022 00:20 Ελλάδα Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της 3χρονης: Πέθανε από εγκεφαλίτιδα; – Αναμένεται η νεκροψία Σε κάθε περίπτωση, ασφαλή συμπεράσματα για το θάνατο του παιδιού θα δοθούν μόνο μετά τη νεκροψία. 05/08/2022 23:43

Δεν μπορούμε, δηλαδή, να μιλάμε για συνολική συσκότιση, παρά μόνο για περιορισμό του φωτισμού όπου και αν αυτό είναι εφικτό για τις πόλεις μας. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να συσκοτίζουμε τις γειτονιές την ώρα που δίνουμε μια μάχη για την εγκληματικότητα», λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, συμπληρώνοντας: «Ενα εμβληματικό κτίριο, το να μην είναι φωτισμένο από τις 2 έως τα χαράματα, έχει ένα νόημα. Το να μην είναι φωτισμένο, όμως, ώρες κατά τις οποίες προσθέτει στο τουριστικό προϊόν μιας πόλης, δημιουργεί άλλα ζητήματα.

Για παράδειγμα, με έναν όροφο κλειστό σε μια δημόσια υπηρεσία, μέσω τηλεργασίας, εξοικονομείται ένα σημαντικό κομμάτι κόστους για ενέργεια. Γενικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μία πολιτική απόφαση δεν πρέπει να επηρεάζει δραματικά μια άλλη, γιατί τότε δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλά δημιουργούμε ένα νέο».

Εξοικονόμηση ενέργειας: Θα σβήσουν τα φώτα στην Ακρόπολη και στη Βουλή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.