Πολλοί από μας μάθαμε αυτή την ιστορία στο σχολείο και μάλιστα από τα πιο «επίσημα» που θα μπορούσαμε τότε. Αυτά τον δασκάλων – καθηγητών μας. Άλλοι το ακούσαμε από διήγηση κάποιου μεγαλύτερου, ενώ κάποιοι άλλοι το μάθαμε από φίλους μας, οι οποίοι με τη σειρά τους το είχαν μάθει -πιθανότατα- από το σχολείο τους.

Το σίγουρο είναι το εξής: Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει ακούσει κάπου, κάποτε στη ζωή τους πως η ελληνική γλώσσα έχασε μια μεγάλη ιστορική ψηφοφορία για μία μόνο ψήφο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω ιστορία, εφόσον η γλώσσα μας κέρδιζε εκείνη την ψηφοφορία θα γινόταν η επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου Κράτους των ΗΠΑ, μετά τη διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας το 1776. Συνεπώς, ήταν πάρα πολύ πιθανό -βάσει πάντα της ιστορίας αυτής- η Ελληνική γλώσσα να ήταν η… γλώσσα που θα μιλάει όλος ο πλανήτης.

Με λίγα λόγια να είναι αυτό που είναι τα Αγγλικά αυτή τη στιγμή.

Σήμερα λοιπόν, εν έτει 2022, πάρα πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι αυτή η μία «καταραμένη» ψήφος ευθύνεται που η ελληνική δεν έγινε η διεθνής γλώσσα της υφηλίου, χάνοντας στη σχετική ψηφοφορία από την αγγλική.

Το ενδιαφέρον είναι πως η ιστορία αυτή εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως τις ΗΠΑ και την Γερμανία, μέσα από διαφορετικές εκδοχές με εναλλαγή της πρωταγωνίστριας γλώσσας σε γερμανικά, ολλανδικά, ελληνικά, ισπανικά, γαλλικά ή εβραϊκά.

Ο μύθος είναι γνωστός στις ΗΠΑ και την Γερμανία με την εκδοχή ότι ο Φρέντερικ Μούλενμπεργκ, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέτρεψε την γερμανική γλώσσα από το να γίνει η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Wikipedia, ο κόκκος της αλήθειας πίσω από αυτήν την εκδοχή βρίσκεται σε μια ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του 1794, όπου μια ομάδα Γερμανών μεταναστών ζήτησε την μετάφραση ορισμένων νόμων στα γερμανικά.

Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με 42 ψήφους υπέρ και 41 κατά και για τον Μούλενμπεργκ, ο ίδιος γερμανικής καταγωγής και Πρόεδρος της Βουλής, ειπώθηκε ότι ανέφερε πως «όσο πιο γρήγορα οι Γερμανοί μετανάστες γίνουν Αμερικανοί, τόσο το καλύτερο». Παρόλα αυτά δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί εάν ο Μούλενμπεργκ απήχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία ή έριξε την καθοριστική ψήφο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια θεσμικά κατοχυρωμένη επίσημη γλώσσα, με τα αγγλικά να είναι η ντε φάκτο γλώσσα που χρησιμοποιείται καθημερινώς και ευρέως και επομένως να κερδίζει την δεσπόζουσα θέση ως κυρίαρχη γλώσσα του κράτους. Ανά διαστήματα, συγκεκριμένες πολιτείες έχουν θεσπίσει δικούς τους νόμους για τις επίσημες γλώσσες τους.

Ο Φρανζ φον Λόερ, συγγραφέας ενός γερμανικού βιβλίου του 1847 που περιείχε μια πρώιμη εκδοχή του μύθου.

Ο μύθος έχει μακρά ιστορία και οδήγησε στην έκδοση πλήθους αναλύσεων και άρθρων από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1950 οι οποίες επεξηγούσαν γιατί η ιστορία αυτή δεν είναι πραγματική.

Η ιστορία άρχισε να καλείται «Ο μύθος του Μούλενμπεργκ» τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Παρ’ όλα αυτά ο μύθος συνεχίζει και αντέχει. Για παράδειγμα, το 1987, ένα γράμμα από έναν πρώην εκλεγμένο επίσημο από το Μιζούρι, που εκδόθηκε σε μια στήλη της Αν Λάντερς (Ask Ann Landers), εξηγούσε την σημασία που έχει η ψήφος. Μέσα στο γράμμα εμπεριείχε μια λίστα από γεγονότα που καθορίστηκαν από μια ψήφο από τα τοπικά εκλογικά του έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που «το 1776, μια ψήφο έδωσε στην Αμερική την αγγλική παρά την γερμανική γλώσσα». Στην πραγματικότητα, εκδοχές αυτού του λανθασμένα καταχωρημένου καταλόγου από γεγονότα, προηγούνται της αναφοράς στην στήλη της Λάντερς.

Το συγκεκριμένο περιστατικό πυροδότησε σε έναν καινούργιο κύκλο από ειδήσεις, οι οποίες ξανά υποδείκνυαν ότι αυτός είναι απλώς ένας μύθος. Ανενημέρωτη για αυτές τις ειδήσεις, η Αν Λάντερς επανέκδοσε την συγκεκριμένη στήλη τον Νοέμβριο του 1996, οπότε και ένα κύμα από αντιδράσεις ανάγκασαν την Λάντερς να ξεκαθαρίσει το θέμα σε μια από τις επόμενες στήλες. Σύμφωνα με ένα γράμμα, με το οποίο ο συγγραφέας του «ικέτευε την Λάντερς να καταπολεμήσει αυτό το αποκύημα της φαντασίας οπουδήποτε το έβρισκε μπροστά της», ο μύθος κέρδισε έδαφος κατά την δεκαετία του 1930 εξαιτίας του έργου Ναζιστών προπαγανδιστών.

Κόσμος Ένοπλή επίθεση κατά του Προέδρου της Γουατεμέλας Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Γουατεμάλας αντάλλαξαν πυρά με επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που πλησίασε την οχηματοπομπή του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, πάντως ο αρχηγός του κράτους της Λατινικής Αμερικής δεν βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό και είναι σώος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. 31/07/2022 10:03 MUST READΛογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις 31/07/2022 | 12:37 Stories Μύθος ή αλήθεια; Για μία ψήφο δεν έγιναν τα ελληνικά επίσημη γλώσσα του κόσμου Μην πέφτετε από τα σύννεφα… 31/07/2022 07:31 MUST READSOS από επτά παραγωγικούς τομείς για έλλειψη προσωπικού 31/07/2022 | 12:37 Κόσμος Οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ καταλαμβάνουν το ιρακινό κοινοβούλιο «μέχρι νεωτέρας» Οι οπαδοί του σιίτη πολιτικού ηγέτη έχουν προχωρήσει ξανά σε μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ. 31/07/2022 10:31 MUST READΈρευνα: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απασχολεί τους Έλληνες [γραφήματα] 31/07/2022 | 12:37 Ελλάδα Στην Κρήτη συνελήφθη μάνα και γιος για εμπρησμό Τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Βραχάσι της Κρήτης, οι αρχές συνέλαβαν έναν 25 χρόνο με την κατηγορία του εμπρησμού. Η φωτιά έκανε στάχτη καλάμια, βάτους και δασική έκταση 5 στρεμμάτων. 31/07/2022 10:41 MUST READΠαναθηναϊκός: Κλείνει (και) Αργεντίνο winger 31/07/2022 | 12:37 Ελλάδα Η Επίδαυρος επιμένει – Νέο πανό «Βιαστής είναι» για τον Δημήτρη Λιγνάδη Ο σκηνοθέτης, παρότι κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων, αποφυλακίστηκε 31/07/2022 10:33 MUST READΟ καρπός κατά της υπέρτασης και της αρτηριακής δυσκαμψίας 31/07/2022 | 12:37 Fizz Ανησυχία για την Μαντώ Γαστεράτου – Η περιπέτεια με την υγεία της λίγο πριν γεννήσει Τι συνέβη στην παρουσιάστρια; 31/07/2022 09:34 MUST READΟ «πικρός» καφές, τα «γκάζια» της Μοτοδυναμικής, η μεγάλη αποχώρηση του Club Med και οι διακοπές των πολιτικών 31/07/2022 | 12:37

Μια άλλη εκδοχή του μύθου πραγματώνει την ψηφοφορία το 1774 διεξαγόμενη από το Ηπειρωτικό Κονγκρέσο (Continental Congress), που παρουσιάστηκε στο Ripley’s Believe It or Not! κιόλας από το 1930. Το Ripley’s συμπεριέλαβε τον μύθο και σε ένα βιβλίο το 1982. Η εκδοχή του Ripley’s αποδίδει την ιστορία σε ένα γράμμα φερόμενο από τον Χάινριχ Μελιόρ Μούλενμπεργκ (Heinrich Melchior Muhlenberg) εκδομένο στην Χάλλε το 1887.

Οι περισσότερες πηγές αποδίδουν ως πηγή του μύθου τον Φρανζ φον Λόερ (Franz von Löher). Ο Λόερ ήταν Γερμανός επισκέπτης στην Αμερική που εξέδωσε το βιβλίο Geschichte und Zustände der Deutschen in Amerika (Ιστορία και επιτεύγματα των Γερμανών στην Αμερική) το 1847.

Ο Λόερ από ότι φαίνεται τοποθέτησε την καθοριστική ψηφοφορία μόνο στην Πενσυλβάνια, ώστε να γίνουν τα γερμανικά επίσημη γλώσσα της συγκεκριμένης πολιτείας και όχι γενικώς των ΗΠΑ. Η Φιλαδέλφεια ήταν η έδρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ την εποχή εκείνη, ήταν όμως παράλληλα και η πρωτεύουσα της Πενσυλβάνιας. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα, ο Μούλενμπεργκ τέλεσε ως πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας της Πενσυλβάνιας, πρωτού τελέσει τον ίδιο ρόλο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λόερ η ψηφοφορία ήταν ισόπαλη, με τον Μούλενμπεργκ να δίνει την καθοριστική ψήφο υπέρ της αγγλικής.

Στην Ελλάδα ο μύθος έγινε γνωστός με την θέση της γερμανικής να παίρνει η αρχαία ελληνική γλώσσα. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, σε μια καθοριστική ψηφοφορία που τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την έγκριση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή γύρω στο 1776 σε συμφωνία με την εκδοχή Μούλενμπεργκ, οι νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες καλούνταν να αποφασίσουν την επίσημη γλώσσα του κράτους.

Πρόσφατα Άρθρα Stories video Stories Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Από «αστέρι» του μπάσκετ, διαπραγματευτικό «χαρτί» στα χέρια του Πούτιν Χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο, σταρ του WNBA, η κορυφαία παίκτρια μπάσκετ παγκοσμίως βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ως κρατούμενη του… προέδρου Πούτιν 31/07/2022 08:00 Stories Η ιστορία μίσους των αδελφών Kelloggs – Πως κατά τύχη δημιούργησαν το προϊόν που μπαίνει σε όλα τα σπίτια Δυο αδέρφια δημιούργησαν ένα προϊόν που μπαίνει καθημερινά σε κάθε σπίτι. Η σχέση τους όμως ήταν κάτι παραπάνω από εχθρική. 31/07/2022 07:32 video Stories Οι δύο δάσκαλοι που ανατινάχτηκαν στην κρεβατοκάμαρά τους – Γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι Φήμες ήθελαν κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους να γνωρίζουν και να συγκαλύπτουν το έγκλημα. 30/07/2022 23:05 Stories Μνημείο δύναμης και θέλησης: Η ιστορία 55χρονου με εγκεφαλική παράλυση που σπουδάζει στο ΑΠΘ Ο 55χρονος Αλέξανδρος Παπαδάκης από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο θέλησης, αφού η εγκεφαλική παράλυση από την οποία πάσχει, δεν τον απέτρεψε καθόλου από την προσωπική του εξέλιξη 30/07/2022 17:47 Stories Χρίστος Τσολάκης: Γεια σου, Δάσκαλε Ο δάσκαλος είναι σαν τον ποιητή: εμπνέεται και απογειώνεται 30/07/2022 15:17 Stories Ο πόλεμος των σιτηρών το 1867 Οταν ο Μαρκ Τουέιν επισκεπτόταν την Οδησσό και οι ΗΠΑ έπαιρναν την πρωτοκαθεδρία στο προϊόν που θα άλλαζε την ιστορία τους 30/07/2022 06:30 Stories Η απίστευτη ιστορία του εφευρέτη του «τάπερ» – Ξεκίνησε πάμπτωχός και όταν έγινε πάμπλουτος τα παράτησε όλα Βίωσε το μεγάλο κραχ του 1929 και είδε τα πάντα να καταρρέουν γύρο του. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Δημιούργησε ένα προϊόν που μπήκε σε όλα τα σπίτια. 30/07/2022 06:25 Stories Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ δεν είχε να ταΐσει το μωρό της – Η… μαγική ιστορία της δισεκατομμυριούχου Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ πέρασε δύσκολα στη ζωή της. Ζούσε στη φτώχεια και υπήρχαν και μέρες που δεν είχε να ταΐσει το μωρό της. 29/07/2022 22:24 Stories Πώς ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αποτελεσμάτων για εισαγωγή σε ΑΕΙ Τι συνέβαινε πριν το 1964 και πώς άλλαξε το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα. 29/07/2022 20:45 Stories Μίκης Θεοδωράκης: Οι Μοίρες φρόντισαν να γεννηθεί όπου, όταν και όπως έπρεπε Κατά τη γέννησή του ήσαν παρούσες οι Μοίρες, που τον μύρωσαν πλουσιοπάροχα 29/07/2022 15:41

Εξαιτίας της θύμησης της αποικιοκρατίας που προκαλούσαν τα αγγλικά για τους Αμερικανούς, υπήρξε η πρόταση να γίνει επίσημη γλώσσα η αρχαία ελληνική, μιας και θύμιζαν το μέρος που γεννήθηκε το πολίτευμα της δημοκρατίας.

Η εκδοχή αυτή φέρεται να αποδίδεται από κάποιες πηγές στον Ξενοφώντα Ζολώτα, σύμφωνα με τις οποίες δήλωσε γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα: «Ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο Άνταμς και άλλοι όταν συνέτασσαν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στα 1787 – που ισχύει με μερικές νέες παραγράφους, που ψηφίστηκαν για προσαρμογή στις νέες εξελίξεις, μέχρι σήμερα στον αρχικό κορμό του – είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου κράτους να είναι η αρχαία ελληνική, προς τιμή της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε και ελίκνισε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον κόσμο. Για μία ψήφο μόνο προκρίθηκε και υιοθετήθηκε τελικά η αγγλική αντί της αρχαίας ελληνικής».

Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή με πρωταγωνίστρια την αρχαία ελληνική γλώσσα, όπου για μία ψήφο δεν ήταν ικανή να γίνει η επίσημη διεθνής γλώσσα της υφηλίου.

Ο μύθος έχει γίνει γνωστός και με άλλες εκδοχές όπως προαναφέρθηκε, εκτός των προηγούμενων δύο. Συγκεκριμένα, την καθοριστική ψηφοφορία υποτίθεται ότι έχουν χάσει και τα γαλλικά και τα εβραϊκά, τα πρώτα προτεινόμενα ως η γλώσσα του «ορθού λόγου», ενώ τα δεύτερα ως η γλώσσα που δήθεν επιλέχθηκε για την συγγραφή της Παλαιάς Διαθήκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.