Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου που θα δίνει στον Ερντογάν περισσότερες “ελευθερίες” Turkish Presidency via AP

Δημοσίευμα του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αναφέρει πως ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την εθνοσυνέλευση της χώρας του το «πράσινο φως» για την επέμβαση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο και χρόνο που ο ίδιος θα καθορίσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Λεβέντ Κενέζ, με αφορμή αίτημα έγκρισης παράταση παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη -κατά 18 επιπλέον μήνες- ο Τούρκος πρόεδρος ζητάει να παίρνει ο ίδιος απόφαση για στρατιωτική επέμβαση, αόριστα για «χώρες».

Όπως γράφει το Nordic Monitor: «Η χρήση της λέξης “χώρες” αντί για “Λιβύη” στην οποία θα σταλούν στρατεύματα επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατό σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας ισχυριζόμενος πως: “υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019”. Πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία -που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα- καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Λιβύης και ΑΟΖ».

Όπως σημειώνει το δίκτυο, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να μπει σύντομα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, καθώς το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και ο ακροδεξιός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει αρχικά την κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και παρέτεινε την πρόταση στις 2 Ιανουαρίου 2021.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει προηγουμένως την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να αναπτυχθεί στη Λιβύη και ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή.

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο Κόμμα İYİ καταψήφισε επίσης, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε έναν αραβικό εμφύλιο πόλεμο, όπως στη Συρία, δεν θα ωφελούσε την Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν επίσης κατά της πρότασης.

Κάνοντας αναφορά στη χώρα μας, το Nordic Monitor σημειώνει πως: «Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε στρατιωτικοποιήσει ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και ότι δεν αστειεύεται.

Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και ότι μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα επίσης για τον σκοπό αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.