Σε ένα ακόμη συμβολικό βήμα στη μακρά πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς των υποψήφιων χωρών.

Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, ενώ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν διά της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ντύθηκε στα κίτρινα και γαλάζια χρώματα της Ουκρανίας, για να συμβολίσει την ιστορική απόφαση.

Η Κομισιόν ενέκρινε την Παρασκευή την υποψηφιότητα για τις δύο χώρες λέγοντας ότι θα πρέπει να πληρούνται στο μέλλον οι όροι σχετικά με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να λάβει η Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά αφού εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ουκρανία, η οποία έχει επενδύσει το πολιτικό της μέλλον σε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη, καθώς αναζητά ηθική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις για την προσήλωσή της στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας», υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα.

Δεν υπάρχει υφιστάμενη ταχεία οδός για την επιτάχυνση της επίπονης διαδικασίας ένταξης, η οποία μπορεί κανονικά να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ και η διαδικασία υποβολής αίτησης διήρκεσε 10 χρόνια προτού γίνει επίσημα δεκτή το 2013. Η τελική απόφαση για τη χορήγηση του καθεστώτος θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη χορήγηση καθεστώτος προς ένταξη χώρα στην Ουκρανία

Η «ιστορική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσει το Κίεβο να νικήσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε λίγο αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, το οποίο θα φέρει ασφαλώς πιο κοντά τη νίκη μας. Ευγνώμων στη Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και σε κάθε μέλος (της ΕΕ) για μια ιστορική απόφαση», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ θα εγκρίνουν την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.