«Ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει, εν μέσω καλοκαιριού, αλλά και για γενικότερους λόγους, μια αναμέτρηση επί του πεδίου με την Ελλάδα» εκτιμά ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

«Εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο πρέπει να καταρριφθεί» θεωρεί το επιχείρημα ότι η  κυριαρχία κατοικημένων νησιών μπορεί να αμφισβητηθεί επειδή σε αυτά δεν τηρείται ο όρος της «αποστρατιωτικοποίησης» ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης. Σε μία περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις επιθέσεις του στην Αθήνα, ο Ροζάκης αποδομεί τη ρητορική της Αγκυρας, ενώ σημειώνει και τους κινδύνους που θα είχε μία ένοπλη σύρραξη για την ίδια την Τουρκία.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το πόσο πιο επικίνδυνη είναι η θεωρία περί αποστρατιωτικοποίησης σε σχέση και με αυτή των «γκρίζων ζωνών», ο Χρήστος Ροζάκης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην αμφισβήτηση κυριαρχίας κατοικημένων νησιών και στις «γκρίζες ζώνες»».

Κατ’ αρχάς «οι γκρίζες ζώνες αφορούσαν βραχονησίδες ή ακατοίκητες νησίδες, και ο αρχικός τουρκικός ισχυρισμός ήταν ότι για αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς, επειδή δεν συμπεριλαμβάνονταν ρητά στις Συνθήκες (είτε της Λωζάννης, είτε των Παρισίων), υπήρχε αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας. Φυσικά αυτή η αμφισβήτηση ουσιαστικά σήμαινε κάτι που σε ύστερο στάδιο μετουσιώθηκε σε καθαρή τουρκική διεκδίκηση, ότι η Τουρκία απολάμβανε κυριαρχία επ’ αυτών».

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, «το επιχείρημα ότι η κυριαρχία κατοικημένων με πλούσια οικονομική και πολιτιστική ζωή νησιών (όπως η Λέσβος, η Χίος ή η Ρόδος) μπορεί να αμφισβητηθεί, επειδή σε αυτά δεν τηρείται ο όρος της αποστρατιωτικοποίησης, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο πρέπει να καταρριφθεί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ροζάκη δε η κατάρριψη αυτού του προηγουμένου «είναι μια εύκολη άσκηση για την ελληνική διπλωματία». Οπως επισημαίνει «οι συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν δύο μεγάλους πολέμους (τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) περιείχαν μια απόδοση κυριαρχίας των ακραίων ανατολικών νησιών της στην Ελλάδα, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς κανέναν όρο. Οι ρήτρες αποστρατιωτικοποίησης που περιέχουν είναι παρεμπίπτουσες διατάξεις, που δεν τίθενται ως όρος στην κυριαρχία, αλλά αποτελούν χωριστές διατάξεις. Η κυριαρχία μόνον σε περίπτωση ρητής αναφοράς των όρων μπορεί να αμφισβητηθεί».

Για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματολογία, ο Ροζάκης είναι κατηγορηματικός. Οπως υπογραμμίζει «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που καθιερώνει η Συνθήκη της Λωζάννης είναι προσωρινό. Με την έννοια ότι η αποστρατιωτικοποίηση αποβλέπει στην αποφυγή επανάληψης των εχθροπραξιών αμέσως μετά το τέλος μιας διεθνούς σύρραξης, κυρίως από τον ηττημένο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει όμως μεγάλη διάρκεια. Κάποτε ο φόβος για επανάληψη των εχθροπραξιών αναιρείται. Στην περίπτωσή μας αυτός ο φόβος αναιρέθηκε με τη δραματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα το 1930, με την προσέγγιση των δύο χωρών και τη Συμφωνία που υπέγραψαν ο Ελ. Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ». Ξεκαθαρίζει δε σε σχέση όσον αφορά τη Συνθήκη των Παρισίων ότι «αυτή δεν συμπεριέχει, ανάμεσα στα μέρη, την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να την επικαλείται».

Παρά τις απειλές ο Ροζάκης εκτιμά ότι ο Ερντογάν «δεν θα επιχειρήσει, εν μέσω καλοκαιριού, αλλά και για γενικότερους λόγους, μια αναμέτρηση επί του πεδίου με την Ελλάδα. Οι γενικότεροι λόγοι είναι ότι κι ο ίδιος δεν πιστεύει στην ακρίβεια των ισχυρισμών του. Και θεωρεί ότι μια ένοπλη σύρραξη θα μπορούσε να τον απομονώσει πλήρως από την ΕΕ, για την οποία, παρά τις κινήσεις του, διατηρεί ακόμη ελπίδες, αν όχι ένταξης, τουλάχιστον αναβάθμισης των οικονομικών σχέσεών του με αυτήν. Περαιτέρω η ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας με σημαντικούς εταίρους, ιδιαίτερα τη Γαλλία, έχει θωρακίσει τη χώρα αποτελεσματικά. Καθιστώντας κάθε απόπειρα ένοπλης σύγκρουσης ένα τολμηρό και αβέβαιο εγχείρημα».

Planet Travel 4+1 πανέμορφα χωριά δίπλα από την Λίμνη Πλαστήρα Η όμορφη Λίμνη Πλαστήρα, η ιστορία της και ο πόλος έλξης για εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου. 14/06/2022 23:00 MUST READΚοροναϊός: Παρατείνεται για 1 χρόνο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό 15/06/2022 | 09:45 Διεθνής Οικονομία Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη – Η ΕΕ γεμίζει τις αποθήκες με φυσικό αέριο, αλλά δεν φτάνει Το αέριο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ. 14/06/2022 21:17 MUST READΖορζ Φορεστιέ: «Ο Μολιέρος παρωδούσε το τραγικό» 15/06/2022 | 09:45 Ελλάδα Καταγγελίες σοκ από 2.500 μπαμπάδες σε Ρόδο, Κω, Κρήτη: Γιατί οι σκανδιναβές γυναίκες τους εξαφανίζονται με τα παιδιά τους Περίπου 2.500 μπαμπάδες από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι γυναίκες που έφεραν στη ζωή τα παιδιά τους τα έχουν πάρει και επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. 15/06/2022 06:05 MUST READ«Αναζητούμε ταλαντούχους εργαζόμενους έως 30 ετών» 15/06/2022 | 09:45 Διπλωματία Χρήστος Ροζάκης: «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών» «Ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει, εν μέσω καλοκαιριού, αλλά και για γενικότερους λόγους, μια αναμέτρηση επί του πεδίου με την Ελλάδα» εκτιμά ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. 15/06/2022 05:39 MUST READ«Επανάσταση» στο ποδόσφαιρο: Εφαρμόζεται η εκτέλεση πλάγιου άουτ με το πόδι 15/06/2022 | 09:45 Διάστημα Βρέθηκαν ενδείξεις νερού σε δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο αυτό το δεσμευμένο σε ορυκτά νερό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες στη Σελήνη 15/06/2022 09:02 MUST READVegan family: Μπορώ να δώσω φυτικό γάλα στο παιδί; 15/06/2022 | 09:45 Κόσμος Τζόρτζια Μελόνι: Η ακροδεξιά «Σειρήνα» της Ιταλίας Επίγονος των φασιστών, πρώην υπουργός του Μπερλουσκόνι, η 45χρονη αρχηγός των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας βγήκε ενισχυμένη από τις κάλπες της Κυριακής και βάζει πλώρη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας 15/06/2022 06:00 MUST READΤι συμβαίνει με τον Internet Explorer; 15/06/2022 | 09:45

Οπως αναφέρει, «εάν υπάρξει συνέχεια στο εγχείρημα, πιστεύω ότι αυτό θα περιοριστεί στον διπλωματικό τομέα. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει με τα γνωστά επιχειρήματα τα υπόλοιπα μέρη της Συνθήκης της Λωζάννης για το δίκαιο των επιχειρημάτων της, ούτως ώστε να κινητοποιήσει μια διαδικασία αναστολής ή τερματισμού της σύμφωνα με το άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών».

Πρόσφατα Άρθρα Διπλωματία Διπλωματία Θα θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία ο Ερντογάν; Πόσο θα ωφελήσει τον Πούτιν μια σύγκρουση της Τουρκίας με την Ελλάδα «Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος 15/06/2022 09:29 Πολιτική «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί» απαντά η Αθήνα στο μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων της Άγκυρας Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Άγκυρα 15/06/2022 06:41 MEGA Πολιτική Στόλτενμπεργκ: Οχτώ χρόνια Πόντιος Πιλάτος και «πρέσβης της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ Οι τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τις οποίες διαρκώς νίπτει τας χείρας του 14/06/2022 22:07 Διπλωματία Πυρ ομαδόν από την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία κατά του Ακάρ Σκληρά και με επιχειρήματα απάντησε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. 14/06/2022 19:48 Video Διπλωματία Στο «ραντάρ» της Τουρκίας το Καστελόριζο – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσελίκ Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο 14/06/2022 19:04 Video Διπλωματία Δείτε βίντεο με το επεισόδιο ανάμεσα στον Ακάρ και τους Έλληνες βουλευτές Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και των Ελλήνων βουλευτών στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ 14/06/2022 18:07 Video Πολιτική Στημένο από τον Ακάρ το επεισόδιο λένε Έλληνες βουλευτές για την άγρια κόντρα τους με τον Τούρκο υπουργό Ο Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη από τη ΝΔ και την Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στο επεισόδιο 14/06/2022 17:31 Upd: 14 Ιουνίου 2022, 17:45 Πολιτική «Η Τουρκία δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα» – Οι λόγοι που ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις Ο Ερντογάν εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει, πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας 14/06/2022 15:17 video Διπλωματία Ακάρ εκτός ελέγχου: Άγρια κόντρα με έλληνες βουλευτές για Κυπριακό και παραβιάσεις – Αποχώρησε εκνευρισμένος Ο Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση 14/06/2022 15:01 Διπλωματία Φρενίτιδα προκλητικότητας από την Τουρκία – Μονομερή κήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ζητά ο Μπαχτσελί Ο Μπαχτσελί ζήτησε ταυτόχρονα την κήρυξη NAVTEX… διαρκείας στην περιοχή. 14/06/2022 14:21

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αγκυρας «είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, δεδομένης της ισχνής επιχειρηματολογίας της Τουρκίας στα θέματα αυτά» και ξεκαθαρίζει ότι «η κυριαρχία των νησιών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αμφισβήτησε τους όρους αποστρατιωτικοποίησής τους».

Χρήστος Ροζάκης: «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.