Φον ντερ Λάιεν: Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ δε λειτουργεί πλέον

Σε μία αποκαλυπτική δήλωση προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η  οποία παραδέχθηκε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και είπε πως πρέπει να προσαρμοστεί «στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ».

Δημοσίευμα του Euractiv αναφέρει πως η Φον ντερ Λάιεν είπε πως τα μέτρα που ισχύουν έως τώρα για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε πρακτικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

«Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται. Και κάνουμε πολλά γι’ αυτό» είπε η Φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. «Όμως, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς. (…) Η αγορά ενέργειας είναι σχεδιασμένη με βάση τις αναγκαιότητες πριν από είκοσι χρόνια, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό. Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Oι ΑΠΕ είναι η πιο αποδοτική οικονομικά και φθηνότερη τεχνολογία».

Είναι γεγονός πως πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κάνει έκκληση για τη μεταρρύθμιση του παρόντος συστήματος τιμολόγησης. Αναμεσά τους, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία πιέζουν ώστε οι τιμές της ενέργειας να είναι πιο φιλικές προς τους καταναλωτές.

Πάντως, ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER δηλώνει πως δεν πρέπει να αλλάξει πολύ το τρέχον μοντέλο γιατί μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι ασήμαντο, είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.