Τράπεζα Πειραιώς: Προωθεί τη 10ωρη εργασία; – Σε απεργία οι εργαζόμενοι

Τράπεζα Πειραιώς: Το μοντέλο της 4ήμερης απασχόλησης με 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς μείωση αποδοχών, μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην τράπεζα που έκλεισαν μαζικά εκατοντάδες καταστήματα και απολύθηκαν χιλιάδες υπάλληλοι, έρχεται τώρα να ανοίξει και συζήτηση για εφαρμογή πιλοτικών εργασιακών ανατροπών.

Η αρχή έγινε από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) – το δεύτερο μεγαλύτερο σωματείο της τράπεζας – που έχει ήδη υποβάλει στη διοίκηση επίσημο αίτημα εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών. Ο Σύλλογος ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές ικανότητες των εργαζομένων αλλά και αναβαθμίζεται η εταιρική ταυτότητα της τράπεζας «αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία του επιχειρηματικού γίγνεσθαι».

Η εφαρμογή της πρότασης για τετραήμερη εργασία συνηγορεί «υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα», ισχυρίζεται το ΣΕΥΤΠΕ . Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση έχει πολλά «θολά» σημεία.

Τη δυνατότητα να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να εργάζονται για 4 ημέρες την εβδομάδα έχουν πλέον οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ωστόσο το συγκεκριμένο αίτημα δεν μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Βάσει του νόμου στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η εργασία μπορεί να γίνει τετραήμερη θα γίνει όμως και σε 10ωρη βάση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους.

Μάλιστα ο νόμος Χατζηδάκης δίνει την δυνατότητα εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία!! Το ΣΕΥΤΠΕ άνοιξε ουσιαστικά την«κερκόπορτα» για να τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Αυτή ακριβώς είναι και η παγίδα. Αφού στην προκειμένη περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να αξιοποιήσει τις ατομικές ή επιχειρηματικές συμβάσεις και στην πορεία  να επιβάλει καθολικά το συγκεκριμένο μοντέλο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) απορρίπτει την συγκεκριμένη πρόταση και καλεί σε 24ώρη απεργία σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Ο ΣΕΤΠ πέρα από τη διεκδίκηση Επιχειρησιακής Σύμβασης που να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και να καλύπτει τις ανάγκες σε εποχή ανατιμήσεων και πληθωρισμού, δηλώνει την αντίθεση του στο business plan που «εκπαραθυρώνει στο σχεδιασμό του, τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», κάνει λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού» και ζητά τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων και να ακυρωθούν τα σχέδια της τράπεζας για μαζικά λουκέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.