Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Σε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κινήσεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλούν την Άγκυρα οι «27» της ΕΕ, με το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας να τίθεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια βιώσιμη τρόπος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως είχε κάνει και στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου, μετά τη λήξη της οποίας είχε δηλώσει, πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη μεριά του, ενημέρωσε του ομολόγους του στο προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το συνολικό φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Άγκυρας που εκφράζεται τόσο με διαρκείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την στάση της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, οι κυρώσεις αν και είχαν δρομολογηθεί οι κυρώσει τελικά δεν επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ο λόγος είναι επειδή «ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.