Το οικονομικό πρόγραμμα της συμμαχίας των κομμάτων της Αριστεράς εστιάζει στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με μέτρα όπως μείωση του χρόνου εργασίας, σύνταξη στα 60 χρόνια, κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ, κα.

Τις πρώτες της σκέψεις από το αποτέλεσμα του α’ γύρου των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών που σηματοδοτούν πάνω από όλα μια ξεκάθαρη απόρριψη της πολιτικής Μακρόν, εκφράζει σε μακροσκελή ανάρτησή της στο facebook η Τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος του Εκτελεστικής Γραμματείας, Ρένα Δούρου.

Μάλιστα τρεις μέρες πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών, δεκάδες οικονομολόγοι (Πικετί, Φριό, Καζέ), στη Journal du Dimanche, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα της συμμαχίας. “Η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης, η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικά συστήματα υγείας και παιδείας, η μαζική επένδυση στην οικολογική μετάβαση ή η διατήρηση της πυξίδας της κοινωνικής προόδου με τη σύνταξη στα 60, σημαίνει ότι πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, αυτό ακριβώς που οδηγεί την κοινωνία μας στην παρακμή”, σημείωναν. “Το στάτους κβο δεν είναι επιλογή. Απέναντι στην ενδημική ανασφάλεια, στον πόλεμο και την οικολογική μετάβαση, το να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις σημερινές οικονομικές πολιτικές είναι ψέμα και επικίνδυνο”, συνέχιζαν.

Τα σημεία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, που σηματοδοτούν μια επιστροφή της κοινωνικής και δημοσιονομικής δικαιοσύνης, ξεχωρίζει ως το key point της μεγάλης σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, ήττας του κόμματος του Μακρόν, που πρόσφατα επανεξελέγη εκ νέου Πρόεδρος απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν.

Σημειώνει στην ανάρτησή της η Ρένα Δούρου που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Τομά Πικετί:

“”Μερικές σκόρπιες πρώτες σκέψεις για το ιστορικό πρώτο βήμα της ενωμένης Αριστεράς στη Γαλλία:

Ένα από τα ισχυρά χαρτία της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης αποδείχθηκε το οικονομικό της πρόγραμμα που “σηματοδοτεί την επιστροφή της κοινωνικής και δημοσιονομικής δικαιοσύνης”, όπως παρατήρησε στη στήλη του στη Le Monde στις 7 Μαίου, ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Τομάς Πικετί.

“Η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς είναι ένα εξαιρετικό νέο για τη γαλλική και ευρωπαϊκή δημοκρατία. Όσοι βλέπουν σε αυτή έναν θρίαμβο του ριζοσπαστισμού και του εξτρεμισμού, είναι φανερό ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε από τις εξελίξεις του καπιταλισμού και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ και 10ετίες”, συνέχιζε.

“Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε ήρεμα τα πράγματα, το μετασχηματιστικό πρόγραμμα του 2022 είναι μάλλον λιγότερο φιλόδοξο από εκείνα του 1936 ή του 1981”, σχολίαζε ο Πικετί, εξηγώντας ότι αποτελεί μια “καλή αφετηρία, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να πάμε μακρύτερα”.

Στο μεταξύ βέβαια είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές Κασσάνδρες που θα προειδοποιούν για τα δήθεν δεινά που θα πλήξουν τη Γαλλία, την Ευρώπη, στην περίπτωση που χάσει την παντοδυναμία του ο Μακρόν και η ενωμένη Αριστερά φέρει τα πάνω – κάτω…”

the FAQ team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.