Έφεση υπέρ του νόμου άσκησε η εισαγγελέας Εφετών αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον 39χρονο προπονητή ιστιοπλοΐας.

Ο κατηγορούμενος έχει κριθεί ομόφωνα ένοχος για την κατηγορία της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, όμως απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του.

Η εισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Τσάλη ζητεί να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό και ο κατηγορούμενος να δικαστεί ξανά για το αδίκημα του βιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την καταδίκη του κατηγορούμενου και για βιασμό και για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Εισαγγελέας Εφετών: «Στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση»

Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της έφεσης αναφέρεται στην νομολογία του Αρείου Πάγου, αλλά και στα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπ’ όψιν του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσάλη επικαλείται απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού δεν απαιτείται να υπήρξε ενεργή αντίσταση από το θύμα, αλλά αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούλησή του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίστασή του.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνει επίσης ότι ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεών του, ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταιη την αντίσταση.

«Ο προπονητής ιστιοπλοΐας προσέγγισε λεκτικά και σωματικά την ανήλικη παθούσα», λέει η εισαγγελέας Εφετών

Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά, η εισαγγελέας Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει ότι, ενώ η παθούσα ήταν παιδί, ο κατηγορούμενος την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε.

Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της, εάν μιλούσε. Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους. Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της.

Τέλος, η εισαγγελέας τονίζει ότι η καταγγέλλουσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις. Περιέγραψε πραγματικά γεγονότα. Δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Ελάμβανε και πριν χορηγίες. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.