Την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική πλευρά συντονίζει τις κινήσεις της με τις άλλες χώρες του Νότου θεωρώντας απαραίτητη μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μπει ένα φρένο στο ράλι τιμών και να… βγει ο χειμώνας. Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη τους επόμενους μήνες υπό την απειλή παροχής αερίου από την πλευρά της Μόσχας να επικρέμεται πάνω από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κοινή γραμμή Αθήνας και Ρώμης -Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ντράγκι

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη να ακολουθήσουν κοινή γραμμή και να πιέσουν για την λήψη μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι αντιστάσεις εντός του Συμβουλίου από χώρες όπως η Ολλανδία είναι έντονες, ωστόσο, όσο το πρόβλημα γιγαντώνεται και ακουμπά τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών ενισχύονται οι φωνές που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κοινή αντίληψη με την ιταλική ηγεσία υπάρχει και για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και βέβαια την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας και την παραβατικότητα στο Αιγαίο. Το θέμα θα θέσει και στο Δείπνο της Συνόδου Κορυφής παρουσιάζοντας στους ομολόγους του τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, τις υπερπτήσεις και την καλλιέργεια έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές θέσεις γίνονται αντιληπτές από όλους πλέον στις Βρυξέλλες με τον εκνευρισμό για την συνολική στάση της Τουρκίας να είναι έκδηλος. Το προσχέδιο συμπερασμάτων, που παρουσίασε το Εuractiv, περιλαμβάνει μια σαφή προειδοποίηση προς το καθεστώς της Άγκυρας εκφράζοντας «βαθείς προβληματισμούς για επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ» αναφέρεται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης καλεί την Άγκυρα να «σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.