Τη βαθιά της ανησυχία για την υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για δυσμενείς εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Mary Lawlor.

Η Mary Lawlor, έπειτα από δεκαήμερη επίσκεψή της στην χώρα μας (πήγε στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στη Θεσσαλονίκη), παρουσίασε τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της (η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ), οι οποίες αποτελούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με την Mary Lawlor, η τρέχουσα προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προωθήσει ένα κλίμα φόβου μεταξύ προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ενεργούν αλληλέγγυοι προς αυτούς. Και συστήνει στις ελληνικές αρχές να στραφούν προς μια μεταναστευτική πολιτική που να θέτει στο επίκεντρό της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παροχή στήριξης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι υπερασπιστές στην Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, δέχονται τεράστια πίεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι μετανάστες, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όταν επιτελούν έργο που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε η εμπειρογνώμων του ΟΗΕ.

«Η συνολική αντίληψη για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά από το 2019» είπε για να συμπληρώσει «από τότε, οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επιτελέσουν το έργο τους, ιδίως σε τομείς που μπορεί να θεωρούνται αμφιλεγόμενοι ή γεωπολιτικά πολύπλοκοι και ευαίσθητοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όσον αφορά στα άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων».

Τέλος, εκτόξευσε πυρά προς τις ελληνικές αρχές για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή προσωρινών μέτρων προστασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

Δυστυχώς η πραγματικότητα που αντίκρισε στη χώρα μας η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, όπως την παρουσίασε στην προκαταρκτική της έκθεση, επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις που έχουμε εκφράσει με δημόσιες και θεσμικές παρεμβάσεις για την πορεία των θεμάτων αυτών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, επισημαίνει σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Όπως υπογραμμίζει, τόσο η μεθοδευμένη εκστρατεία συκοφάντησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (προσώπων αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών), όσο και η νομοθεσία Μητσοτάκη – Μηταράκη που περιορίζει ασφυκτικά το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, αλλά και η ποινικοποίηση της Αλληλεγγύης, κεντρικοί πυλώνες της ακροδεξιάς υφής πολιτικής της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- στο στόχαστρο της αξιωματούχου του ΟΗΕ και συνιστούν πια το πρόπλασμα ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου σε βάρος της χώρας.

«Με απλά λόγια σήμερα ακούσαμε το τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα: Η κυβέρνηση έχει την επιλογή να συνεχίσει στον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς αντίληψης «αποτροπής» ή να αλλάξει πολιτική και να πείσει επιτέλους τη διεθνή κοινότητα πως η Ελληνική Πολιτεία παραμένει Κράτος Δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κινείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Κώστα Αρβανίτη, η Αξιωματούχος του ΟΗΕ στέλνει τα βέλη της και προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποκριτική της στάση, όπως επί λέξει ανέφερε: «Η ΕΕ επικαλείται τον χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και ταυτόχρονα περιμένει από την Ελλάδα να ανταπεξέλθει μόνης της χωρίς να ζητά (Η ΕΕ) την εμπλοκή άλλων κρατών μελών. Αυτό το βρίσκω υποκριτικό».

«Τα ωραία και φιλεύσπλαχνα λόγια Αθήνας και Βρυξελλών δεν μπορούν πια να κρύψουν την πραγματικότητα μιας απάνθρωπης πολιτικής από μια κυβέρνηση που όχι απλά εκθέτει τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πλήξει ανεπανόρθωτα τη διεθνή θέση της Ελλάδας, και μιας Ευρωπαϊκής υποκρισίας που μόνο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων μπορεί να αποβεί» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα σημειώνει όπως άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή αντιδρώντας στις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το συμφέρον της Ελλάδας είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική με Ανθρωπιά και πραγματική Αλληλεγγύη, με πυρήνα Υποχρεωτικές Μετεγκαταστάσεις (και όχι χρηματικές αποζημιώσεις για την αποφυγή τους) , ισότιμα και αναλογικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο λίγο πολιτικό χρόνο που της έχει απομείνει ας κοιτάξει να μην εκθέσει κι άλλο τη χώρα, να λάβει σοβαρά υπόψιν τις συγκεκριμένες συστάσεις που διατύπωσε Αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τέλος ας αφήσουν επικίνδυνες και ανατριχιαστικές θεωρίες περί «εσωτερικών εχθρών» που άτεχνα επιχειρείται η αναβίωσή τους, γυρίζοντας τη χώρα στον μετεμφυλιακό ζόφο του κράτους της Δεξιάς» καταλήγει στη δήλωση του ο Κώστας Αρβανίτης.

Με πληροφορίες: efsyn.gr

Evina K.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.