Χρειάστηκαν 12 χρόνια με Μνημόνια και ενδιάμεσα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αιματηρές και φονικές διαδηλώσεις, συνεχείς προσφυγές στις κάλπες, με τακτικές ή έκτακτες εκλογές και δημοψηφίσματα, κοινωνικοί αγώνες, φτώχεια, λιτότητα, διαμαρτυρίες και θριαμβολογίες, για να φτάσει η Ελλάδα σήμερα, να μπορεί να λέει ότι βγήκε από τα Μνημόνια, αφού σήμερα με την απόφαση του Eurogroup, τερματίστηκε και επίσημα το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δεύτερη που πανηγυρίζει για το τέλος των Μνημονίων. Πρώτη πανηγύρισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2018. Και είναι τουλάχιστον αναμενόμενο, αν όχι βέβαιο, ότι τον ίδιο θρίαμβο θα επικαλεστούν στο μέλλον και άλλες κυβερνήσεις, προφανώς με αφορμή ένα άλλο ορόσημο, μελλοντικό, της πορείας των δανεισμών της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού η εποπτεία θα συνεχιστεί έως το 2059, ήτοι έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.

Τα τρία έγγραφα (memorandum) που υπέγραψε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 για να εξασφαλίσει, τότε, τον πρώτο δανεισμό της χώρας έφεραν στην καθημερινότητά μας, τη λέξη Μνημόνια.

Το πρώτο Μνημόνιο

Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου του 2010, αν και είχαν προηγηθεί μέτρα λιτότητας και τους προηγούμενους μήνες από την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Με το πρώτο μνημόνιο καταργήθηκε οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο και στις συντάξεις, ενώ έγιναν και περικοπές μισθών στο Δημόσιο. Στα δημόσια έσοδα ο Φ.Π.Α. έφτασε  στο 23%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κατώτερος μισθός και αυξήθηκαν τόσο τα όρια απολύσεων όσο και τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από 172 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ενώ μέρος των άρθρων ψηφίστηκε και από τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Ως συμπλήρωμα του πρώτου μνημονίου ήρθε στις 29 Ιουνίου του 2011 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015. Περιλάμβανε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Το Μεσοπρόθεσμο ψήφισαν 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και η ‘Ελσα Παπαδημητρίου από τη Ν.Δ..

Το δεύτερο και κατά κοινή ομολογία σκληρότερο μνημόνιο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο που είχε προκύψει από τις εντονότατες πολιτικές εξελίξεις του 2011. Στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου του 2012. Επρόκειτο για ένα ογκωδέστατο νομοσχέδιο χιλιάδων σελίδων. Ψηφίστηκε από 199 Βουλευτές.
Τα βασικά μέτρα που περιλάμβανε ήταν:
– Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών.
– Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012.
– Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
– Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
– Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας.
– Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα.
– Αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%.
– Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά.

Και αυτό το μνημόνιο συμπληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση που είχε προκύψει από τη συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2013 και έλαβε 153 ψήφους.
Έφερε στην Ελλάδα:
– Νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις εφάπαξ έως 83%.
– Κατάργηση καθολικότητας της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας
– Κατάργηση δώρων στο δημόσιο.
– Διευκόλυνση απολύσεων.
-Αντίτιμο 25 ευρώ για είσοδο στα νοσοκομεία.
-Περικοπές ειδικών μισθολογίων.

Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου του 2015 σε μία μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού. Δηλαδή την επιβολή capital controls, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που απέρριψε την πρόταση των δανειστών για τη νέα σύμβαση, αλλά και την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, που κατέληξε τελικά στην συμφωνία για νέα μέτρα.
Το μνημόνιο αυτό έλαβε τις περισσότερες ψήφους από όλα τα προηγούμενα αφού το στήριξαν 222 Βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Σήμανε όμως και απώλεια 40 Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γεγονός που οδήγησε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Το τρίτο μνημόνιο αφορούσε δάνειο 86 δις ευρώ και 4 αξιολογήσεις. Προέβλεπε:
– Την κατάργηση νόμων που είχαν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
-Την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» με αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις ορίων ηλικίας, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
– Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μέσω ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στη δημιουργία του «υπερταμείου».
– Την διατήρηση και αύξηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στους προϋπολογισμούς, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλα μέτρα.

Πέρασαν έτσι δώδεκα χρόνια. Και σήμερα, 16 Ιουνίου 2022, ανήμερα των Αγίων Μνημονίου και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος των θαυματουργών, τα Μνημόνια τελείωσαν. Ημερομηνία σημαδιακή, αναμφίβολα, η 16η Ιουνίου, αφού, ο πρωθυπουργός που από το Καστελλόριζο, έβαλε την Ελλάδα στα Μνημόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει… γενέθλια. Έκλεισε τα 70 του χρόνια.

Υ.Γ. Των θαυματουργών επισκόπων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.