Στη σημερινή εποχή αν και βρισκόμαστε λίγο πιο μπροστά από προηγούμενες δεκαετίες,  μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρησιμοποιεί τη σωστή ορολογία για να αναφερθεί σε ένα άτομο το οποίο ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Να αναφέρουμε πως τα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίνουν: Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος , Τρανς , Queer και Ίντερσεξ άτομα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Έκφραση φύλου: Αφορά στις εξωτερικές εκδηλώσεις του φύλου, όπως το όνομα, τις αντωνυμίες, τα ρούχα, το κούρεμα, τη συμπεριφορά, τη φωνή ή τα χαρακτηριστικά του σώματος.

Cisgender: Είναι ο όρος που χαρακτηρίζει τα άτομα τα οποία δεν είναι τράνς.

Trans: Είναι ένας όρος ομπρέλα, που αναφέρεται σε άτομα με μια ταυτότητα φύλου η οποία διαφέρει από αυτή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει άτομα όπως τράνς άνδρας, τράνς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid.

Ισότητα στο γάμο: Εθνική νομοθεσία για τον γάμο η οποία περιλαμβάνει και ομόφυλα ζευγάρια.

Intersex: Άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που δεν ανήκουν συγκεκριμένα σε αρσενικές ή θηλυκές κατηγορίες ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο.

Cis-σεξισμός: Είναι οι διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα όπως και ο αποκλεισμός που τους καταπιέζει, λόγω της έκφρασης φύλου τους.

Ετεροκανονικότητα: Είναι η πεποίθηση πως η ετεροφυλοφιλία είναι η μόνη πιθανή σεξουαλικότητα και ο μόνος τρόπος για να είσαι ΄΄κανονικός΄΄.

Λεσβία: Η γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά ή και συναισθηματικά από γυναίκες.

Γκέι: Ένας άνδρας που έλκεται σεξουαλικά ή και συναισθηματικά από άνδρες. Τη λέξη γκέι μπορούμε να πούμε και για μια γυναίκα.

Questioning: Είναι μια προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλλου, της έκφρασης φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Bisexual / Αμφιφυλόφιλα: Άτομα που αισθάνονται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα.

Ασέξουαλ: Άτομα που δεν βιώνουν καμία ή βιώνουν πολύ λίγη σεξουαλική έλξη.

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Αναφέρεται στη συναισθηματική και σεξουαλική έλξη, και στενές και σεξουαλικές σχέσεις με άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου ή με περισσότερα από ένα φύλα.

Demisexual: Άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο μετά τη δημιουργία ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού με ένα άλλο άτομο.

Ελλάδα Ανήλικη γνώρισε νεαρό στα social media και όταν βρέθηκαν στην Κρήτη προσπάθησε να τη βιάσει Το κορίτσι συναντήθηκε με τον νεαρό και αφού πήγαν για καφέ ο νεαρός της πρότεινε να πάνε μία βόλτα με το αυτοκίνητό του. Τότε, την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία του δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης και αποπειράθηκε να τη βιάσει. 21/06/2022 16:10 MUST READΚοροναϊός: Μετρητής του σακχάρου θα προσφέρει «self test» των επιπέδων αντισωμάτων 21/06/2022 | 17:45 Music Η Σαουδική Αραβία τίμησε τη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου Το έργο είναι σαν μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον 21/06/2022 13:03 MUST READΛόριν Μάρι Γκάρντνερ: «Ο ιός θα συνεχίσει να μας ξαφνιάζει» 21/06/2022 | 17:45 Κόσμος Τέλος στους μεθυσμένους «φτηνοτουρίστες» στη Μαγιόρκα – Θα μπαίνουν με «dress code» στα καταστήματα Το τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει υποβαθμισμένο τουρισμό, θέλει να το αλλάξει αυτό. 21/06/2022 17:05 MUST READΓάλα: Ερχονται μεγάλες ελλείψεις – Επηρεάζονται φέτα, γραβιέρα και κασέρι 21/06/2022 | 17:45 Παρασκήνιο Υποψήφια στις εκλογές η Παγώνη; Τι είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ 21/06/2022 16:04 MUST READ«Ο Θανάσης ήρθε στους Μπακς μόνο για να κρατήσουν χαρούμενο τον Γιάννη» 21/06/2022 | 17:45 LGBTQI+ Το γλωσσάρι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – Η σωστή ορολογία που πολλοί δεν γνωρίζουν Tα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ σημαίνουν: Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος , Τρανς , Queer και Ίντερσεξ άτομα. 21/06/2022 17:16 MUST READΓιατί τα νήπια πετάνε κάτω το φαγητό τους; 21/06/2022 | 17:45 Viral Δεν το έχετε ξαναδεί: Δρομέας νίκησε άλογο σε κούρσα Η τρίτη φορά που κερδίζει άνθρωπος τον αγώνα 21/06/2022 16:23 MUST READOλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας 21/06/2022 | 17:45

Φυλοδιαφορετικός-ή-ό: Ο όρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου διαφέρει από την τυπική ταυτότητα φύλου και τους έμφυλους ρόλους και νόρμες που αποδίδονται κατά τη γέννηση.

Φυλομετάβαση: Περιλαμβάνει ιατρικά και νομικά βήματα όπως το να μιλήσει το άτομο στην οικογένεια χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό όνομα και νέες αντωνυμίες, το διαφορετικό ντύσιμο, η αλλαγή του ονόματος ή/και του φύλου σε νομικά έγγραφα, ορμονοθεραπεία και ενδεχομένως (αν και όχι πάντα) ένας ή περισσότεροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.

Pansexual: Άτομα που έχουν ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Queer: Όρος που είναι συμπεριληπτικός στα άτομα που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender -περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άνδρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα.

Επαναπροσδιορισμός φύλου: Αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας τα άτομα επαναπροσδιορίζουν το φύλο με το οποίο ζουν, προκειμένου να εκφράσουν καλύτερα την ταυτότητα φύλου τους.

Πρόσφατα Άρθρα LGBTQI+ LGBTQI+ Πέθανε η γενναία υπάλληλος που έδωσε μάχη για τον πρώτο γκέι γάμο Το 1975 εξέδωσε σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων άδεια για να παντρευτεί στο Κολοράντο, για να γίνει ήρωας για κάποιους και αντικείμενο μίσους για άλλους. 21/06/2022 14:56 LGBTQI+ Το παιδί του Έλον Μάσκ επαναπροσδιόρισε το φύλο του – Γιατί κόβει σχέσεις με τον πατέρα του; Η τρανς 18χρονη εξήγησε στα έγγραφα ότι επιθυμεί να αλλάξει το επίθετό της, παίρνοντας εκείνο της μητέρας της, καθώς δεν ζει πια με τον πατέρα της και δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με τον Έλον Μασκ. 21/06/2022 10:36 Video LGBTQI+ Η απόλυτη ανδρική φαντασίωση των 80s η Σαμάνθα Φοξ, παντρεύτηκε με γυναίκα Η «touch me» Σαμάνθα Φοξ, έβαλε ταφόπλακα σε χιλιάδες φαντασιώσεις ανδρών που μεγάλωσαν στα 80s. Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς της. 20/06/2022 16:59 LGBTQI+ Ανησυχητικό: 9 στους 10 επαγγελματίες Υγείας δεν έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ταυτότητας φύλου Οι φοιτητές-ριες γνωρίζουν λίγο (38%) ή καθόλου (44%) τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει ένα άτομο για να ξεκινήσει ορμονοθεραπεία και, αντίστοιχα, λίγο (33%) ή καθόλου (48%) τη διαδικασία που απαιτείται για χειρουργικές επεμβάσεις φυλομετάβασης. 20/06/2022 16:58 LGBTQI+ Ηλιόπουλος: Θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ισότητα στον γάμο; «Ό,τι δίσταζαν να κάνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν πράξη από μια κυβέρνηση που δεν λογάριαζε το πολιτικό κόστος» 19/06/2022 18:01 LGBTQI+ Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο: Το φιλί του Πούτιν με τον Ζελένσκι Ο καλλιτέχνης Αντρέα Βίλα, που πολλοί τον αποκαλούν ως τον Banksy του Τορίνο, αντέγραψε το περίφημο φιλί του Μπρέσνιεφ 19/06/2022 16:31 Πολιτική Μάντζος: Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και για την ταυτότητα φύλου το 2017 υιοθετήθηκαν και έγιναν νόμοι του Κράτους χάρη στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπενθυμίζει ο Δ. Μάντζος 19/06/2022 16:29 LGBTQI+ Η Ρομπέρτα Γουίλσον χεράκι-χεράκι στην Ιταλία με τη σύντροφό της μετά το coming out Η διάσημη ηθοποιός τους προηγούμενους μήνες έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο με την εντυπωσιακή απώλεια βάρους και την αλλαγή της εμφάνισής της. 19/06/2022 14:59 LGBTQI+ Κοινωνικός αποκλεισμός, στιγματισμός και bullying για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα του 2022 Ενα κείμενο με αφορμή την παρέλαση Υπερηφάνειας που γίνεται σήμερα στην Αθήνα 19/06/2022 09:00 LGBTQI+ Ο Αύγουστος Κορτώ φιλάει δημόσια τον σύντροφό του – «Δεν προκαλεί, δεν απειλεί, το φιλί είναι φιλί» Ο Αύγουστος Κορτώ βρέθηκε στο Athens Pride στέλνοντας ένα απλό και συνάμα αφοπλιστικό μήνυμα 19/06/2022 06:21

Gender queer: Άτομα που δεν ταυτίζονται με το αρσενικό/θηλυκό δίπολο αλλά βρίσκονται κάπου έξω ή μεταξύ αυτού.

Αλλαγή φύλου: Είναι πολύ συχνή η χρήση του όρου ΄΄αλλαγή φύλου΄΄ κι όμως είναι λάθος. Το ορθό είναι επαναπροσδιορισμός φύλου ή φυλομετάβαση και αυτό δείχνει ότι το άτομο εκφράζει την ταυτότητα φύλου που έχει, δεν την αλλάζει αυτή είναι η ταυτότητά του. Δεν υπάρχει αλλαγή.

Misgendering: Το Misgendering (όταν μιλάς σε/για κάποιο άτομο χρησιμοποιώντας διαφορετικό φύλο από το φύλο αυτού του ατόμου) είναι κακοποιητικό διότι καταργεί τον αυτοπροσδιορισμό του τρανς ατόμου, καθώς ο συνομιλητής του δεν ενδιαφέρεται για το πως αισθάνεται το τρανς άτομο αλλά να μην δυσκολευτεί ο ίδιος.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλους τους όρους της τρανς κοινότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.