Τη μια στιγμή τα συνεργεία καθαρίζουν γκράφιτι και μουντζούρες και τις επόμενες ώρες εντοπίζονται νέα, ακόμα και στα ίδια σημεία.

Δίχως τέλος και ουσιαστικά αποτελέσματα αποδεικνύεται η μάχη ενάντια στα γκράφιτι σε κτήρια και υπαίθριους χώρους στη Θεσσαλονίκη. Τη μια στιγμή τα συνεργεία  σβήνουν τα γκράφιτι και τις επόμενες ώρες εντοπίζονται νέα ακόμα και στα ίδια σημεία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το πώς μετέτρεψαν άγνωστοι τα δύο έργα τέχνης που βρίσκονται από το 2016 στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία. Πρόκειται για τα γλυπτά «Ιnvitation του Mark Hadjipateras και «Χωρίς Τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη. Ειδικά στο γλυπτό του Μιχάλη Κατζουράκη δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο που δεν είχε γίνει γκράφιτι. Τα δύο έργα καθάρισαν τις προηγούμενες ημέρες οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε νέο διαγωνισμό, ύψους περίπου 70.000 ευρώ, για τον καθαρισμό των γκράφιτι αλλά και για την αντιγκράφιτι προστασία κτηρίων και υπαίθριων χώρων. Οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 10-15 ημερών.

Οι εργασίες καθαρισμού αλλά και προστασίας θα εκτελεσθούν σε κτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Ιστορίας, στο Πνευματικό Κέντρο Τούμπας, στο Κολυμβητήριο και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής, καθώς και σε υπαίθριους χώρους, στη Νέα Παραλία, στην πλατεία Αριστοτέλους και στα αγάλματα στο σύνολο της πόλης. Στο στόχαστρο των ατόμων βρίσκονται επίσης μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, Καμάρα.

Εκτός από τους «Φίλους της Νέας Παραλίας», συνεχώς ανάλογες επιχειρήσεις πραγματοποιεί το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», μέλη του οποίου καθαρίζουν οποιοδήποτε σημείο εντοπίσουν με γκράφιτι και μουντζούρες.

Πηγή φωτογραφιών: facebook – Φίλοι της Νεάς Παραλίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.