Ο κ. Φίλης είπε ότι “είναι δυσνόητες οι τακτικές της Τουρκίας, όχι οι στρατηγικές της και οι πάγιες επιδιώξεις της, οι οποίες είναι γνωστές. Ο πρόεδρος Ερντογάν σταθμίζει τα δεδομένα, προτού ανοίξει τη βαλβίδα εκτόνωσης. Γιατί όλη αυτή η εμπρηστική ρητορική, κάπου πρέπει να εκτονωθεί”, επισήμανε ο κ. Φίλης.

“Είναι πλέον εδραιωμένη η άποψη στην ‘Αγκυρα ότι η Ελλάδα αποτελεί ενεργούμενο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και αποτρεπτικά, για ένα θερμό επεισόδιο, στο μέτρο που ο Ερντογάν θα φοβόταν πως οι Αμερικανοί ενδεχομένως θα τον παγιδέψουν σε μια σύρραξη με την Ελλάδα, από την οποία θα βγει χαμένος, προκειμένου να τον ανατρέψουν”, είπε ο κ. Φίλης.

“Έτσι κι αλλιώς η Τουρκία θέλει να στέλνει ένα μήνυμα ενόχλησης στους Αμερικανούς, για την επιλογή τους να στηρίξουν την Ελλάδα. Μία δε από τις ενέργειες που αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, είναι να σταλεί στον ΟΗΕ επιστολή, ή, αν οι Τούρκοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το πρακτικό της Βέρνης του 1976, τότε θα στείλουν διακοίνωση, προκειμένου να προσδιορίσουν τις αξιώσεις τους στο Αιγαίο”, είπε ο κ. Φίλης και κατέληξε:

“Επί του πεδίου δε θα ήταν έκπληξη να δούμε σεισμικές έρευνες σε μη οριοθετημένες περιοχές είτε στο κρίσιμο τρίγωνο Κρήτης – Καρπάθου – Κατσελλορίζου είτε νότια της Κρήτης, με την ενεργοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, ή ακόμα και γεωτρήσεις, σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί.

Ωστόσο προς ώρας, ο Ερντογάν, δίνει έμφαση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου περιμένει ανακαλύψεις που θα πλασάρει ως μεγάλη επιτυχία της ενεργειακής του πολιτικής, στην κατεύθυνση ότι αυτές θα προσφέρουν στην Τουρκία ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι όμως που βάσει των υφιστάμενων στοιχείων είναι αμφίβολο.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.