Μπορεί το κρασί να θεωρείται μια υγιεινή επιλογή με το γεύμα μας όταν πίνουμε με μέτρο, όμως και η μπύρα μπορεί να αποδειχθεί τελικά μια εξίσου υγιεινή επιλογή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες όπως φαίνεται, η επίδρασή τους στο μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να είναι σημαντική, ιδίως αν πρόκειται για μπύρα lager. Πόσο υγιεινές όμως είναι οι μη αλκοολούχες μπύρες που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς τελευταία;

Σε ολόκληρη τη γαστρεντερική οδό, συγκεντρώνονται τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την πορεία της υγείας μας. Μάλιστα, όσο περισσότερα είναι τα είδη των μικροβίων της γαστρεντερικής οδού, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη.

Η μπύρα, περιέχει πολυφαινόλες, όπως εξάλλου και το κρασί, αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της. Όλα αυτά μαζί, μπορούν να επηρεάζουν την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Γιατί τα χρειαζόμαστε – Σε ποιες τροφές θα τα βρούμε

Σε μια πιλοτική μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας οι ερευνητές διαπίστωσαν σε ότι οι άνδρες που έπιναν καθημερινά μπύρα lager, με ή χωρίς αλκοόλ, αύξησαν την ποικιλότητα των μικροβίων του εντέρου, μειώνοντας  τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager επί 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους είχε αυξηθεί. Πολλοί από τους συμμετέχοντες μετείχαν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που έπιναν μπύρα με αλκοόλ, όμως δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Το ζήτημα έχει εξεταστεί και από κάποιες ακόμη κλινικές δοκιμές, οπότε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου NOVA της Λισαβόνας Άννα Φαρία και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα έβρισκαν παρόμοια αποτελέσματα με έναν διαφορετικό τύπο μελέτης – μια παράλληλη, τυχαιοποιημένη μελέτη – με δύο ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων ανδρών.

Σε αυτή τη διπλή τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έπιναν μια μπύρα lager με ή χωρίς αλκοόλ (11 ουγγιές) μαζί με το δείπνο τους για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς και για τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων, δεν άλλαξαν.

Διαβάστε επίσης: Μπύρα: Πώς να την παγώσεις μέσα σε δύο λεπτά

Εκείνο που είχε αλλάξει στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων και στις δύο ομάδες, ήταν η βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους που πλέον ήταν μεγαλύτερη , όπως επίσης και τα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων που ήταν κι αυτά υψηλότερα, υποδεικνύοντας βελτίωση στην υγεία του εντέρου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα της προηγούμενης μελέτης επειδή οι μελέτες σχεδιάστηκαν διαφορετικά και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες. Αλλά με βάση αυτή την πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών. Ωστόσο προσθέτουν, ότι επειδή το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι το … καθόλου, η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί τελικά να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Ελλάδα Πανελλαδικές 2022: Τα θέματα των τεσσάρων μαθημάτων των ΕΠΑΛ Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας 16/06/2022 10:26 MUST READΤο κινεζικό Chang’E-5 βρήκε ενδείξεις νερού σε δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης 16/06/2022 | 11:15 Άλλα Αθλήματα Αποθέωσε Τσιτσιπά ο Κύργιος: Θα κατακτήσει πολλoύς τίτλους Grand Slam, σε αντίθεση με μένα Ο Νικ Κύργιος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Στέφανο Τσιτσιπά και τόνισε ότι στο μέλλον θα κατακτήσει πολλούς τίτλους 16/06/2022 10:25 MUST READ«Θερμό επεισόδιο» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 16/06/2022 | 11:15 Social Οργή στο Twitter κατά της Λατινοπούλου για το ρατσιστικό παραλήρημα Η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας έγινε πρώτο trend για τους λάθος λόγους 16/06/2022 10:33 MUST READΑγριο ξύλο και μαχαιρώματα στην Ερωτοσπηλιά – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας 16/06/2022 | 11:15 Viral Θέλετε να βγάλετε εύκολα και γρήγορα λεφτά; – Ιδού η απάντηση Πέρα από την απελευθέρωση των κατσαρίδων στο σπίτι, η εταιρεία ζητά επίσης να κινηματογραφήσει τις πρακτικές απεντόμωσης που θα πραγματοποιηθούν 16/06/2022 10:44 MUST READΑποφασισμένη για Λεβαντόσκι η Μπαρτσελόνα – Τα… σκάει και τον «κλείνει» 16/06/2022 | 11:15 Fizz Στην Ελλάδα για διακοπές ένα από τα πιο γνωστά ζευγάρια του Χόλυγουντ – Τους «τσάκωσε» ο φακός Πολύ διακριτική η παρουσία του ζευγαριού στο νησί… 16/06/2022 09:04 MUST READΠαιδί: Πώς θα το πειθαρχήσετε χωρίς φωνές, ανάλογα με την ηλικία του 16/06/2022 | 11:15 Επιστήμες Ερευνα: Μια μπύρα την ημέρα σώζει από χρόνιες ασθένειες Την ποικιλομορφία των βακτηρίων που περιέχει το μικροβίωμα του εντέρου ενισχύουν οι μπύρες είτε περιέχουν αλκοόλ, είτε όχι. Συμβάλλουν έτσι στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών 16/06/2022 11:00 MUST READΕίστε εθισμένοι με τα social media; 5 τρόποι να το καταλάβετε 16/06/2022 | 11:15

Πρόσφατα Άρθρα B Science Διάστημα Απίστευτη ανακάλυψη αστρονόμων για την πιο γρήγορη έκρηξη νόβα Οι νόβα είναι ξαφνικές εκρήξεις λαμπρού φωτός από ένα σύστημα με δύο άστρα. 16/06/2022 10:40 Περιβάλλον Νέα μέτρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου παίρνει η Αυστραλία Η Αυστραλία είχε παραδεχθεί ότι «είχε παραμελήσει τις ευθύνες της» σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 16/06/2022 09:48 Διάστημα NASA και ESA εξετάζουν την αποστολή Ευρωπαίου αστροναύτη στη Σελήνη Οι ESA και NASA υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την αποστολή Lunar Pathfinder, τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη 16/06/2022 01:10 Τεχνολογία Στην Ελλάδα ο ένας από τους πέντε νέους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές Ανάμεσά στους πέντε, είναι και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER 16/06/2022 00:09 Τεχνολογία «Αναπαύσου εν Ειρήνη» Internet Explorer – Μετά από 27 χρόνια πέφτουν οι τίτλοι τέλους Στα μέσα της δεκαετίας του 90΄ ο Internet Explorer ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα πλοήγησης στο διαδίκτυο 15/06/2022 22:26 Επιστήμες Η ευλογιά των πιθήκων «βαφτίζεται» Περίπου 1.600 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες 15/06/2022 21:12 Επιστήμες Μαύρος Θάνατος: Από πού ξεκίνησε η επιδημία πανώλης που σάρωσε τη μεσαιωνική Ευρώπη Γενετικές αναλύσεις σε μεσαιωνικούς σκελετούς δείχνει να αποκαλύπτει το δρομολόγιο της μάστιγας. 15/06/2022 19:29 B Science Αερόπλοια σε πτήσεις εσωτερικού ετοιμάζεται να δρομολογήσει η Ισπανία Σύντομα οι επιβάτες στην Ισπανία θα μπορούν να επιβιβάζονται σε αερόπλοια αντί για αεριωθούμενα αεροσκάφη για τις πτήσεις τους σε κοντινές αποστάσεις 15/06/2022 19:17 Τεχνολογία Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Ρώσους με εργαλεία που παρακάμπτουν τη λογοκρισία Η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί εταιρείες που προσφέρουν δίκτυα VPN. 15/06/2022 18:54 Τεχνολογία Σε κατρακύλα τα κρυπτονομίσματα – Στα 20.000 δολάρια έπεσε το bitcoin Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την αγορά 15/06/2022 17:41

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.