Σαν σήμερα πριν από 207 έτη, στις 18 Ιουνίου 1815, διεξήχθη η περιώνυμη μάχη του Βατερλώ, που σηματοδότησε την οριστική ήττα του αυτοκράτορα της Γαλλίας, Ναπολέοντος Βοναπάρτη, και έβαλε τέλος στον αποκαλούμενο Μεγάλο Πόλεμο της Ευρώπης, τον πόλεμο μεταξύ της Γαλλίας και των γειτόνων της, που είχε ξεσπάσει το 1792 και επέπρωτο να διαρκέσει, με σύντομα διαλείμματα υφέσεως, σχεδόν ένα τέταρτο αιώνος.

Το περίφημο Βατερλώ, τοποθεσία του κεντρικού Βελγίου, νοτίως των Βρυξελλών, αποτέλεσε το πεδίο όπου έμελλε να κορυφωθούν οι άγριες και αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στα βελγικά εδάφη από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 1815, στο πλαίσιο της ταχύτερης (με διάρκεια μόλις τεσσάρων ημερών) και πλέον καθοριστικής –όπως αποδείχθηκε– από όλες τις ναπολεόντειες εκστρατείες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας (15-18 Ιουνίου 1815), η στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντος (120.000 άνδρες) κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα συμμαχικά στρατεύματα αφενός των Άγγλων (30.000 άνδρες, εκ των οποίων τα 4/5 ήταν νεοσύλλεκτοι), των Βέλγων, των Ολλανδών και των Γερμανών (συνολικά 60.000 άνδρες, όχι όμως όλοι πραγματικά κατάλληλοι για μάχη), υπό την ηγεσία του δούκα του Ουέλινγκτον, και αφετέρου των Πρώσων (120.000 άνδρες, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονταν από την εθνοφρουρά και ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι), υπό την ηγεσία του γηραιού στρατάρχη Μπλύχερ.

Ο Ναπολέων είχε αντιληφθεί ότι έπρεπε να πλήξει τους αντιπάλους του πριν από την έλευση αυστριακών και ρωσικών ενισχύσεων, που θα καθιστούσαν πολύ δυσχερέστερη τη δική του θέση. Σκόπευε μάλιστα να πραγματοποιήσει αιφνίδια επίθεση στο σημείο επαφής του αγγλικού και του πρωσικού στρατού, ώστε να μπει σαν σφήνα ανάμεσά τους και ακολούθως να τους εξοντώσει χωριστά.

Έτσι, αφού διέβη τα γαλλοβελγικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου, άρχισε από το πρωί κιόλας της επομένης να προελαύνει σε σχηματισμό Υ (δύο πτέρυγες και μία εφεδρική δύναμη), έχοντας ως αντικειμενικό σκοπό να εξολοθρεύσει τις δυνάμεις του Ουέλινγκτον και του Μπλύχερ, που ήταν απλωμένες σε ένα ευρύτατο μέτωπο, με μήκος περίπου 150 χιλιομέτρων και βάθος που κυμαινόταν μεταξύ 50 και 70 χιλιομέτρων.

Την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών η δεξιά γαλλική πτέρυγα κατάφερε να τρέψει σε φυγή τα πρωσικά στρατεύματα, που υποχώρησαν προς τα βορειοανατολικά.

Ο Ουέλινγκτον, όταν ενημερώθηκε για την ήττα των Πρώσων, προέβη σχεδόν ανενόχλητος σε αναδίπλωση των δυνάμεών του από το σταυροδρόμι του Κατρ-Μπρα έως το Μον-Σαιν-Ζαν, μια θέση στρατηγικής σημασίας, νοτίως του Βατερλώ. Γνωστοποίησε μάλιστα στον Μπλύχερ ότι σκόπευε να κρατηθεί με κάθε θυσία στις προσεκτικά επιλεγμένες νέες αμυντικές θέσεις του, εφόσον εκείνος μπορούσε να του εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός μόνο πρωσικού σώματος.

Έχοντας στη διάθεσή του 64.000 άνδρες, ο Ουέλινγκτον ήταν πλέον έτοιμος να συγκρουστεί με τους εμπειροπόλεμους στρατιώτες των Γάλλων, τους βετεράνους του Ναπολέοντος, που ήταν περί τις 70.000.

Το πρωί της 18ης Ιουνίου, όπως γράφει ο διαπρεπής βρετανός στρατιωτικός ιστορικός σερ Basil Henry Liddell Hart (1895-1970), πολλοί γάλλοι στρατηγοί –εξ αυτών που είχαν τεθεί αντιμέτωποι με τον Ουέλινγκτον στον πόλεμο της Ισπανίας– επιχείρησαν να πείσουν τον Ναπολέοντα να μην πλήξει κατά μέτωπον ένα στράτευμα που είχε λάβει θέσεις άμυνας υπό τη διοίκηση του Ουέλινγκτον. Ο γάλλος αυτοκράτορας δεν τους έλαβε υπόψη. Θέλοντας να κατατροπώσει τους Άγγλους και θεωρώντας δεδομένη την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης που θα διηύθυνε ο ίδιος, ο Ναπολέων αποκρίθηκε ως εξής στους στρατηγούς του:

«Επειδή ο Ουέλινγκτον σάς νίκησε κάποτε, τον νομίζετε μεγάλο στρατηγό. Κι εγώ λοιπόν σας λέω ότι είναι ένας στρατηγός της δεκάρας, κι ότι οι Άγγλοι είναι στρατιώτες της δεκάρας. Η υπόθεση δε θα κρατήσει περισσότερο από ένα μικρό πρόγευμα».

Εξάλλου, ο Ναπολέων απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πρωσικής επεμβάσεως, καθώς θεωρούσε ότι τα στρατεύματα του Μπλύχερ αφενός μεν χρειάζονταν χρόνο για να ανασυγκροτηθούν μετά την ήττα που είχαν υποστεί, αφετέρου δε σφυροκοπούνταν από τις γαλλικές δυνάμεις, και πιο συγκεκριμένα από εκείνες του Γκρουσύ.

Η μάχη του Βατερλώ άρχισε τελικά γύρω στις 11:30 π.μ. της 18ης Ιουνίου – ο Ναπολέων καθυστέρησε την έναρξη της γαλλικής εφόρμησης προκειμένου να προλάβει να στεγνώσει το μουσκεμένο έδαφος.

Ελλάδα Με την εξέταση σε ειδικά μαθήματα συνεχίζονται οι Πανελλαδικές – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής Σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στα Αγγλικά 18/06/2022 09:14 MUST READPower Pass: Πώς θα πάρετε 600 ευρώ – Πώς θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων 18/06/2022 | 16:04 Οικονομία Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για υποβολή φορολογικών δηλώσεων Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3% – Πιθανή παράταση 18/06/2022 08:50 MUST READΟυκρανία: 5 μαθήματα από τον πόλεμο – Τι να περιμένουμε στο μέλλον 18/06/2022 | 16:04 Stories 18 Ιουνίου 1815: Βατερλώ, η μητέρα όλων των μαχών Ο ήλιος βασίλευε, κι αυτό που βούλιαζε τώρα μέσα στη λάσπη δεν ήταν απλώς ένας στρατός, αλλά μια ολόκληρη αυτοκρατορία 18/06/2022 15:42 MUST READΦανταστική κίνηση: Εδινε μάθημα με… το μωρό στην αγκαλιά της 18/06/2022 | 16:04 video Ελλάδα «Άνοιξαν οι ουρανοί» στη Λαμία – Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια Το παράξενο είναι ότι ενώ στο κέντρο της Λαμίας, έβρεχε καταρρακτωδώς, στο Δημοτικό Θέατρο ψιχάλιζε, ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα είχε ήλιο 18/06/2022 15:59 MUST READΜια μεγάλη δικαίωση για τον Ολυμπιακό και τον Πρίντεζη 18/06/2022 | 16:04 Fizz Η Άννα Μαρία Μάρκοβιτς είναι η πιο σέξι αθλήτρια ποδοσφαίρου στον κόσμο Αναστατώνει το Instagram με τις πόζες της και οι φανς της παραληρούν 18/06/2022 12:25 MUST READΠαιδί: Πώς θα το πειθαρχήσετε χωρίς φωνές, ανάλογα με την ηλικία του 18/06/2022 | 16:04 Ελλάδα Στην Κω για διακοπές «πρωτοπαλίκαρο» ομάδας γερμανών νεοναζιστών – Πώς συνελήφθη Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης 18/06/2022 10:57 MUST READΕγώ, η τσούχτρα… 18/06/2022 | 16:04

Οι αρχικές επιθέσεις των Γάλλων αναχαιτίστηκαν από τους Άγγλους. Γύρω στις 13:00, κι αφού πρώτα τα γαλλικά πυροβόλα προέβησαν σε ανηλεή βομβαρδισμό των αγγλικών θέσεων, ο Ναπολέων, εκνευρισμένος, έριξε στη μάχη σημαντικές ενισχύσεις, που προσέβαλαν το κέντρο της αμυντικής γραμμής των Άγγλων. Η μάχη ήταν αμφίρροπη. Οι γαλλικές φάλαγγες, παρά τα πυκνά πυρά του εχθρού, έδειξαν για μια στιγμή ότι θα διασπούσαν το μέτωπο του Ουέλινγκτον, αλλά η ξαφνική έφοδος δύο ταξιαρχιών του αγγλικού Ιππικού ανέτρεψε την ισορροπία, καθώς επέφερε διάσπαση των γαλλικών γραμμών.

Στις 15:30 ο Ναπολέων έδωσε εντολή για νέα μαζική έφοδο, η οποία όμως απέβη και πάλι επί ματαίω, όπως και η επίθεση που εξαπέλυσε το γαλλικό Ιππικό. Οι Άγγλοι που ήταν οχυρωμένοι στο ύψωμα της πεδινής κατά τα άλλα περιοχής του Βατερλώ εξακολουθούσαν να αντιστέκονται σθεναρά.

Την ώρα εκείνη έφθασε στο πεδίο της μάχης η πρωσική εμπροσθοφυλακή, η οποία άρχισε να ασκεί πίεση στο δεξιό πλευρό του Ναπολέοντος. Τόσο ο γάλλος αυτοκράτορας, που πιεζόταν πλέον από χρονικής απόψεως, όσο και ο Ουέλινγκτον έριξαν στη μάχη όλες τις εφεδρείες τους, ο πρώτος επιχειρώντας να κάμψει επιτέλους την αγγλική αντίσταση και ο δεύτερος προσπαθώντας να πληρώσει τα ρήγματα που είχαν δημιουργηθεί στις αμυντικές γραμμές του.

Πρόσφατα Άρθρα Stories Stories Η ιστορία του Μοντ Παρνές που δεν αγάπησαν ποτέ οι Αθηναίοι και η χούντα το έκανε καζίνο Σαν σήμερα το 1961 ολοκληρώθηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή με τη λειτουργία του Μοντ Παρνές. 17/06/2022 21:00 Ιστορικό Αρχείο Watergate: Πώς ξετυλίχθηκε τo μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των ΗΠΑ Ένα μεγάλο και μπλεγμένο κουβάρι υποκλοπών, παρακολουθήσεων και συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων που απασχόλησε την παγκόσμια επικαιρότητα πριν από ακριβώς 50 χρόνια 17/06/2022 18:37 Stories Γλυπτά του Παρθενώνα: Το χρονικό της αρπαγής τους από τον Έλγιν Κάθε πέτρα, καθώς έπεφτε, τράνταζε το έδαφος με το μεγάλο της βάρος αφήνοντας έναν βαθύ κούφιο ήχο, που μου φαινόταν ότι ήταν ο σπαρακτικός αναστεναγμός του πληγωμένου πνεύματος του ναού 17/06/2022 15:52 Stories Αλεξάντερ Γκόβορ: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος με τη… μεγάλη όρεξη Υπό «θολές» συνθήκες, ο επιχειρηματίας από τη Σιβηρία εξαγόρασε τα McDonald’s στη Ρωσία, σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα-τεστ για την εθνική οικονομία με φόντο τις δυτικές κυρώσεις. Ο ίδιος έχει βάλει πολλά «δάχτυλα στο μέλι» 17/06/2022 11:38 Stories Μια συναρπαστική ιστορία: Πώς δραπέτευσα από το Άουσβιτς Η συναρπαστική και ηρωική ιστορία του Ρούντολφ Βρμπά, ο οποίος απέδρασε από το στρατόπεδο θανάτου για να πει στον κόσμο για τη φρίκη του 17/06/2022 05:30 Ιστορικό Αρχείο Άρης Βελουχιώτης: Η έρευνα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για το τραγικό τέλος H αντίστροφη μέτρηση για τον Αρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα) ξεκινά ουσιαστικά με τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945), η οποία προέβλεπε την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ 16/06/2022 21:19 Stories Σαν σημερα ο Αρης Βελουχιώτης αυτοκτόνησε για να μην αιχμαλωτιστεί Τον «αητό της Ρούμελης» όπως τον έλεγαν δεν θα μπορούσαν να τον πιάσουν ζωντανό. Αυτοκτόνησε σαν σήμερα 16/06/2022 21:00 Stories Σπύρος Ιακωβίδης: Ο μέγας δάσκαλος της μυκηναϊκής αρχαιολογίας Με την επιμονή του και την αφοσίωσή του στο έργο του, ο Ιακωβίδης συνέβαλε τα μέγιστα στην έρευνα του μυκηναϊκού κόσμου 16/06/2022 14:11 Ιστορικό Αρχείο Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα Η πρώην εργάτρια που έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης 16/06/2022 09:58 Video Stories Η Ουκρανή γιαγιά με το σφυροδρέπανο που έχει γίνει σύμβολο των Ρώσων στον πόλεμο στην Ουκρανία Οι Ρώσοι την ονομάζουν «Babushka Z», «γιαγιά Ζ» όπου «Ζ» είναι το γράμμα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι από την πρώτη μέρα της εισβολής. 15/06/2022 21:22

Η πρωσική πίεση, μετά την άφιξη δύο νέων σωμάτων, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ο Ναπολέων, κυριευμένος από απελπισία, χρησιμοποίησε και τις τελευταίες εφεδρείες του, έξι χιλιάδες ξιφολόγχες της Αυτοκρατορικής Φρουράς, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασπάσει τις γραμμές του Ουέλινγκτον. Αφού προηγήθηκε νέος εντατικός βομβαρδισμός, πραγματοποιήθηκε γαλλική έφοδος σε τρία διαδοχικά κύματα, σε ένα έδαφος που είχε πλέον μετατραπεί σε τέλμα, ύστερα από τις μάχες μιας ολόκληρης ημέρας.

Ήταν οκτώ το βράδυ. Ο Ουέλινγκτον έκρινε κατάλληλη τη στιγμή για να δώσει το σύνθημα της γενικής αντεπίθεσης. Οι άνδρες του εφόρμησαν κατά των αντιπάλων τους και σάρωσαν τα υπολείμματα του γαλλικού στρατού, που υφίσταντο και το πλευροκόπημα των Πρώσων.

Ο ήλιος βασίλευε, κι αυτό που βούλιαζε τώρα μέσα στη λάσπη δεν ήταν απλώς ένας στρατός, αλλά μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ο Ουέλινγκτον ήταν ο μεγάλος νικητής, ο Ναπολέων ήταν ο μεγάλος ηττημένος. Ο αυτοκράτορας της Γαλλίας επέστρεψε σώος και αβλαβής στο Παρίσι στις 20 Ιουνίου. Την επομένη αναγκάστηκε να υπογράψει τη δεύτερη παραίτησή του από το γαλλικό θρόνο (είχε προηγηθεί εκείνη του Απριλίου του 1814). Αυτό ήταν το τέλος. Κανείς –ούτε ο ίδιος ο Ναπολέων– δεν μπορούσε να δραπετεύσει από τη νήσο της Αγίας Ελένης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.