Έρχεται ο νέος big brother της… αγοράς εργασίας – Όσα πρέπει να ξέρετε για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Με το ισχύον καθεστώς του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ο προγραμματισμός εργασίας υποβάλλεται σε αδόμητο κείμενο με επισυναπτόμενα αρχεία.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την «ενεργοποίηση» της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Με την εφαρμογή της το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε κάθε ενδιαφερόμενο: Εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές. Ουσιαστικά, το Κράτος αποκτά έναν big brother που θα «σαρώνει» κάθε κίνηση στην αγορά εργασίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας, καθώς και οι ωροάδειες. Σήμερα υποβάλλεται ετησίως απολογιστική δήλωση μόνο για την κανονική άδεια.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η απογραφική διαδικασία σε τράπεζες και τα σούπερ – μάρκετ με περισσότερους από 250 υπαλλήλους του Ωραρίου Απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία λήγει 30 Ιουνίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει από 1ης Ιουλίου η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα απογραφούν από 1.10.2022 έως και 30.11.2022.

Και φυσικά με την Ψηφιακή Κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και αποχώρηση τους από την εργασία και μέσω app εφαρμογής σκανάροντας την Κάρτα Εργασίας τους που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code (όπως ακριβώς γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού), και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.