Φινλανδία: Η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

“Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO”, αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

“Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών”, προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Σε ερώτηση για τους κινδύνους από την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι «η απάντησή μου στον Πούτιν θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε αυτό και πρέπει να κοιταχτείτε στον καθρέφτη».

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αιτήσεις των δύο χωρών θα επιφέρουν μία περίοδο τεταμένης αναμονής στη Συμμαχία, μέχρι τα κράτη μέλη να τα εγκρίνουν. Ωστόσο και το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια της Συμμαχίας είναι διαχειρίσιμες και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Joint statement by the President of the Republic and Prime Minister of Finland on Finland’s NATO membershiphttps://t.co/IWJQg6Hj69 pic.twitter.com/0LV3FVyNdw
— TPKanslia (@TPKanslia) May 12, 2022

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία.
Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και πολέμησε δύο πολέμους εναντίον της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας καθώς το Ελσίνκι αισθάνθηκε ότι μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα. Ουσιαστικά βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως όλα αυτά άλλαξαν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική της εστίασε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Στοκχόλμη μάλιστα μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει ενδεχόμενη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει αναγκάσει τη Στοκχόλμη να θεωρεί μάλλον επιβεβλημένη την ανάγκη να εξασφαλίσει η χώρα μία εγγύηση στρατιωτικής βοήθειας. Πάντως πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι και η Φινλανδία και η Σουηδία από την επίσημη ουδετερότητα που είχαν μεταπήδησαν στο καθεστώς της “μη στρατιωτικής ευθυγράμμισης”, όταν το 1995 εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. και οι δύο χώρες έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις της Συμμαχίας, ως απάντηση στην όλο και πιο πολεμοχαρή εικόνα που παρουσιάζει η Ρωσία τελευταία.

Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του περίφημου Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτική Ρωσία, στην Αρκτική, ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, είναι ένα «στρατηγικό προπύργιο» που η Μόσχα θεωρεί κλειδί για την εθνική της ασφάλεια και είναι επίσης η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου), βρίσκεται περίπου 170 χλμ. από τα σύνορα με τη Φινλανδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.