Σε αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας προχωρά το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, για όσο διάστημα θα υπάρχει αστυνομική παρουσία εντός και εκτός των κτιρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ).

Το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αναστέλλει την εκπαιδευτική διαδικασία μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Γεωλογίας «αποφασίζει την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους χώρους του, όταν υπάρχει συστηματική παρουσία Δημόσιας Δύναμης μέσα ή έξω από τα κτίρια της ΣΘΕ και ενδεχόμενο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης, εφόσον κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν τα περιστατικά της 10/5/2022». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη εκτυλίχθηκαν επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Παράλληλα, το Τμήμα επισημαίνει ότι «η Σχολή παραμένει ‘ξέφραγο αμπέλι’, κάθε Σαββατοκύριακο, αδυνατώντας να διασφαλιστεί έστω και το στοιχειώδες κλείδωμα-ασφάλιση των εξωτερικών θυρών, ενώ μεγάλο τμήμα του κόστους για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση της ασφάλειας επιβάρυνε τα ίδια τα Τμήματα της ΣΘΕ και τον πενιχρό προϋπολογισμό τους».

«Το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ καταδικάζει τα πρόσφατα περιστατικά στους χώρους της ΣΘΕ και στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, εκφράζοντας για πολλοστή φορά την απογοήτευσή του, αλλά και τον έντονο προβληματισμό του. Εδώ και πάνω από 8 μήνες η ΣΘΕ αποτελεί τον τόπο άσκησης και εφαρμογής του σχεδίου διαφορετικών ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν να επιβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις και πολιτικές, εις βάρος των μελών της ΣΘΕ, αλλά και του ίδιου του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Επειδή δημιουργείται από πολλούς μία σκόπιμα θολή εικόνα για το τί συμβαίνει στη ΣΘΕ, και επειδή πολλοί έχουν επιλεκτική μνήμη, να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση:

1) Πολύ πριν από την κατεδάφιση του «στεκιού» στο Τμήμα Βιολογίας, γίναμε μάρτυρες στη ΣΘΕ συνεχών περιστατικών βίας (μόνιμη κατάληψη χώρου προσωρινής βιβλιοθήκης Τμ. Γεωλογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, προσωρινή κατάληψη Τμ. Χημείας στα μέσα Δεκεμβρίου, περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας σε φοιτητές και υγειονομικούς ελεγκτές σε χώρους της ΣΘΕ τον Οκτώβριο, επιθέσεις και ξυλοδαρμός σε ομάδα φοιτητών στη ΣΘΕ το Νοέμβριο, προπηλακισμός μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας επειδή εκφράζουν διαφορετικές [μη αρεστές σε κάποιους] απόψεις, συνεχείς βανδαλισμοί και καταστροφές σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από ‘πάρτι’ που διοργανώνονται στους χώρους της ΣΘΕ, κλπ.). Τα φαινόμενα αυτά εντάθηκαν με δραματικό τρόπο μετά την κατεδάφιση του ‘στεκιού’ (κατάληψη και καταστροφή – 2 φορές – των Γραμματειών της ΣΘΕ, καταστροφές στους χώρους του ισογείου του κτιρίου Βιολογίας, κλπ.).

Ελλάδα Αναστολή μαθημάτων από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ όσο υπάρχει παρουσία της αστυνομίας Το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αναστέλλει την εκπαιδευτική διαδικασία μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή. 14/05/2022 21:11 MUST READΡώσος φιλόσοφος: Ποιο είναι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα – Τι πιστεύει ο Πούτιν για τα πυρηνικά 15/05/2022 | 07:39 Ελλάδα Δάγκωμα οχιάς: Βγήκε να μαζέψει κάπαρη και κατέληξε στη ΜΕΘ Γυναίκα βγήκε να μαζέψει κάπαρη και κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από δάγκωμα οχιάς, στη Λεμεσό της Κύπρου. 14/05/2022 05:18 MUST READΟ πόλεμος πλήττει τη διεθνή οικονομία 15/05/2022 | 07:39 Music Stage Καθηλωτική η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision – Εντυπωσίασε την Ευρώπη η Αμάντα Γεωργιάδη Δείτε σε βίντεο την εμφάνιση της Ελλάδας στον τελικό της Eurovision 14/05/2022 23:41 MUST READΠέθαναν στην άσφαλτο αφού έμαθαν πως ήταν κάτοχοι μίας τεράστιας περιουσίας 15/05/2022 | 07:39 Fizz Μανούλα για τρίτη φορά η Δέσποινα Βανδή; Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τραγουδίστρια είναι σε ενδιαφέρουσα και περιμένει το τρίτο της παιδάκι 14/05/2022 20:09 MUST READ«Τελικός» Ευρώπης στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ημέρα φιέστας για τον Ολυμπιακό 15/05/2022 | 07:39 Video Music Stage Συγκλονιστικές στιγμές στην εμφάνιση της Ουκρανίας στον τελικό της Eurovision – «Βοηθήστε την Μαριούπολη» Το μεγάλο φαβορί των στοιχημάτων για τη φετινή Eurovision ανέβηκε απόψε στη σκηνή για τον Α΄Ημιτελικό και τα «έσπασε» 14/05/2022 23:23 MUST READΣχολείο: Πώς να μείνουν συγκεντρωμένα τα παιδιά έως το τέλος της χρονιάς 15/05/2022 | 07:39 Design Απίστευτη ξύλινη γέφυρα στην Κίνα έγινε πόλος έλξης τουριστών Η μήκους 25 μέτρων γέφυρα βρίσκεται στο χωριό Gulou, πλησίον της πόλης Jiangmen. 14/05/2022 22:19 MUST READΤι… τρέχει με τον ΕΝΦΙΑ 15/05/2022 | 07:39

2) Σε όλη αυτή την κατάσταση, η ΣΘΕ (και το Τμήμα Γεωλογίας) ήταν και παραμένει απελπιστικά μόνη, με ελάχιστη βοήθεια, κυρίως από το ίδιο το ΑΠΘ (π.χ. στην αποκατάσταση των βλαβών). Η Σχολή παραμένει ‘ξέφραγο αμπέλι’, κάθε Σαββατοκύριακο, αδυνατώντας να διασφαλιστεί έστω και το στοιχειώδες κλείδωμα-ασφάλιση των εξωτερικών θυρών, ενώ μεγάλο τμήμα του κόστους για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση της ασφάλειας επιβάρυνε τα ίδια τα Τμήματα της ΣΘΕ και τον πενιχρό προϋπολογισμό τους.

3) Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ρόλος των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας είναι κατ΄ ελάχιστο προβληματικός, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην βελτιώνεται, αλλά να επιδεινώνεται η υφιστάμενη κατάσταση. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η επέμβαση της Αστυνομίας την Τρίτη 10/5/2022 στη ΣΘΕ, κατά την οποία έγινε ρίψη δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης μέσα στους χώρους του ισογείου της ΣΘΕ, την ώρα που το κτίριο λειτουργούσε με γεμάτα με φοιτητές αμφιθέατρα και εργαστήρια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει απόλυτος πανικός και χάος μέσα στη Σχολή: Διδάσκοντες προσπαθούσαν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και κυρίως τους φοιτητές που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στις αίθουσες, κλείνοντας τις πόρτες και προσπαθώντας να αναπνεύσουν από τα ανοικτά παράθυρα, ενώ σε αρκετές τυφλές αίθουσες η ατμόσφαιρα ήταν απλά αποπνικτική. Μεγάλο τμήμα των παρευρισκομένων αναγκάστηκε να βγει από τη ΣΘΕ μέσα από τα χημικά, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα, χάρη στην ψυχραιμία και αποφασιστικότητα πολλών μελών του προσωπικού, το οποίο προστάτευσε και φυγάδευσε με ασφάλεια ακόμα και άτομα ΑΜΕΑ έξω από το κτίριο.

Αυτή η ανεύθυνη και επικίνδυνη ενέργεια, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της Δημόσιας Δύναμης (π.χ. ξυλοδαρμός φοιτητών που απλά διαμαρτύρονταν έξω από την Πρυτανεία, αναφορές για έλεγχο ταυτότητας μελών του ΑΠΘ από άτομα με πολιτική περιβολή, κλπ.) δείχνει ότι καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει το ΑΠΘ στον τρόπο που η Δημόσια Δύναμη δρα στους χώρους του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων. Η κατεδάφιση και ανάπλαση του ισογείου του κτιρίου Βιολογίας υλοποιήθηκε χωρίς κανένα επιχειρησιακό ή άλλο πλάνο. Ο εργολάβος του έργου έχει παραιτηθεί προκαλώντας καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους μέχρι την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας και την επιλογή του επόμενου αναδόχου (αν βρεθεί ενδιαφερόμενος, μέσα σε αυτό το κλίμα), οι τοίχοι του ισογείου κτίζονται και καταστρέφονται, και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική για το πότε και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί το έργο.

Το Τμήμα Γεωλογίας, μέσα σε αυτή τη δυστοπική κατάσταση, θα ήθελε να δηλώσει τα παρακάτω:

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα Video Ελλάδα Παριστάνει το θύμα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – «Καταστράφηκα κι ο ίδιος» λέει ο συζυγοκτόνος «Δεν ξέρω ποιος μπορεί να με συγχωρήσει και πώς» υποστήριξε ο 34χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Καρολάιν Κράουτς. 14/05/2022 22:45 Video Ελλάδα Τέλος οι μάσκες από την 1η Ιουνίου: Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές – Η αντίφαση που προβληματίζει Τι θα γίνει σε MMM, αεροπλάνα και πλοία 14/05/2022 22:44 video Ελλάδα Δύο προσαγωγές για την υπόθεση του εξαφανισμένου Θύμιου Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία σχετικά με τον εξαφανισμένο Θύμιο, που έχει πέσει θύμα άγριου bullying. 14/05/2022 22:29 MEGA Ελλάδα «Ανάσα» δροσιάς στις παραλίες μαζί με το… ταπεράκι Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αναζήτησαν δροσιά σε κάποια κοντινή παραλία. 14/05/2022 21:55 Ελλάδα Νέα στοιχεία «φωτιά» για τη δολοφονία στη Χίο – Κάμερα κατέγραψε καρέ-καρέ το σκηνικό Θρήνος στη Χίο – 28χρονος σκότωσε 40χρονο γιατί πίστευε ότι ενοχλούσε την κοπέλα του 14/05/2022 21:20 Ελλάδα Κατέσχεσαν έναν τόνο ποτά «μπόμπες» από νυχτερινό κέντρο Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ έβαλαν «φρένο» στη δράση γνωστού κυκλώματος που νοθεύει ποτά 14/05/2022 21:09 Ελλάδα Πορεία στο Μοναστηράκι: Σε 13 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές στο Μοναστηράκι. 14/05/2022 21:03 MEGA Ελλάδα Αποκαλύψεις – φωτιά για το θρίλερ της Πάτρας: Τι απάντησε η Ρούλα όταν της είπαν ότι πέθανε η Τζωρτζίνα; Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα 14/05/2022 20:46 Ελλάδα «Πώς είσαι μωρό μου;» – Το τελευταίο μήνυμα του συζυγοκτόνου της Καβάλας στην Άιντα Της ζητούσε να κάνουν μια προσπάθεια να φτιάξουν και πάλι τη σχέση τους, με την ίδια να του ζητάει να προχωρήσει τις διαδικασίες για το διαζύγιο. 14/05/2022 20:33 Ελλάδα Διάσωση 20 μεταναστών ανοιχτά της Ρόδου Πέντε μετανάστες περισυνέλλεξε το Λιμενικό Σώμα από τη θάλασσα – Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. 14/05/2022 19:07

Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ: Αναστολή μαθημάτων όσο υπάρχει Αστυνομία στα κτίρια της ΣΘΕ

Α) Στηρίζει πλήρως τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΑΠΘ σε ότι αφορά την ανάπλαση του ισογείου του κτιρίου Βιολογίας, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού χώρου της ΣΘΕ, με τη δημιουργία μίας νέας κεντρικής βιβλιοθήκης της ΣΘΕ, σύγχρονων χώρων διδασκαλίας, αλλά και άλλων σημαντικών υποδομών (Μουσεία, Νησίδες, κλπ.).

Β) Καταδικάζει τα περιστατικά απειλών, επιθέσεων και βίας εναντίον των Πρυτανικών Αρχών, των οργάνων της ΣΘΕ, αλλά και των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό στο ΑΠΘ μία ομάδα «γνωστών αγνώστων» να επιτίθεται στο κτίριο Διοίκησης, δημιουργώντας κλίμα τρόμου για τις αρχές του ΑΠΘ και το προσωπικό του ΑΠΘ που εργάζεται εκεί. Δεν μπορεί η Κοσμητόρισσα της ΣΘΕ ή ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής να υφίστανται προπηλακισμούς και στοχοποιούνται προσωπικά από συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών. Δηλώνουμε ξανά ότι θα σταθούμε στο πλευρό όλων των μελών του ΑΠΘ που απειλούνται, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα στους χώρους του Πανεπιστημίου και να εκφράζουν τις απόψεις τους, δίχως να υποκύπτουν στις μεθοδευμένες προσπάθειες τρομοκράτησής τους.

Γ) Ζητάει από την Ελληνική Πολιτεία και τα όργανά της, και κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία, να ασχοληθούν σοβαρά (και όχι απλά επικοινωνιακά) με το πρόβλημα που έχει προκύψει στη ΣΘΕ. Είναι καιρός η πολιτεία να αποφασίσει σοβαρά τί θέλει από τα Ελληνικά ΑΕΙ, χωρίς να εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Δεν μπορεί να κατεδαφίζεται το «στέκι», αλλά να κλείνουμε τα αυτιά στις καταγγελίες για κατάληψη της προσωρινής βιβλιοθήκης του Τμ. Γεωλογίας (μήπως πρέπει να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για να γίνει κάτι;). Δεν μπορεί να υπάρχει έλλειμα φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του ΑΠΘ λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, και να ταυτόχρονα εγκαλείται το ΑΠΘ για την ανεπάρκεια να εφαρμόσει μία αποτελεσματική πολιτική στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής του. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται ένα πλάνο δραστικής επέμβασης της Δημόσιας Δύναμης, χωρίς να έχει απαντηθεί το ερώτημα του τί θα γίνει και ποια θα είναι η διαχείριση όταν θα αποχωρήσει αυτή η δύναμη. Δεν μπορεί η δράση της Δημόσιας Δύναμης μέσα στο ΑΠΘ να γίνεται με όρους επικίνδυνους (όπως οι καταστάσεις που ζήσαμε στη ΣΘΕ), αλλά και ανάλογα αντιδημοκρατικούς, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες «καταδρομικές» ομάδες που κρατούν όμηρο το ΑΠΘ.

Μέχρι να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλάνο δράσης σε σχέση με την κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω, είναι προφανές ότι το Τμήμα Γεωλογίας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού του. Για το λόγο αυτό:

1) Αποφασίζει την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους χώρους του, όταν υπάρχει συστηματική παρουσία Δημόσιας Δύναμης μέσα ή έξω από τα κτίρια της ΣΘΕ και ενδεχόμενο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης, εφόσον κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν τα περιστατικά της 10/5/2022. Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς δεν διαθέτει άλλα μέσα, αποποιείται κάθε ευθύνης για το οτιδήποτε προκύψει σε σχέση με την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των μελών του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος.

2) Ζητάει από τις Πρυτανικές Αρχές, και κυρίως από την Ελληνική Πολιτεία να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό, αλλά και πρακτικά εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΣΘΕ. Το σχέδιο αυτό, τόσο σε βραχυπρόσθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με τα επίσημα όργανα του Τμήματος Γεωλογίας και της ΣΘΕ. Δεν μπορεί η ΣΘΕ και το Τμήμα Γεωλογίας να είναι αποκομμένοι από αποφάσεις που τους αφορούν και να διαμορφώνεται μια πραγματικά ανώμαλη κατάσταση στην ‘πλάτη’ των μελών και των φοιτητών της σχολής.

Θεσσαλονίκη, 2022-05-13».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.