Εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, που δημοσιεύθηκε παραμονές του Πάσχα και δίνει τη δυνατότητα σε μία ευρεία κατηγορία αιρετών να λαμβάνει διπλή σύνταξη, ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Μίλτου Χατζηγιαννάκη και της Θεανώς Φωτίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η επίμαχη εγκύκλιος θέτει σοβαρά νομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. «Καταρχάς για τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, παρέδωσε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τη “χριστουγεννιάτικη” εγκύκλιο Τσακλόγλου έπληξε τις χήρες και τους αναπήρους» σημειώνουν. «Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου την ώρα που 85.000 συνταξιούχοι μάταια περιμένουν να λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, ενώ οι συνταξιούχοι των 600 και 1 ευρώ δεν πήραν την επιταγή του Πάσχα, ενώ άλλοι 675.000 από τους 2.500.000 συνταξιούχους έλαβαν μόλις 200 ευρώ, 50 ευρώ λιγότερα από τα Χριστούγεννα» συμπληρώνουν.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η εγκύκλιος βασίζεται σε αυθαίρετη ερμηνεία γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί επαναχορήγησης σύνταξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν αναφέρεται στους αιρετούς.

Έτσι, οι 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς σε ποια διάταξη νόμου βασίζεται η εγκύκλιος και γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση για λόγους νομιμότητας και διαφάνειας να φέρει τροπολογία στη Βουλή. Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν πόσους δικαιούχους αφορά και ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρόβλεψης.

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών

Θέμα: Εξηγήσεις για την εγκύκλιο Τσακλόγλου και τις διπλές συντάξεις σε αιρετούς

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου, που δημοσιεύθηκε παραμονές του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα σε μία ευρεία κατηγορία αιρετών  να λαμβάνουν διπλή σύνταξη!

Η εγκύκλιος αυτή θέτει σοβαρά νομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Καταρχάς για τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, παρέδωσε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τη «χριστουγεννιάτικη» εγκύκλιο Τσακλόγλου έπληξε τις χήρες και τους αναπήρους. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου την ώρα που 85.000 συνταξιούχοι μάταια περιμένουν να λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, ενώ οι συνταξιούχοι των 600 και 1 ευρώ δεν πήραν την επιταγή του Πάσχα, ενώ άλλοι 675.000 από τους 2.500.000 συνταξιούχους έλαβαν μόλις 200 ευρώ, 50 ευρώ λιγότερα από τα Χριστούγεννα.

Στην εγκύκλιο  χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ 233/2017) περί επαναχορήγησης σύνταξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση είναι άσχετη με το ζήτημα των αιρετών και πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτούς. Όπως ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρόκειται για αυθαίρετη ερμηνεία, που δεν βασίζεται σε ρητή διάταξη νόμου, στην οποία φαίνεται ότι ήταν αντίθετες οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποια διάταξη νόμου βασίζεται η επίμαχη εγκύκλιος; Γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση για λόγους νομιμότητας και διαφάνειας να φέρει τροπολογία στη Βουλή; 

2. Γιατί, ενώ στην εγκύκλιο (σελ. 17) αναφέρεται ρητά ότι «Δεν αποτελεί κανόνα που απαγορεύει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης η παρ. 8 του άρθρου 58 του Π.Δ. 169/2007» και τονίζεται ότι η εν λόγω «επίμαχη» παράγραφος δεν επέτρεπε την καταβολή δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο, τώρα η ανωτέρω διάταξη δεν εμποδίζει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης εντός του e-ΕΦΚΑ;

3. Σε πόσους δικαιούχους αφορά και ποιο το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρόβλεψης;

4. Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης σύνταξης αναδρομικά για αιτήματα που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 5ετία και δεν έχουν ακόμα απαντηθεί;

5. Δίδεται η δυνατότητα σε όσους απορρίφθηκε στο παρελθόν η αίτησή τους να την υποβάλουν εκ νέου;

6. Ποια ήταν η γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας για την επίμαχη εγκύκλιο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Ζαχαριάδης Κώστας

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»

Πηγή: avgi.gr

Χάρης Ζ.Κάποτε με έλεγαν “Ιανό”. Κάπου αλλού με είπαν “α-χειρο-ήθη”. Αλλού “κ Διευθυντή”…
– Μα ποιος είσαι, τελοσπάντων ;;;
– Ήμουν κάποιος άλλος. Μα τώρα άλλαξα, ρόλο…
( Επάγγελμα Ρεπόρτερ, 1975 / Μικελάντζελο Αντονιόνι / Μαρία Σνάιντερ – Τζακ Νίκολσον )
Κύριες και κύριοι, με περηφάνεια σας παρουσιάζω τον … Χάρη Ζ.! (Και σας υπόσχομαι … πολλά “όργια σε αυτήν την βίλλα”!).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.