Ο πρόεδρος της UEFA μίλησε σήμερα προς τους εκπροσώπους των 55 ομοσπονδιών-μελών στο 46ο Τακτικό Συνέδριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Βιέννη.

ΠροηγούμενοΣυνολικά 455 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Η εικόνα στην Κ. Μακεδονία

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση ότι το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να αποδεικνύει ότι «ένας διαφορετικός κόσμος είναι δυνατός, ένας κόσμος ανθεκτικότητας και ελπίδας, στον οποίο δεν υπαγορεύονται τα πάντα από την εξουσία, το κέρδος ή τον κυνισμό».

Ο πρόεδρος της UEFA μίλησε για την αλληλεγγύη που επέδειξε η ποδοσφαιρική κοινότητα στον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, καθώς και στην απειλή της:

«Στις αντιξοότητες, σταθήκαμε δυνατοί. Μαζί βρήκαμε τις λύσεις που χρειαζόμασταν. Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε αήττητοι και η κοινωνία κερδίζει επίσης» είπε.

«Η θρασύδειλη προσπάθεια από μια χούφτα ολιγαρχών και αριστοκρατών του ποδοσφαίρου»

Ο Τσέφεριν περιέγραψε το αποτυχημένο εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League ως «μια θρασύδειλη προσπάθεια από μια χούφτα ολιγαρχών και αριστοκρατών του ποδοσφαίρου να ξεκινήσει ένα έργο που θα είχε καταπατήσει όλες τις αξίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της ευρωπαϊκής κοινωνίας», ενώ θυμήθηκε πως, το 2020, «η UEFA είχε παραμερίσει τα δικά της συμφέροντα και ανέβαλε όλες τις διοργανώσεις της, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των εγχώριων ευρωπαϊκών διοργανώσεων».

Τόνισε ότι «το ποδόσφαιρο ήταν ο νικητής, όταν η UEFA κατάφερε να διοργανώσει ένα EURO ανδρών κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου κρίσης υγείας σε 11 χώρες», υπενθύμισε την έναρξη μίας νέας διοργάνωσης, του Europa Conference League, «μια διοργάνωση που ζει και αναπνέει το είδος του ποδοσφαίρου που αγαπάμε και μας θυμίζει το ποδόσφαιρο του δεκαετία του 1980».

Παρατήρησε ότι το ποδόσφαιρο ωφελήθηκε, «όταν η UEFA διαχειρίζεται τα οικονομικά της τόσο αυστηρά που μπορεί να επιστρέψει πάνω από το 97% των εσόδων της πίσω στο ποδόσφαιρο και να ξοδέψει λιγότερο από το 3% των συνολικών εσόδων της για λειτουργικά έξοδα», και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις στενές σχέσεις που δημιουργούνται με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), «καθορίζοντας ένα ειρηνικό όραμα για το ποδόσφαιρο των συλλόγων για την επόμενη δεκαετία».

Όσον αφορά το οικονομικό Fair Play, ο Τσέφεριν χαιρέτισε την υποστήριξη που δόθηκε στην UEFA από όλους τους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για μια σημαντική αναμόρφωση του συστήματος, «προκειμένου να διαφυλαχθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του συλλογικού ποδοσφαίρου, να τονωθούν οι επενδύσεις και να αποκατασταθεί η οικονομική ισορροπία».

«Πιστοί στις αρχές μας της αθλητικής αξίας και του σκοπού έναντι του κέρδους», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την τελική μορφή και τη λίστα πρόσβασης για τις συλλογικές διοργανώσεις της από τη σεζόν 2024/25, είπε ότι «η UEFA έχει καθήκον και ευθύνη να υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας. Αποφασίσαμε, μαζί με την ECA και τους συλλόγους, να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας της αθλητικής αξίας και του σκοπού έναντι του κέρδους».

Χαιρέτησε τη στρατηγική συμμαχία με τη CONMEBOL «για να γιορτάσουμε περισσότερα από 50 χρόνια φιλίας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι μια συμμαχία εναντίον κανενός. Είναι μια συμμαχία για το καλό του ποδοσφαίρου», ενώ, επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή Super League, εξήρε το ενωτικό πνεύμα που επιδείχθηκε από τις ομοσπονδίες-μέλη, τους συλλόγους, τις λίγκες, τους παίκτες, τους προπονητές, τους φιλάθλους, τους εμπορικούς και τηλεοπτικούς εταίρους, τη ΔΟΕ, τις πολιτικές αρχές της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «αντιτιθέμενοι σε ένα αλαζονικό και περιφρονητικό σχέδιο που επινοήθηκε από μια χούφτα δισεκατομμυριούχους που δεν μπορούν να ενστερνιστούν την ιδέα ότι στο γήπεδο ποδοσφαίρου -όπως στη ζωή- μπορεί να χάσεις από κάποιον μικρότερο από τον εαυτό σου».

«Η βία παραμένει σημαντικό πρόβλημα»

Υπογράμμισε ότι, παράλληλα με όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζονται οι αποτυχίες, καθώς και οι επιτυχίες: «Έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα να λύσουμε, για να κάνουμε το άθλημά μας πρότυπο και μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από ό,τι είναι σήμερα» είπε, αναγνωρίζοντας ότι η βία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες παρέμεινε σημαντικό πρόβλημα: «Οι εικόνες βίας στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ στον περσινό τελικό του Euro είναι απαράδεκτες.

Όταν μια οικογένεια πηγαίνει να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είναι ώρα για διασκέδαση και απόλαυση. Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς μέσα και γύρω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει ποτέ να αισθάνονται σε κίνδυνο. Με τη βοήθεια των αρχών, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά. Ποτέ».

«Υπάρχει ρατσισμός στο ποδόσφαιρο, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία»

Ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση και την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στο ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο:

«Το να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν υπάρχει ρατσισμός ή διακρίσεις στο ποδόσφαιρο δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε. «Υπάρχει στο ποδόσφαιρο, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία. Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα κατά μέτωπο. Πρέπει επίσης να φροντίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των παικτών. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε την κακοποίησή τους στα social media, πρέπει να προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται».

«Μία ευκαιρία για όλους στο ποδόσφαιρο»

Ο Τσέφεριν ήταν κατηγορηματικός σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί σε όλους μια ευκαιρία στο ποδόσφαιρο:

«Οι μικροί μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ενάντια στους γίγαντες και μερικές φορές να σοκάρουν τον κόσμο νικώντας τους. Αυτό είναι που κάνει το ποδόσφαιρο ένα τόσο φανταστικό παιχνίδι.

Οι ηγέτες του ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, για να μην δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει. Εάν οι απαιτήσεις τους πάνε πολύ μακριά, κινδυνεύουν να καταστρέψουν το κοινωνικό σύμφωνο, στο οποίο βασίζεται το άθλημά μας.

Όταν το ποδόσφαιρο δείχνει ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι δυνατός, ένας κόσμος ανθεκτικότητας και ελπίδας, στον οποίο δεν υπαγορεύονται τα πάντα από την εξουσία, το κέρδος ή τον κυνισμό, η κοινωνία ως σύνολο είναι ο νικητής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.