Ένα «fresh show» φρούτων και λαχανικών έρχεται στις 12 – 14 Μαΐου στη ΔΕΘ, με την έκθεση της Freskon η οποία ξεκινά με καλούς οιωνούς στην πόλη μας.

ΠροηγούμενοΓαβρόγλου: Προβοκάτορες όσοι τα έσπασαν στο ΑΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Μια γιορτή για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με 180 εκθέτες από 12 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Πολωνία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισπανία και Δανία) οι οποίοι είναι συνεταιρισμοί, παραγωγοί, χονδρέμποροι φρούτων και λαχανικών, εισαγωγείς και εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, αλυσίδες Supermarket από Ελλάδα και εξωτερικό, εταιρείες μεταφορών και logistics, εταιρείες συμβούλων, ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης, μηχανήματα, υλικά συσκευασίας και τυποποίησης.

Ποζρικίδης: «Πιο ώριμη από ποτέ η Freskon μετατρέπει τη ΔΕΘ σε ένα fresh show»

«Η Freskon, πιο ώριμη από ποτέ, μετατρέπει από τις 12 – 14 Μαϊου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε ένα fresh show, όπου θα καταγραφούν οι εξελίξεις της αγοράς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης σήμερα σε συνέντευξη τύπου για την έκθεση.

Και πρόσθεσε πως το παρών θα δώσει και επιχειρηματική αποστολή από το Ιράκ, η οποία αποτελείται από επιχειρηματίες των κλάδων της αγροδιατροφής ενώ όπως επισημαίνει «ακόμη μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσέλκυση Hosted Buyers από αραβικά κράτη.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε επίσης ο Παναγιώτης Ορφανός, εκδότης και διευθυντής Φρουτονέα, ο Αλέξης Τσαξιρλής, γενικός διευθυντής και η Τόνια Νικολαΐδου, υπεύθυνη οργάνωσης της Freskon.

Διεθνές συνέδριο μήλου αύριο στη ΔΕΘ

Οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία και στο διεθνές συνέδριο μήλου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 12 Μαΐου, με πολλούς προσκεκλημένους και αναφορά σε ζητήματα μάρκετινγκ, στις νέες ποικιλίες και καλλιέργειες, στη σύγχρονη τεχνολογία για την παραγωγή μήλων κ.λπ.

Όπως επεσήμανε: «Ο τομέας φρούτων και λαχανικών απευθύνεται σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα είμαστε η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή ακτινίδιου και τρίτη σε παγκόσμια κλίμακα. Η Freskon έρχεται να εδραιώσει και να αναπτύξει τις διεθνείς σχέσεις των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με όλους τους λιανοπωλητές του κόσμου. Αυτός είναι ο στόχος της και τον έχει πετύχει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια. Έχουν βρεθεί πολλές δουλειές μέσω της Freskon».

Σοβαρό ζήτημα για την ελληνική παραγωγή η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Ο ίδιος μάλιστα κατά την τοποθέτησή του μίλησε και για το πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αύξησε μεν το ημερομίσθιο, ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική παραγωγή αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου φρούτα μένουν στο χωράφι και δεν βγαίνουν στην αγορά, καθώς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να τα συγκεντρώσουν. «Φοβάμαι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά θα μείνουν φέτος ασυγκόμιστα. Ήδη στη φράουλα ένα μεγάλο κομμάτι μένει ασυγκόμιστο. Δηλαδή ένας παραγωγός που είχε αναπτύξει την καλλιέργειά του σε δέκα παρτίδες, αφήνει στην άκρη, δύο τρεις γιατί δεν έχει εργάτες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.