Ως το «κερασάκι» και ακόμη ένα οικονομικό χτύπημα χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των επιχειρηματιών και εργοδοτών στην Θεσσαλονίκη την αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι είναι μεν υπέρ της στήριξης των εργαζομένων αλλά η δεδομένη αύξηση αποφασίστηκε σε λάθος στιγμή.

ΠροηγούμενοΘεσσαλονίκη: Έρχονται διακοπές ρεύματος για 4 ημέρες – Όλες οι περιοχές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Ερωτηθείς για πιθανή μείωση του προσωπικού λόγω της αύξησης της μισθοδοσίας ο κ. Επιτροπίδης επισήμανε ότι δεν δύναται οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο καθώς ήδη παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. «Οι εργαζόμενοι εν μέσω κορωνοϊού στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα, με συνέπεια τώρα που ανοίγει η δουλειά μας να μην μπορούμε να βρούμε εύκολα προσωπικό».

Το κόστος της ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στα καταστήματα εστίασης καθώς οι ιδιοκτήτες αντικρίζουν έως και τριπλάσια ποσά στους λογαριασμούς τους το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για πολλά λουκέτα μελλοντικά. Ήδη, 500 επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη είτε έχουν κλείσει οριστικά είτε έχουν αλλάξει χέρια. Παρ’ όλα αυτά, αισιοδοξούν ότι μετά την κατάργηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού θα έχουν πληρότητα 100% στους χώρους και θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2021 τα οποία ήταν στα μισά του τζίρου του 2019. «Μέχρι στιγμής είχαμε πτώση του τζίρου έως 60%. Ελπίζουμε από δω και πέρα να έχουμε τους ανάλογους τζίρους που χρειαζόμαστε για να αντέξουν οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης.

Ως ένα θετικό μέτρο για τους εργαζόμενους αλλά ως ένα επιπλέον οικονομικό χτύπημα δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων την αύξηση της μισθοδοσίας που αποτελεί το κύριο έξοδό τους. «Μαζί με το κόστος της ενέργειας, των προμηθευτών ήρθε και η άνοδος των μισθών. Είμαστε υπέρ της οικονομικής στήριξης των εργαζομένων αλλά έγινε σε λάθος χρονική στιγμή με τους τζίρους των καταστημάτων μας να μην έχουν επανέλθει ακόμη. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε από τις αυξήσεις που έχουμε δεχτεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου.

Τα έσοδα των παιδότοπων όπως ανέφερε η κα Βαβούσκου είναι ανάλογα των εξόδων και αντίστροφα. «Όταν ανεβαίνει κατακόρυφα η μισθοδοσία του προσωπικού, τα έσοδά μας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών μας είναι αναπόφευκτες ενώ μέχρι Σεπτέμβρη ορισμένοι παιδότοποι θα έχουν κάνει έωςκαι τρίτη αναπροσαρμογή στο κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτήν τη στιγμή από τους 70 σχεδόν παιδότοπους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι 30 έχουν βάλει λουκέτο. «Μέσα σε δύο χρόνια κορωνοϊού χάσαμε πελάτες καθώς όσα παιδιά ήταν τότε 6-8 ετών, τώρα έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους αφού έχουν μεγαλώσει. Αυτήν την περίοδο είμαστε στο 30% κάτω του τζίρου μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ κορωνοϊού. Αισιοδοξούμε από Σεπτέμβρη να είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση και να υπάρχει μια ομαλή ροή», τόνισε η πρόεδρος. Μια πιθανή μείωση προσωπικού, ωστόσο, δεν είναι εφικτή για τους παιδότοπους καθώς σύμφωνα με την κα Βαβούσκου η μείωση σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση των υπηρεσιών το οποίο γίνεται αντιληπτό από τον πελάτη.

Το κόστος λειτουργίας των γυμναστηρίων έχει υποστεί 100% άνοδο προσπαθώντας οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν όλα τα δυσβάσταχτα κόστη χωρίς να αυξήσουν το κόστος των συνδρομών. «Είμαστε θετικοί στην απόφαση της αύξησης του κατώτατου μισθού, ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι και οι κατάλληλες για κάτι τέτοιο. Είναι τέτοιες οι συγκυρίες που δεν μπορούμε να αναλάβουμε επιπλέον πάγια. Θα ήταν ευχάριστο για εμάς μια τέτοια κίνηση σε κάποια άλλη χρονική στιγμή που δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πανδημία και ακρίβεια. Ακόμη βρισκόμαστε στους μισούς τζίρους σε σχέση με προ κορωνοϊού. Είναι απαγορευτικό επίσης να συζητάμε για αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες μας τη στιγμή που εργαζόμαστε με τέτοια μέτρα και ήδη το πελατολόγιο μας είναι μειωμένο», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.