Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη «Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον υπό ανακαίνιση χώρο που επί 34 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.

Θεοδωρικάκος για βανδαλισμούς στο ΑΠΘ: «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι μέσα στα πανεπιστήμια»

ΠροηγούμενοΣήμερα ο «5ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου» – Ποιοι δρόμοι κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, το τμήμα Βιολογίας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ στο ισόγειο όλα είναι κατεστραμμένα. Νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου περίπου 50 με 60 άτομα με βαριοπούλες κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο της βιβλιοθήκης και τα έκαναν γυαλιά – καρφιά. Η πρώτη φάση των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης που είχε ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα καταστράφηκε.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι, σήμερα τα ξημερώματα, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο χώρο στον οποίο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι εικόνες είναι βγαλμένες από δυστοπία καταστροφής». Την ίδια ώρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «το φως θα νικήσει το σκοτάδι και στα πανεπιστήμια».

«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» τόνισε σε δήλωσή του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Επίσης, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε το πρωί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το τελευταίο διάστημα ήταν αλλεπάλληλα τα επεισόδια μεταξύ εκείνων που εναντιώνονται στη δημιουργία της βιβλιοθήκης και την Αστυνομία. Σύμφωνα με πηγές της πρυτανείας η αστυνομία ενημερώθηκε ένα τέταρτο αργότερα από την ώρα που οι ταραξίες μπήκαν στον χώρο, αλλά αυτοί παρέμειναν στον χώρο και τον βανδάλιζαν επί δύο ώρες.

Οικονόμου για τους βανδαλισμούς στο ΑΠΘ: Τα θλιβερά απομεινάρια της βίας δεν θα ανακόψουν την πρόοδο στα ΑΕΙ

Αναπάντητα ερωτήματα για τους βανδαλισμούς – Γιατί δεν έκανε παρέμβαση η ΑστυνομίαΣύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, δεν υπήρξε επέμβαση από τις ελληνικές αρχές. Το πρωί του Σαββάτου, η επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία κατέγραφε τις φθορές που έγιναν στον χώρο και ανέφερε ότι σχηματίζεται δικογραφίαγια το περιστατικό. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το βράδυ της Παρασκευής στο ΑΠΘ γίνονταν 4 πάρτι στα οποία συμμετείχαν φοιτητές, επομένως μια επέμβαση θα ήταν επικίνδυνη.Εκτός από τις ζημιές, προκλήθηκαν καταστροφές και στα υπόγεια του Βιολογικού, όπου υπάρχουν εργαστήρια του Βιολογικού και της Φαρμακολογίας, όπου γίνονται έρευνες υψηλού κόστους για παθήσεις όπως ο καρκίνος, ενώ πολλοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα φοβούνται να μιλήσουν δημόσια, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηχούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε για τις βανδαλισμούς στο Βιολογικό του ΑΠΘ.

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ. Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Συμφωνούμε όλοι ότι ένας – ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με την βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους».

Λοβέρδος: Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ -Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις εικόνες βανδαλισμού στο ΑΠΘ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει: «Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται με εξαγγελίες. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για άλλη μια φορά. Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ. Πότε επιτέλους θα μπει τέλος στη βία και την παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.