Οι πάντες συμφωνούν στην Κουμουνδούρου ότι τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί πολύ περισσότερους κι από 200.000 ψηφοφόρους για να βγει πρώτο κόμμα Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Επισήμως στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν θέσει πήχη για τη συμμετοχή στις σημερινές εκλογές -δεν έχουν ξανακάνει, άλλωστε, τέτοιου είδους εκλογές από τη βάση- ωστόσο οτιδήποτε λιγότερο από εξαψήφιο νούμερο, κάτω από τις 100.000 δηλαδή, μάλλον θα θεωρηθεί αποτυχία για ένα κόμμα που μέχρι τις 21 Μαρτίου τουλάχιστον αριθμούσε 61.600 μέλη.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 120.000, για διπλασιασμό δηλαδή των μελών αφού είναι απαραίτητο κάποιος να εγγραφεί στο κόμμα για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή προέδρου.

Αυτή η εγγραφή μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα, στο εκλογικό τμήμα που θα βρεθεί ο ψηφοφόρος.

Οι ακόμα πιο αισιόδοξοι θέτουν τον πήχη και πιο ψηλά.

Όπως κι αν έχει, οι πάντες συμφωνούν στην Κουμουνδούρου ότι τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί πολύ περισσότερους κι από 200.000 ψηφοφόρους για να βγει πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, τους έχουν προσδιορίσει στους γύρω στους 2.000.000 ψηφοφόρους.

Οι κάλπες σε 1.000 εκλογικά τμήματα σε περίπου 600 σημεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ., με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να έχει δικαίωμα να δώσει παράταση.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες κι όλοι από την ηλικία των 15 ετών κι άνω.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια συμβολική κίνηση, αναμένεται να ψηφίσει κατά τις 9.30πμ στο Περιστέρι, έναν άλλωστε από τους λαϊκούς δήμους που επισκέφθηκε τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1.

Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη, αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα.

Όσοι είναι ήδη μέλη, έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, αλλά μόνο για πρόεδρο.

Για την Κεντρική Επιτροπή, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανακοινωθούν σήμερα αφού για τις 300 θέσεις της υπάρχουν 776 υποψηφιότητες και μια σειρά από ποσοστώσεις- φύλου, προερχόμενων από την Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτών- που δυσχεραίνουν την εξαγωγή γρήγορων αποτελεσμάτων.

Οι σταυροί που μπορεί βάλει κάθε ψηφοφόρος ανά περιφέρεια:

ΑΤΤΙΚΗ 45ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6ΚΡΗΤΗ 5ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5ΗΠΕΙΡΟΣ 3ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Όποιος θέλει να ψηφίσει πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής δύο ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το https://www.syriza.gr/page/ekloges.html

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικώς σήμερα από τις 10:00 μέχρι τις 20:00.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη κι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία μπορούν να στείλουν στο e-mail: exvote@syriza.gr ονοματεπώνυμο, χώρα, τηλέφωνο και μέιλ μέχρι σήμερα στις 16:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.