Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν άγνωστοι χθες βράδυ στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, στο ΑΠΘ.

Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Κρατώντας βαριοπούλες δεκάδες άτομα κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους.

Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, καθώς και την αστυνομία για την οργανωμένη επίθεση των αγνώστων, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ: Εικόνες από το thestival.gr

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Θεοδωρικάκος για βανδαλισμούς στο ΑΠΘ: «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι μέσα στα πανεπιστήμια»

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι, σήμερα τα ξημερώματα, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο χώρο στον οποίο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» τόνισε σε δήλωσή του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Επίσης, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε το πρωί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οικονόμου για τους βανδαλισμούς στο ΑΠΘ: Τα θλιβερά απομεινάρια της βίας δεν θα ανακόψουν την πρόοδο στα ΑΕΙ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε για τις βανδαλισμούς στο Βιολογικό του ΑΠΘ.

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ. Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Συμφωνούμε όλοι ότι ένας – ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με την βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους».

Λοβέρδος: Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ -Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις εικόνες βανδαλισμού στο ΑΠΘ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει: «Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται με εξαγγελίες. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για άλλη μια φορά. Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ. Πότε επιτέλους θα μπει τέλος στη βία και την παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια;».

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την εκκένωση της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές θέλησαν να μετατρέψουν τον χώρο σε βιβλιοθήκη.

Όπως είχε δηλώσει μάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στο χώρο όπου υπήρχε κατάληψη προχωρούσαν. «Προχωρούν οι εργασίες στο ΑΠΘ. Εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη χάρη στη σθεναρή στάση Πανεπιστημίου και Αρχών. Αφήνουμε πίσω το χτες και προχωρούμε δυναμικά μπροστά στο αύριο που αξίζουν τα Πανεπιστήμιά μας» τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Πρόσφατα, ο ιστορικός και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη Στάθης Καλύβας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η ιδεολογία της ισοπέδωσης» είχε στηλιτεύσει τις εικόνες στο ΑΠΘ. Αναφερόμενος στις παθογένειες της παιδείας στην Ελλάδα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκεί, «οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό πανεπιστημιακό ίδρυμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο -με παράλληλη και ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας» για να προσθέσει: «Καρδιά του πανεπιστημίου η εκπληκτική, σχεδιασμένη από τον Jean Nouvel, βιβλιοθήκη[…] Και μιλώντας για βιβλιοθήκες, αυτές τις μέρες ενεργοποιούμε την αστυνομία στην κατασκευή τους». Φυσικά αναφερόταν στα απαράδεκτα επεισόδια που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να χτίσει βιβλιοθήκη πάνω στο χώρο «Στέκι του Βιολογικού», που είχαν καταλάβει επί 34 χρόνια (!) ομάδες φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μόλις ο εργολάβος ξεκίνησε το έργο, οι εν λόγω φοιτητές αντέδρασαν, με έκτροπα, το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών, σημειώθηκαν επεισόδια, έγινε χρήση χημικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.