Παρά το ότι η θάλασσα αποτελεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε αυτήν είναι Έλληνες.

ΠροηγούμενοNetflix: Έρχεται νέο φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο με… διαφημίσεις!

Σύμφωνα με στοιχεία του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports για το 2021, οι Έλληνες είναι αυτοί που αφήνουν κατά κύριο λόγο την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δέχεται περίπου 34 εκατ. ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας την περσινή χρονιά, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής).

Από αυτούς, 238 Έλληνες (71%) πέθαναν στις ελληνικές θάλασσες, 95 αλλοδαποί και 3 θύματα αγνώστου ταυτότητας. Από τους 336 θανάτους που συνέβησαν το 2021 σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, 127 οφείλονται σε πνιγμό (38%), 24 σε παθολογικά αίτια (7%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 184 (55%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.

Ως «μη προσδιορισμένοι ακόμα» χαρακτηρίζονται οι θάνατοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση. Από αυτούς, οι 336 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 6 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.).

Στη θάλασσα πνίγονται κατά 70% οι άνδρες

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, το 70% (239) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (103) γυναίκες.

Από τα 336 θανάσιμα ατυχήματα, 275 αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών (82%), 54 άτομα ηλικίας από 18-59 ετών, 4 παιδιά ηλικίας 0-12 και 3 αγνώστου ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες καθυστέρησε σημαντικά (λόγω της πανδημίας) και ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους στη θάλασσα ήταν ο Ιούλιος (116 θάνατοι).

Το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφθασε στο 76%.

Σημαντικό είναι ότι το 2021 δε σημειώθηκε επίσης κανένα θανάσιμο ατύχημα με τη συμμετοχή κάποιου θαλάσσιου σπορ και μέσου αναψυχής, ενώ στις λιμενικές αρχές γνωστοποιήθηκαν συνολικά 9 τραυματισμοί ατόμων που συμμετείχαν σε θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής.

Το 2021 στη χώρα μας υπήρχαν 929 επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και αναψυχής, 261 επιχειρήσεις παρόχων καταδυτικών υπηρεσιών και 631 ενοικιάσεις λεμβών.

Σημειώνεται ότι, η 11η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, μετά από πρόταση του Οργανισμού Safe Water Sports. Στόχος είναι η συγκεκριμένη ημέρα να γίνει Παγκόσμια Ημέρα -δηλαδή να καθιερωθεί αυτή η ημερομηνία και για άλλες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.