Με βάση τα νεότερα στοιχεία και έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή Όμικρον, λόγω της μεταδοτικότητάς της, φαίνεται ότι εκτοπίζει τα άλλα στελέχη του ιού και μπορεί να επαναμολύνει όσους είχαν νοσήσει με κοροναϊό.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τα προκαταρκτικά στοιχεία της τεχνικής έκθεσης που δημοσίευσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Γράψτε το σχόλιό σας

Στη συγκεκριμένη έκθεση, όπως υπογραμμίζει και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook, παρουσιάζεται αποκαλυπτικό γράφημα με τους αριθμούς των επαναμολύνσεων ασθενών με κοροναϊό, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη αύξηση από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η παραλλαγή Όμικρον είχε εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης SIREN στη Βρετανία, ταυτίζονται με την εικόνα και τις εκτιμήσεις πολλών άλλων επιστημόνων.

Το συγκεκριμένο γράφημα σχολίασε και ο κ. Μαγιορκίνης. Το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κοροναϊού κοινοποίησε τον πίνακα και επεσήμανε πως καταγράφεται «εντυπωσιακή και άνευ προηγούμενου ικανότητα της Όμικρον» να «μολύνει άτομα που έχουν ξαναπεράσει τον ιό (επαναμόλυνση)».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η βρετανική υγειονομική υπηρεσία έχει ορίσει τις επαναμολύνσεις, όπως αναφέρει στο ίδιο έγγραφο της,

είτε ως νέες λοιμώξεις με κοροναϊό που βεβαιώθηκαν με PCR τεστ 90 ημέρες μετά από προηγούμενο θετικό μοριακό έλεγχο,είτε ως νέες λοιμώξεις 28 ημέρες μετά από τεστ αντισωμάτων που βεβαιώνει προηγούμενη μόλυνση με τον ιό.

Να θυμίσουμε ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε για το ζήτημα των επαναμολύνσεων κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή, ακριβώς, τις σχετικές παρατηρήσεις των ειδικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το φαινόμενο αυτό.

Περιβάλλον Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «δάνεισε» το όνομά της σε νέο είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε Το όνομα της γνωστής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ πήρε βάτραχος που ανακάλυψαν επιστήμονες. 14/01/2022 23:14 Τεχνολογία To Instagram… έπαθε TikTok – Ποια είναι η αλλαγή που έρχεται Οι χρήστες του Instagram ίσως παραξενευτούν με την αλλαγή. 14/01/2022 22:53 MUST READΑστεροειδής θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου 15/01/2022 | 02:15 video SARS-CoV-2 Πόσο μας «προστατεύει» από τη Δέλτα η νόσηση με Όμικρον Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η αναμνηστική δόση έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα 14/01/2022 21:57 MUST READΚίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή για τις τράπεζες 15/01/2022 | 02:15 SARS-CoV-2 H πανδημία και ο κοροναϊός έκαναν τους ανθρώπους γοητευτικότερους – Δεν θα πιστέψετε το λόγο Τελικά ο κοροναϊός και η πανδημία είχαν και ένα καλό. Μας έκαναν γοητευτικότερους και ομορφότερους. 14/01/2022 20:47 MUST READΠοια είναι η Κατερίνα Μονογυιού – Η βουλευτίνα που έχασε τον αδερφό της στο σοκαριστικό τροχαίο στη Βούλα 15/01/2022 | 02:15 Κόσμος Νέα παραλλαγή το φθινόπωρο, ίσως πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική, προβλέπει η Γερμανία Βελτίωση της κατάστασης από το Πάσχα, νέα ενισχυτική δόση κατά των παραλλαγών και υποχρεωτικό εμβολιασμό βλέπουν ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιστήμονες 14/01/2022 18:58 MUST READΑσύλληπτη τραγωδία – Σκοτώθηκε η γυναίκα του Νταντσένκο την ημέρα που ο ίδιος έφυγε από την ΑΕΚ (Pic) 15/01/2022 | 02:15 MUST READΚρυολόγημα – Πώς ενισχύει την ανοσία κατά του κορoναϊού 15/01/2022 | 02:15 SARS-CoV-2 Νέα πιθανή παρενέργεια αναγνωρίστηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του νωτιαίου μυελού 14/01/2022 16:37 MUST READΣυγκάτοικοι με τον Φρέντι Κρούγκερ: Πόσο πουλήθηκε το σπίτι στον δρόμο με τις λεύκες 15/01/2022 | 02:15

«Όταν λέμε επαναμόλυνση με Όμικρον δεν εννοούμε Όμικρον πρώτα και μετά Όμικρον πάλι, γιατί αυτή τη στιγμή η Όμικρον στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από ένα μήνα. Είναι περίπου ένας μήνας», σημείωσε αρχικά ο καθηγητής. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50-60 ημέρες για να μπορέσουμε να πούμε ότι μια επαναλοίμωξη είναι επαναλοίμωξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιος έχει κολλήσει Όμικρον, μετά από λίγες ημέρες περνάει, κολλάει κάποιον άλλον ιό, κάνει ένα PCR τεστ το οποίο PCR μπορεί να βγαίνει θετικό και 40 και 50 μέρες μετά», οπότε και νομίζει κανείς πως πρόκειται περί επαναμόλυνσης, εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης της Όμικρον από Όμικρον προς το παρόν», και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος που είχε κολλήσει Δέλτα και κόλλησε Όμικρον. Όπως και Δέλτα μετά από Δέλτα έχει παρατηρηθεί γιατί έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που εμφανίστηκε η Δέλτα».

«Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η Όμικρον, το γνωρίζουμε, διαφεύγει από τις αντισωματικές απαντήσεις που έχουμε από προηγούμενα στελέχη», συνόψισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόσφατα Άρθρα B Science Περιβάλλον Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «δάνεισε» το όνομά της σε νέο είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε Το όνομα της γνωστής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ πήρε βάτραχος που ανακάλυψαν επιστήμονες. 14/01/2022 23:14 Τεχνολογία To Instagram… έπαθε TikTok – Ποια είναι η αλλαγή που έρχεται Οι χρήστες του Instagram ίσως παραξενευτούν με την αλλαγή. 14/01/2022 22:53 SARS-CoV-2 Ύφεση πανδημίας την επόμενη εβδομάδα, αν και ανησυχεί η επιμονή της Δέλτα – Ελπίδες και φόβοι Πλέον γνωρίζουμε γιατί η Όμικρον είναι πιο ήπια και γιατί η Δέλτα οδηγεί σε βαριά νόσο, όμως δεν ξέρουμε ακόμη πόσα αντισώματα προστατεύουν από βαριά νόσο, ούτε αν η Όμικρον θα προκαλεί μακρά COVID. Πιο μεταδοτική και από την ιλαρά η Όμικρον 14/01/2022 22:46 video SARS-CoV-2 Πόσο μας «προστατεύει» από τη Δέλτα η νόσηση με Όμικρον Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η αναμνηστική δόση έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα 14/01/2022 21:57 SARS-CoV-2 Ευχάριστα νέα: Η αναμνηστική δόση προσφέρει μεγάλης διάρκειας υψηλή προστασία από την «Όμικρον» Νεότερη τεχνική ενημέρωση από την Υπηρεσία Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταφέρει ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον. 14/01/2022 21:05 SARS-CoV-2 H πανδημία και ο κοροναϊός έκαναν τους ανθρώπους γοητευτικότερους – Δεν θα πιστέψετε το λόγο Τελικά ο κοροναϊός και η πανδημία είχαν και ένα καλό. Μας έκαναν γοητευτικότερους και ομορφότερους. 14/01/2022 20:47 Περιβάλλον Ακτιβιστές του κλίματος που νίκησαν τη Shell τα βάζουν τώρα με 29 ακόμα πολυεθνικές Το ολλανδικό σκέλος της οργάνωσης Friends of the Earth απαιτεί δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. 14/01/2022 19:40 Κόσμος Νέα παραλλαγή το φθινόπωρο, ίσως πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική, προβλέπει η Γερμανία Βελτίωση της κατάστασης από το Πάσχα, νέα ενισχυτική δόση κατά των παραλλαγών και υποχρεωτικό εμβολιασμό βλέπουν ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιστήμονες 14/01/2022 18:58 Τεχνολογία BP: Η φόρτιση αυτοκινήτων θα γίνει πιο επικερδής από τη βενζίνη Το περιθώριο κέρδους ήδη πλησιάζει τα επίπεδα της πώλησης καυσίμων κίνησης. 14/01/2022 18:33 SARS-CoV-2 Βρετανική μελέτη: Η Όμικρον φέρνει αύξηση στις νοσηλείες βρεφών Τα περισσότερα κρούσματα είναι πάντως ήπια. 14/01/2022 17:14

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.