Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς παρουσιάζοντας την επικαιροποίηση των κανόνων για τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, οι οποίοι θεσπίστηκαν ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια προσέγγιση «βασισμένη σε άτομα» για τα ταξιδιωτικά μέτρα και μια τυπική περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 9 μηνών από την αρχική σειρά εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες.

Η Επιτροπή προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο του ταξιδιού, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού.

Κόσμος Σε ανθρώπινο λάθος φαίνεται να οφείλεται το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία Οι ερευνητές έχουν φτάσει στα πρώτα συμπεράσματα μετά το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία. 25/11/2021 15:42 Κόσμος Τι ελπίζει και τι φοβάται η Ευρώπη από το νέο Συνασπισμό – «φανάρι» στη Γερμανία Η έκτασης 177 σελίδων κυβερνητική συμφωνία των τριών εταίρων περιλαμβάνει σημαντικές θέσεις για τις εξωτερικές σχέσεις της Γερμανίας, που αφορούν ιδιαιτέρως τους υπόλοιπους «26» της ΕΕ. 25/11/2021 14:52 MUST READΚοροναϊός – Οι μαύρες Δευτέρες της πανδημίας 25/11/2021 | 17:53 Κόσμος Η Interpol «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν – Τη χρησιμοποιεί για να πατάξει τους αντιφρονούντες; Σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του «σουλτάνου» και άλλων αυταρχικών ηγετών δημιουργούν ανησυχίες για το αν ο οργανισμός χρησιμοποιείται ως μηχανισμός καταπίεσης 25/11/2021 14:42 MUST READΟ κορωνοϊός αγαπά τα Χριστούγεννα και λατρεύει τα ρεβεγιόν 25/11/2021 | 17:53 Κόσμος Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στην άβυσσο  Ο Τούρκος πρόεδρος χάνει σε υποστήριξη και οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα 25/11/2021 14:32 MUST READΚοροναϊός – Ο κίνδυνος λοίμωξης αυξάνεται σταδιακά μετά τους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση 25/11/2021 | 17:53 Κόσμος Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην Ιταλία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου – Καθιερώνουν το Super Green Pass Η Ιταλία λαμβάνει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. 25/11/2021 14:03 MUST READΓράφει ιστορία η Μαρία Σάκκαρη! 25/11/2021 | 17:53 MUST READΛεμόνι – Ξινό αλλά… έξτρα ευεργετικό 25/11/2021 | 17:53 Κόσμος «Ναι» από τη Γαλλία σε αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες Η σύσταση αυτή προαναγγέλλει πιθανότατα αυτά που θα ανακοινωθούν από τον γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), καθώς η Γαλλία πλήττεται από ένα πέμπτο κύμα της επιδημίας 25/11/2021 12:45 MUST READΌταν οι influencers παρέχουν «διαφυγή από την πραγματικότητα» 25/11/2021 | 17:53

Επίσης, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν πρέπει κατ’ αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ», ωστόσο τα άτομα χωρίς Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντ. Ρέιντερς δήλωσε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και των επιστημονικών στοιχείων, η Επιτροπή προτείνει μια νέα σύσταση που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο.

«Με βάση το κοινό μας εργαλείο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο έχει γίνει πραγματικό πρότυπο, κινούμαστε σε μια προσέγγιση βασισμένη σε άτομα. Ο κύριος στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα αποκλίνοντα μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού».

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος Κόσμος Σε ανθρώπινο λάθος φαίνεται να οφείλεται το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία Οι ερευνητές έχουν φτάσει στα πρώτα συμπεράσματα μετά το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία. 25/11/2021 15:42 Κόσμος Τι ελπίζει και τι φοβάται η Ευρώπη από το νέο Συνασπισμό – «φανάρι» στη Γερμανία Η έκτασης 177 σελίδων κυβερνητική συμφωνία των τριών εταίρων περιλαμβάνει σημαντικές θέσεις για τις εξωτερικές σχέσεις της Γερμανίας, που αφορούν ιδιαιτέρως τους υπόλοιπους «26» της ΕΕ. 25/11/2021 14:52 Κόσμος Τα εμβόλια συσσωρεύονται στις χώρες της Αφρικής – Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τα σωτήρια «τσιμπήματα» Η Αφρική έχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τον κοροναϊό. 25/11/2021 14:48 Κόσμος Η Interpol «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν – Τη χρησιμοποιεί για να πατάξει τους αντιφρονούντες; Σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του «σουλτάνου» και άλλων αυταρχικών ηγετών δημιουργούν ανησυχίες για το αν ο οργανισμός χρησιμοποιείται ως μηχανισμός καταπίεσης 25/11/2021 14:42 Κόσμος «Σαρώνει» ο κοροναϊός στην Πολωνία: Σχεδόν 500 νεκροί σε μια μέρα Ο κοροναϊός «χτυπάει« αλύπητα και την Πολωνία. 25/11/2021 14:36 Κόσμος Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στην άβυσσο  Ο Τούρκος πρόεδρος χάνει σε υποστήριξη και οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα 25/11/2021 14:32 Κόσμος Ρωσία εναντίον ΗΠΑ: Οι νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 είναι παράνομες Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία καταγγέλλει ως παράνομες τις κυρώσεις από τη μεριά των ΗΠΑ. 25/11/2021 14:21 Κόσμος Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην Ιταλία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου – Καθιερώνουν το Super Green Pass Η Ιταλία λαμβάνει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. 25/11/2021 14:03 Κόσμος Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Τσέχος Πρόεδρος μετά από έξι εβδομάδες νοσηλείας Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο πρόεδρος αποφάσισε να συνεχίσει τη θεραπεία στην προεδρική κατοικία στο Λάνι, δυτικά της Πράγας, παρά τις συστάσεις του νοσοκομείου να παραμείνει νοσηλευόμενος. 25/11/2021 13:49 Κόσμος Φον Ντερ Λάιεν – Θα προτείνω νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τονίζει ότι η βία εναντίον μίας γυναίκας είναι βία εναντίον όλων των γυναικών. 25/11/2021 13:18

Ο Ντ. Ρέιντερς σημείωσε επίσης ότι όσοι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και εκεί οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδεχομένως να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Εξάλλου, η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή του χάρτη των φωτεινών σηματοδοτών της ΕΕ, ο οποίος συνδυάζει νέα κρούσματα με τη λήψη εμβολίων σε μια περιοχή. Ο χάρτης θα είναι κυρίως για σκοπούς ενημέρωσης, αλλά θα χρησιμεύει επίσης για τον συντονισμό μέτρων για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό («πράσινο») ή ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο («σκούρο κόκκινο») κυκλοφορίας του ιού.

Για αυτούς τους τομείς θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την «προσέγγιση με βάση τα άτομα». Για ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές δεν θα πρέπει να ισχύουν περιορισμοί. Τα ταξίδια από και προς τις «σκούρες κόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, δεδομένου του μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων εκεί, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμαστικό τεστ πριν αναχωρήσουν και σε καραντίνα μετά την επιστροφή.

Ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις από ορισμένα μέτρα ταξιδιού: θα πρέπει να ισχύουν για διασυνοριακούς μετακινούμενους, παιδιά κάτω των 12 ετών και βασικούς ταξιδιώτες. Η λίστα των απαραίτητων ταξιδιωτών θα πρέπει να μειωθεί καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα λίστα είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν στο μεταξύ.

Τέλος, η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών του COVID-19 ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να λειτουργήσει περισσότερο. Θα περιλαμβάνει την κοινοποίηση από ένα κράτος-μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Πολιτικής Κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου.

Για να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει αυτές οι ενημερώσεις να ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.