Ευάγγελος Παπανούτσος – Αγωνίζομαι άρα υπάρχω

Ευάγγελος Παπανούτσος – Αγωνίζομαι άρα υπάρχω

«Όχι, δεν μας καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να μας καταλάβετε σεις οι άνθρωποι τού χτες που πέρασε οριστικά, και μιας κοινωνίας που έπαψε να υπάρχει…», μου γράφει επώνυμα ένας (καθώς φαίνεται) στοχαστικός και ευαίσθητος νέος, γεμάτος πίκρα και απογοήτευση, οργή και απελπισία, σε μια πολυσέλιδη επιστολή, που ο δραματικός τόνος της με εντυπωσίασε. Θα προσπαθήσω να δώσω την απάντηση απ’ αυτήν εδώ τη θέση, για να τη διαβάσουν και άλλοι συνομήλικοί του. Ιδού πρώτα μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«…Όταν διαβάζω μελέτες και άρθρα σας για υψηλά και ευγενή θέματα, τα λεγόμενα πνευματικά, προφανώς για να διακρίνονται από τα άλλα, τα ευτελή, της καθημερινής ζωής, σας φαντάζομαι να κάθεστε άνετα στο γραφείο σας, ήσυχος και ευτυχής που μπορείτε να βρίσκεστε μακριά από την πεζή πραγματικότητα του μόχθου και της βιοπάλης και να βλέπετε τα ανθρώπινα από απόσταση. Με τέτοιους όρους πώς είναι δυνατόν να καταλάβετε τους νέους αυτής της δεινής ώρας, που από τα πρώτα τους βήματα βρίσκονται περικυκλωμένοι από αλλεπάλληλα τείχη και μάταια παλεύουν να ανακαλύψουν κάποια διέξοδο σωτηρίας; Εσείς αξιωθήκατε να ζήσετε τα νιάτα σας σ’ ένα φιλόξενο κόσμο: εύκολες οι σχέσεις σας με τους οικείους (δεν σας χώριζαν βαθιές διαφορές στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις)· εύκολες οι σπουδές σας (όποιος ήθελε να σπουδάσει έβρισκε ανοιχτή την πόρτα του πανεπιστημίου· πηγαίνετε να την ανοίξετε τώρα!)· εύκολη, στην ανάγκη, μια θεσούλα στο Δημόσιο (μικρός ο μισθός, αλλά σύνταξη εξασφαλισμένη)· εύκολος και ο γάμος (μπορούσατε να υπολογίζετε σε μια σύντροφο της ζωής, που θα είχε για σας στοργή ή τουλάχιστον ανοχή έως τα γεράματά σας). Σήμερα όλα έγιναν δύσκολα, μαρτυρικά δύσκολα: και η συνεννόηση με το σπίτι (χάσμα μεγάλο ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά)· και οι σπουδές (ύστερα από το πάγκοινο γυμνάσιο στενεύει πολύ ο δρόμος· πολλοί οι κλητοί, λίγοι οι εκλεκτοί)· και ο βιοπορισμός (ασφυκτικός ο συνωστισμός σε κάθε επάγγελμα)· και ο ευοίωνος γάμος (απείρως περισσότερα είναι σήμερα τα διαζύγια, οι πλάγιοι δεσμοί, οι συμβατικές συμβιώσεις από τις ευτυχείς ενώσεις).

Θα είχατε βέβαια και σεις τα προβλήματά σας, αλλά τώρα τα έχετε λύσει. Πώς λοιπόν μπορείτε να μπείτε στη θέση μας και να αντιληφθείτε την πλήξη, τη δυσφορία, την εξέγερσή μας. Δεν έχουμε τα ίδια αισθήματα, δεν κάνουμε τις ίδιες σκέψεις, δεν μιλούμε την ίδια γλώσσα…»

«Η γενεά σας μάς κατηγορεί πως δεν παίρνουμε τίποτα στα σοβαρά. Πως δεν προσέχουμε, δεν τιμούμε, δεν σεβόμαστε τίποτα: ούτε θεσμούς, ούτε αρχές, ούτε καθιερωμένα πρόσωπα. Πως για όλα και για όλους δείχνουμε αδιαφορία, και συχνά περιφρόνηση. Σκοτωνόμαστε να μπούμε στο πανεπιστήμιο, και ύστερα μόνος στόχος μας γίνεται το «χαρτί»· δεν θέλουμε να κοπιάσουμε για να κατακτήσουμε μιαν επιστήμη, ο νους μας είναι στη διασκέδαση, στον έρωτα, την πολιτική. Πως έχουμε γίνει πνεύματα αντιλογίας, αδύνατη μαζί μας η λογική συζήτηση· όπλα μας το δόγμα, ο δόλιος συλλογισμός, η σοφιστεία, τακτική μας η αναίδεια, ο σαρκασμός, το σκάνδαλο. Πως και η πολιτική μας κινητοποίηση δεν γίνεται με περίσκεψη και αίσθημα ευθύνης, αλλά επιπόλαια και επιθετικά, με ανεδαφικά και κραυγαλέα συνθήματα. Αυτά και άλλα πολλά μάς κατηγορεί η γενεά σας. Μεροληπτικά όμως και άδικα. Γιατί και ο στοιχειωδώς ευσυνείδητος παρατηρητής ξέρει πολύ καλά ότι οι επικρίσεις αυτές στηρίζονται σε αυθαίρετες γενικεύσεις. Αν μερικές εκατοντάδες οκνηρών και φωνασκούντων νέων έχουν (από τυφλές παρορμήσεις ή σύγχυση ιδεών) παραστρατήσει, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο μεγάλος αριθμός μας έχει με το παραπάνω πάρει στα σοβαρά τη ζωή και κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες παλεύει να ανοίξει το δρόμο προς ένα άλλο μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο. Αλλά και γι’ αυτούς ακόμα τους λίγους που βλέπετε να εκτροχιάζονται, σκεφτήκατε ποτέ τι εξηγεί (όχι τι δικαιολογεί) τις αταξίες τους; Επιτρέψατέ μου, επειδή βρίσκομαι πολύ κοντά τους, να σας εισαγάγω στην ψυχολογία τους. Είναι το κενό που φεύγοντας αφήνει πίσω η γενεά σας. Σεις οι ίδιοι ξεθεμελιώσατε με τα έργα σας το οικοδόμημα που στέγαζε τις υποτιθέμενες «αξίες» σας, και όταν τούτο κατέρρευσε, φάνηκε στη θέση του ένα φοβερό ανατριχιαστικό κενό. Γενήκαμε —λέτε— αμφισβητίες, ανατροπείς, εικονοκλάστες. Ποιες είναι οι «αλήθειες» που αμφισβητούμε, οι «θεσμοί» που ονειδίζουμε, οι «εικόνες» που σπάζουμε; Αφήσατε σεις τίποτα όρθιο, για να το γκρεμίσουμε εμείς; Όρθιο στη συνείδηση, στην εκτίμηση, στην ευλάβειά μας, όχι όρθιο με υποστηρίγματα τις εκκλήσεις του άμβωνα, τις απειλές του νόμου, το κνούτο της αστυνομίας; Είχατε, αλίμονο, παραμιλήσει για την εγκράτεια και ευκοσμία, για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικήν ισότητα, για αλληλεγγύη των λαών και παγκόσμια ειρήνη.

Τώρα που τα έργα έδειξαν πόσο φουσκωμένα και παραπειστικά ήταν τα λόγια σας, η απογοήτευση οδήγησε στην αποκήρυξή σας. Απευθύνατε ποτέ στον εαυτό σας το ερώτημα: ποιος φταίει για την εξέγερση των νέων εναντίον σας;… Πώς να σας το πούμε κύριε Π; Είμαστε εξαιτίας σας δυστυχείς, ενώ εσείς είστε (ή υπήρξατε) ευτυχείς. Τα έχετε όλα, δεν έχουμε τίποτα. Και γι’ αυτό δεν σας συγχωρούμε…».

Τα Νέα της Αγοράς Αυτή τη σχολική χρονιά ας μην ξεχάσουμε τα παιδικά εμβόλια Έχοντας διανύσει περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» η προσοχή όλων των οικογενειών στρέφεται και πάλι στην προστασία των μελών τους από την Covid-19 – ειδικά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι σίγουρα τα παιδιά μικρής ηλικίας. 14/10/2021 12:26 in – Analysis Τι σημαίνει η άνοδος του Σαντρ στις εκλογές του Ιράκ; Η εκλογική πρωτιά του Μουκτάντα αλ Σαντρ στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ σηματοδοτεί σημαντικές μετατοπίσεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας 14/10/2021 09:01 MUST READOn-the-go φοιτητικά laptops που δεν κολλάνε… πουθενά! 14/10/2021 | 13:55 Culture Live Ο Πέτρος Μάρκαρης αφηγείται την ζωή του στο in.gr Μιλά για την συγγραφή, τον Αγγελόπουλο, τα στέκια του στην Αθήνα και σχολιάζει την τρέχουσα κοινωνική επικαιρότητα 13/10/2021 19:25 MUST READΥπογράφεται η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τι προβλέπει – Το παρασκήνιο 14/10/2021 | 13:55 Τα Νέα της Αγοράς Courier Center: Πανελλαδικό δίκτυο και «άριστα» στην ικανοποίηση πελατών! Το δίκτυο διανομών της Courier Center καλύπτει πλέον το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ενώ η συνέπειά της στις παραδόσεις φέρνει 9.5/10 στην ικανοποίηση των πελατών της! 13/10/2021 18:44 MUST READΤέλος στο θρίλερ: Θα γυρίσουμε τελικά τα ρολόγια μας; Η επισήμη ανακοίνωση 14/10/2021 | 13:55 Πρόσωπα & Ιστορίες Γεώργιος Καφαντάρης: Άνθρωπος ατόφιος, ευφυής και πατριώτης Ο Γεώργιος Καφαντάρης γεννήθηκε στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας στις 13 Οκτωβρίου 1873 13/10/2021 13:52 MUST READΟ απίστευτος Όλεγκ και ο τυχερός Πέδρο 14/10/2021 | 13:55 MUST READ2+1 ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε 14/10/2021 | 13:55 Συνεντεύξεις Μιχάλης Κεφαλογιάννης – Μας τα λέει «Όλα για τη ζωή μας» και για τη… ζωή του Η θετική ενέργεια, η συνέπεια, η αξιοπιστία και η αγάπη για τη ζωή καθορίζουν τη διαδρομή του. Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης επέστρεψε στο MEGA και από τις 23 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 08.50 θα μας τα λέει «Όλα για τη ζωή μας» 13/10/2021 12:35 MUST READΠόσα κουλούρια αγοράζει κάποιος με 1 ευρώ 14/10/2021 | 13:55

Αυτά ο επιστολογράφος μου. Του απαντώ εδώ.

— Σε συγχαίρω, νέε μου, για το θάρρος και την παρρησία σου. Δεν μου κακοφαίνεται καθόλου να ακούω επικρίσεις για την υποκρισία και τις απερισκεψίες, για τις ανακολουθίες, τις προδοσίες της γενιάς μου, ιδίως όταν διατυπώνονται από νέους ανθρώπους που έχουν οξύ και αυστηρό κριτήριο στις εκτιμήσεις τους. Ακόμα και όταν αναφέρονται στην προσωπική μου ενοχή. Ανήκουμε όλοι στον «καιρό» μας· όπως μετέχουμε στα αγαθά του, έτσι υπέχουμε και τις ευθύνες του. Πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι στον επιμερισμό αυτών των ευθυνών. Και εδώ φοβούμαι ότι θα διαφωνήσω μαζί σου. Ας πάρω τα θέματα με τη σειρά.

Δεν μπορούμε —λες— εμείς οι ηλικιωμένοι να σας καταλάβουμε, γιατί ζήσαμε σ’ ένα φιλόξενο κόσμο και σήμερα είμαστε (ή υπήρξαμε) ευτυχείς. Ρώτησες ποτέ τον πατέρα σου ή τον παππού σου να σου πουν πώς πέρασαν τα νιάτα τους; Όσοι ήρθαμε στον κόσμο τις πρώτες δεκαετίες τούτου του αιώνα ζήσαμε τα καλύτερα χρόνια μας μέσα σε πολέμους, αποκλεισμούς, επαναστάσεις, ξενική κατοχή, εμφύλιες ρήξεις· μικρές παρενθέσεις ήταν οι μέρες της ηρεμίας. Εσύ γεννήθηκες (όπως υποθέτω) μετά το 1950. Από τότε ο τόπος μας έχει «ειρήνη». Ξέρεις τι σημαίνει η λεξούλα «ειρήνη»; Μόνο όποιος γνώρισε τον πόλεμο, όποιος τσακίστηκε σε μακρές πορείες στο χιόνι και στο λιοπύρι και πλάγιασε στις λάσπες πεινασμένος, ψειριασμένος, πληγωμένος, όποιος δεν πρόφτασε να στήσει σπίτι και δουλειά, γιατί μόλις τελείωνε η μια πολεμική περιπέτεια τον καλούσαν για την άλλη, ή μόλις έληγε μια πολιτική ανωμαλία ερχότανε με τις πιέσεις και τις διώξεις της η άλλη — αυτός ξέρει τι θα πει ειρήνη. Εσύ τη χάρηκες και τη χαίρεσαι τώρα, ενώ εμείς την καλογνωρίσαμε μόνο στα όνειρα και στις λαχτάρες μας.

Όσο για τις άλλες μας ευωχίες, τις χαρές της νιότης, ρώτησε και θα μάθεις την έκταση της «ευτυχίας» μας. Κάθε λογής περιορισμοί, οικονομικοί και ηθολογικοί, στένευαν όλο και περισσότερο τα περιθώρια της ψυχαγωγίας. Οι παραδοσιακές «υποχρεώσεις» μάς έκαναν να σοβαρευτούμε πριν από την ώρα μας· […]

Μα δυσκολεύεστε, τυραννιέστε να προχωρήσετε στις σπουδές σας και έπειτα να σταδιοδρομήσετε σ’ ένα επάγγελμα. Σωστά. Αναλογίζεστε όμως ποιο ήταν το αντίστοιχο καθεστώς στα δικά μας χρόνια; Στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας οι πύλες του πανεπιστημίου ήταν ανοιχτές· πόσοι όμως από μας είχαν τα οικονομικά μέσα να σπουδάσουν ή να συμπληρώσουν τη μόρφωσή τους στο εξωτερικό; Το βιοτικό επίπεδο ήταν στη φτωχο-Ελλάδα της εποχής εκείνης τόσο χαμηλό, που λίγοι είχαν αυτό το προνόμιο. Και ακόμη λιγότεροι ήταν οι τυχεροί που κατόρθωσαν γρήγορα να βρουν κάτω από τον ήλιο μοίρα. Οι ευκαιρίες ήταν ασύγκριτα λιγότερες από σήμερα που Κράτος και Τράπεζες απορροφούν μυριάδες υπαλλήλων, Βιομηχανία και Επιχειρήσεις άλλους τόσους επιστήμονες.

Πρόσφατα Άρθρα Plus Τα Νέα της Αγοράς Αυτή τη σχολική χρονιά ας μην ξεχάσουμε τα παιδικά εμβόλια Έχοντας διανύσει περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» η προσοχή όλων των οικογενειών στρέφεται και πάλι στην προστασία των μελών τους από την Covid-19 – ειδικά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι σίγουρα τα παιδιά μικρής ηλικίας. 14/10/2021 12:26 in – Analysis Τι σημαίνει η άνοδος του Σαντρ στις εκλογές του Ιράκ; Η εκλογική πρωτιά του Μουκτάντα αλ Σαντρ στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ σηματοδοτεί σημαντικές μετατοπίσεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας 14/10/2021 09:01 Media Στα «Νέα» της Πέμπτης – Πώς «αρπάζουν» τις καταθέσεις μας •Συναγερμός στα πιστωτικά ιδρύματα και την Αστυνομία •Σε εννιά μήνες οι κλοπές αυξήθηκαν πάνω από 500% •Ο «δούρειος ίππος» της κάρτας, του e-banking και των τηλεφωνικών «ενοχλήσεων» από επιτήδειους •Μια αποκαλυπτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος•Ολα όσα πρέπει να προσέχουμε 14/10/2021 02:39 Culture Live Ο Πέτρος Μάρκαρης αφηγείται την ζωή του στο in.gr Μιλά για την συγγραφή, τον Αγγελόπουλο, τα στέκια του στην Αθήνα και σχολιάζει την τρέχουσα κοινωνική επικαιρότητα 13/10/2021 19:25 Τα Νέα της Αγοράς Together we Blend: H LAVAZZA και η BEVERAGE WORLD μαζί για τα επόμενα 10 χρόνια Η Lavazza και η Beverage World ανανέωσαν την επιτυχημένη συνεργασία τους για τα επόμενα 10 χρόνια, προσβλέποντας σε νέα, φιλόδοξα σχέδια και μια ακόμα πιο δυναμική αναπτυξιακή πορεία των προϊόντων της LAVAZZA στην ελληνική αγορά. 13/10/2021 19:15 Τα Νέα της Αγοράς Courier Center: Πανελλαδικό δίκτυο και «άριστα» στην ικανοποίηση πελατών! Το δίκτυο διανομών της Courier Center καλύπτει πλέον το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ενώ η συνέπειά της στις παραδόσεις φέρνει 9.5/10 στην ικανοποίηση των πελατών της! 13/10/2021 18:44 Ελλάδα Οι φοιτητές επιστρέφουν στα αμφιθέατρα του ΟΠΑ και το «ΒΗΜΑ» με τα «ΝΕΑ» επιβραβεύουν τους αριστούχους Το πλούσιο αρχείο των εφημερίδων αποτελεί διαχρονικά ένα ισχυρό και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε ενημερωμένου πολίτη, ερευνητή και επιστήμονα. 13/10/2021 17:19 Πρόσωπα & Ιστορίες Γεώργιος Καφαντάρης: Άνθρωπος ατόφιος, ευφυής και πατριώτης Ο Γεώργιος Καφαντάρης γεννήθηκε στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας στις 13 Οκτωβρίου 1873 13/10/2021 13:52 Πρόσωπα & Ιστορίες Η ιστορική μάχη της οδού Μπιζανίου – 10 ΕΠΟΝίτες πολέμησαν μέχρις εσχάτων με πολλαπλάσιους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες «Διαβάτη, δωσ’ το μήνυμα: Σα γνήσια παλικάρια, για την πατρίδα πέσαμε κι οι δέκα, εδώ, νεκροί»: Οι 10 ΕΠΟΝίτες, πέρασαν μαζί με το σπιτάκι της οδού Μπιζανίου, στη μνήμη του λαού μας 13/10/2021 13:46 Πρόσωπα & Ιστορίες Πέντε χρόνια χωρίς τον Ντάριο Φο – Ο άνθρωπος που έβγαλε γλώσσα σε όλους (εκτός από την γυναίκα της ζωής του) Η ζωή του, τα αποφθέγματα που θα θυμόμαστε και τα υπέροχα λόγια για την γυναίκα της ζωής του. 13/10/2021 12:46

Αν πιστέψουμε όσους γνωρίζουν τα πράγματα, οι δυσχέρειες στο βιοπορισμό οφείλονται στη σημερινή Ελλάδα όχι στην ισχνή ζήτηση αλλά στην κακά επιμερισμένη προσφορά υπηρεσιών. Ευπρόσβλητη από την αστυφιλική νόσο η νεολαία μας τρέπεται κατά μάζες προς τα επαγγέλματα του «άσπρου κολλάρου», ενώ οι άλλοι πόροι της εθνικής οικονομίας μας στερούνται από ανθρώπους πρόθυμους και ικανούς να τους αξιοποιήσουν. Να μιλήσουμε και για το γάμο; Στα δικά μας χρόνια η οικογένεια ήταν βαρύς ζυγός. Η γυναίκα δεν είχε αυθυπαρξία και όποιος προστάτευε άγαμες αδελφές ήταν καταδικασμένος να σηκώνει αγόγγυστα τα βάρη της οικογένειας έως ότου κατά καλή τύχη ή με μεγάλες οικονομικές θυσίες (προίκα κτλ.) αραιώσει ο σπιτικός πληθυσμός. Δεν πιστεύω να ζηλεύετε σήμερα αυτή την αιχμαλωσία. Εργαζόμενη η νέα γυναίκα καθορίζει με δικές της επιλογές και ευθύνες το μέλλον της και (σε μεγάλη κλίμακα) ο νέος άντρας έχει λευθερωθεί από αλλότρια βάρη. Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά στοιχεία αυτών των προνομίων· από την κρίση και τις πρωτοβουλίες σας εξαρτάται να πολλαπλασιάσετε τα θετικά.

Προχωρώ. Εξεγείρεσαι (δικαίως) όταν ακούς τους ανθρώπους του λεγομένου «κατεστημένου» να ονειδίζουν τη σημερινή νεολαία με αφορμή τις σκηνές που δημιουργούν μερικοί φυγόπονοι και ταραξίες. Και πολύ ορθά παρατηρείς ότι γενικεύσεις αυτού του είδους είναι ανεπίτρεπτες: Αν ασχημονούν μερικοί δεν είναι κατακριτέοι «όλοι». Μήπως και συ πέφτεις στο ίδιο λάθος, όταν από λίγα δυσμενή παραδείγματα καταδικάζεις όλους τους ηλικιωμένους με την κατηγορία ότι αντιπαθούν και διασύρουν τη γενεά σας; Δεν ξέρω πόσες και ποιες περιπτώσεις έχεις στο νου σου. Κατά τη δική μου αντίληψη πολύ λίγοι «φτασμένοι» άνθρωποι, ιδιότροποι και κοντόφθαλμοι, δεν βλέπουν στους σημερινούς νέους παρά μόνο αναίδεια και διαφθορά. Θα ομολογήσεις όμως ότι όχι λίγοι είναι οι συνομήλικοί σου που δεν τηρούν και αυτούς ακόμη τους στοιχειώδεις τύπους της ευπρέπειας και σκανδαλίζουν με τη συμπεριφορά τους την Κοινή Γνώμη. Πιστεύω ότι εμείς υπήρξαμε στην ηλικία σας (όχι ίσως νοημονέστεροι ή τυχερότεροι, πάντως) κοσμιότεροι από σας. Και η κοσμιότητα, όσο κι αν τη λένε μερικοί φαρισαϊσμό, βαραίνει πολύ στις κοινωνικές σχέσεις.

Θα σου μιλήσω με ειλικρίνεια. Θα ήμουν απελπισμένος αν έβλεπα στο γράμμα σου ότι είσαι ευχαριστημένος με τις συνθήκες της ζωής σου. Η στέρηση, η θλίψη, η οργή είναι ανέκαθεν οι κινητήριες δυνάμεις στη σκέψη, στα αισθήματα, στη βούληση των ανθρώπων.

Ο υποχωρητικός και ικανοποιημένος, ο διαλλακτικός και ευκολοσυμβίβαστος, αυτός που τα βρίσκει όλα γύρω του «καλά λίαν» ή σκύβει το κεφάλι και συνθηκολογεί με τη μοίρα του, δεν έχει φτερά στο πνεύμα ούτε φλόγα στην καρδιά — έχει γεράσει. Ο νέος δεν καταθέτει ποτέ την εντολή που του έχει δοθεί: να ανανεώσει τις μορφές της ζωής, να επιχειρήσει εκείνα που οι προκάτοχοί του δεν καταπιάστηκαν ή τα άφησαν ατελείωτα. Αν παραιτηθεί και αποσυρθεί, ο κόσμος θα γίνει φτωχότερος· από το βιβλίο του μέλλοντος θα λείψει μια σελίδα, και ποιος ξέρει; μπορεί να ήταν η καλύτερη. Εμείς που βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο, ξοφλήσαμε —άλλος πιο λίγο άλλος πιο πολύ— το χρέος που μας έλαχε με τον κλήρο που τραβήξαμε. Η σειρά σας τώρα. Ευχή μας είναι ν’ αξιωθείτε να σας εκτιμήσουν οι νεώτεροί σας για τις αστοχίες και τις παραλείψεις σας, όπως κάνετε σεις σήμερα σε μας, γιατί αυτή η επίθεση δίνει την ελπίδα ότι η ζωή δεν θα μείνει εκεί που έφτασε, αλλά θα προχωρήσει.

Αν μου επιτρέπεις να σου δώσω κλείνοντας την απάντησή μου μια συμβουλή, θα σου έλεγα να προσέξεις:

Πρώτα ότι ο αγώνας ο καλός, ο τίμιος και δημιουργικός, κάνει αξιοβίωτη τη ζωή. Στη θέση του καρτεσιανού cogito ergo sum βάλε συ το «αγωνίζομαι άρα υπάρχω».

Και έπειτα ότι δεν ξεκινάς από το μηδέν. Ο κόσμος υφίσταται πολύ πριν από την ώρα που πρωτάνοιξες τα μάτια σου. Έχει πίσω του μακράν ιστορία. Πάρε τη θέση σου στη γραμμή.

Ε. Π. Παπανούτσος (από τον ημερήσιο Τύπο)

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος (1900-1982) υπήρξε διαπρεπής παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος του 20ού αιώνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.