“Χαστούκι” σε Μηταράκη-κυβέρνηση για το περιβόητο Μητρώο ΜΚΟ: Χρονοβόρες και επαχθείς απαιτήσεις, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Κόσμος Πολιτική

Οι χρονοβόρες, επαχθείς και δαπανηρές απαιτήσεις για την εγγραφή ΜΚΟ και μεμονωμένων μελών, αλλά και η διατήρηση της ενεργούς συμμετοχής στο μητρών, δημιουργούν προβλήματα συμμόρφωσης με τα δικαιώματα που καταγράφονται στα άρθρα 8 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εξαιτίας έλλειψης νομιμότητας και αναλογικότητας.

Για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο το Συμβούλιο της Ευρώπης σε γνωμοδότησή του αναφορικά με το μητρώο ΜΚΟ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι διατάξεις αυτές θα έχουν σημαντικής επιπτώσεις στο έργο της κοινωνίας των πολιτών δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ΜΚΟ που δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την εγγραφή είτε επειδή δεν έχουν επιλεγεί για εγγραφή ή πιστοποίηση λόγω τυπικών διαδικασιών είτε επειδή έχουν απορριφθεί από τους αρμόδιους, καθώς δεν πληρούν κάποια από τα πολύ ευρεία κριτήρια εγγραφής ή πιστοποίησης, είτε επειδή αποσύρονται μόνες τους από τη διαδικασία, καθώς θεωρούν ότι κρίνονται πολύ αυστηρά και δεν επιθυμούν να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα.

Σχετικά με τα σχέδια Μηταράκη για καταγραφή των ΜΚΟ και των μελών τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα.

Για τις συγκεκριμένες διατάξεις είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα πριν από μερικές εβδομάδες πέντε ΜΚΟ (οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360) οι οποίες έκαναν λόγο για δύσκολη διαδικασία που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις μικρές οργανώσεις, ενώ διατύπωναν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη προσπάθεια περιορισμού της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

πηγή και ολόκληρο το έγγραφο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην efsyn.gr

the FAQ team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.