Κανονικότητα…Απαλλαγή από τις κατηγορίες για απιστία και ξέπλυμα για τους κατηγορούμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χάρη στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ

Πολιτική Πολιτισμός

Η τροποποίηση που έφερε στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων η Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2019 σε συνδυασμό με μια ΠΝΠ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2020, οδήγησε σε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε ένα μέρος της δίκης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο, συνεχίζεται η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Σπίγγου για το ethnos.gr, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η καραντίνα και η ΠΝΠ
Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης. Να σημειωθεί, ότι η προθεσμία έληγε στις 18 Μαρτίου ενώ τα δικαστήρια έκλεισαν λόγω COVID-19 στις 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια στις 27.3.2020 ακολούθησε νέα ΚΥΑ, που παρέτεινε την αναστολή των προθεσμιών μέχρι τις 10.4.2020, και στις 11.4.2020 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ περί αναστολής των προθεσμιών μέχρι τις 27.4.2020.

Επομένως από τις 13.3.2020 ανεστάλη και η προθεσμία της δήλωσης του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν 4647/2019. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ανεστάλη αντίστοιχη προθεσμία λόγω έκτακτων περιστάσεων (σεισμός Αθήνας 1999).

Η ανατροπή ήρθε στις 13.4.2020, όπου υπεγράφη μια ΠΝΠ, σύμφωνα με την οποία «η αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών …».

Συνέχεια της δίκης για τα λοιπά αδικήματα
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της απάτης και για όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. Η δικογραφία αφορά σε δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

the FAQ team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *