“Λεφτόδεντρα” για τα ΜΑΤ υπάρχουν…Ξέμειναν από δακρυγόνα λόγω…Έβρου και ετοιμάζονται να αγοράσουν καινούρια μαζί με αλεξίσφαιρα, κράνη, ασπίδες με κόστος από 20 έως 34 εκ. 

Οικονομία

Όταν σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται “σφιχτοχέρα” και κουνάει το δάχτυλο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πια “λεφότδεντρα” (εκτός φυσικά αν αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως πχ τα ΜΜΕ…), είναι αν όχι προκλητικό, τουλάχιστον αποκαλυπτικό και συνεπές προς τις προτεραιότητες που έχε θέσει εξ αρχής το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη η είδηση που μεταφέρει η “Καθημερινή” ότι τα ΜΑΤ ετοιμάζονται να κάνουν “την αγορά της εικοσαετίας” με πρόσχημα όπως φαίνεται την πρόσφατη “κρίση του Έβρου”…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του για την “Καθημερινή” ο Γιάννης Σουλιώτης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποθήκες άδειασαν από δακρυγόνα αφού λέει στον Έβρο οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκτόξευαν κατά μέσο όρο 1000 με 1100 την ημέρα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο προϋπολογισμός των προμηθειών θα αγγίξει τα 20 εκ. ευρώ, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν το ποσό στα 34 εκ., ενώ στο εσωτερικό της Αστυνομίας αναφέρουν ότι η διαδικασία ξεκίνησε με απαίτηση του ίδιου του Κυρ.Μητσοτάκη.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΑΤ θα βρεθούν από το πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης των 700 εκ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν είχε βρεθεί στον Έβρο στις αρχές Μαρτίου, ενώ τη “μερίδα του λέοντος” πρόκειται –κατά πληροφορίες– να πάρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας…

Σε κάθε περίπτωση “πολλοί στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «αγορά εικοσαετίας» που θα συμβάλει στην «αναπτέρωση του ηθικού των αστυνομικών»” αναφέρει το ρεπορτάζ και πραγματικά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος αν οι συνεχείς καταγγελίες για αστυνομικές αυθαιρεσίες γίνονται ενώ τα στελέχη της Αστυνομίας έχουν πεσμένο ηθικό τι θα γίνει αν “αναπτερωθεί” κιόλας… 

Σημειώνεται ακόμα ότι:

“Παράλληλα, «τρέχει» προμήθεια 3.000 νέων ασπίδων, καθώς ο έλεγχος στις αποθήκες υλικού αποκάλυψε ότι οι εφεδρείες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εξαντληθεί. «Η τελευταία αγορά εξοπλισμού για τα ΜΑΤ είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το υλικό από την εξάρτυση των διμοιριών δεν αντικαθίστατο», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος. Στους άνδρες των ΜΑΤ θα διατεθούν ακόμα νέες στολές, προστατευτικοί θώρακες, γάντια και αρβύλες.

Συγχρόνως, η πρόσφατη εμπειρία του Εβρου θορύβησε την ηγεσία του υπουργείου, η οποία προχωρεί στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος των χημικών που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι αστυνομικοί. Πηγή κοντά στο θέμα έκανε λόγο για αγορά μέχρι και 50.000 δακρυγόνων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια εκτοξευτήρων με δυνατότητα να ρίχνουν χημικά «κατά ριπάς». Η προηγούμενη μεγάλη αγορά δακρυγόνων είχε γίνει το 2017 από εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία.

ολόκληρο το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην “Καθημερινή”

the FAQ team

Επιπροσθέτως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα συνολικά 50 λεωφορεία «κλούβες» των ΜΑΤ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αγοραστεί το διάστημα 1999-2003. Η γενική ανακατασκευή κρίθηκε περισσότερο συμφέρουσα σε σύγκριση με τη λύση της αγοράς νέων λεωφορείων και της μετασκευής τους με τρόπο που να ικανοποιούν τις ανάγκες των ΜΑΤ. Υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια νέων οχημάτων καταιονισμού – «Αίαντες». Η πρόταση αφορά την αγορά μικρότερων οχημάτων απ’ αυτά που ήδη διαθέτει η αστυνομία, με δυνατότητα να επιχειρούν σε στενότερους δρόμους, εντός αστικού ιστού. Συζητήσεις γίνονται για την αγορά επιπλέον θωρακισμένων οχημάτων για την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), που επίσης ήταν παρούσα στα γεγονότα στον Εβρο. Κατόπιν εντολής του κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία κινείται για την αγορά μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Θα διατεθούν για την επιτήρηση των συνόρων και όχι μόνο. Πολλοί στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «αγορά εικοσαετίας» που θα συμβάλει στην «αναπτέρωση του ηθικού των αστυνομικών»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *