Η πεζοδρόμηση της Σούλου και η «χαλαρότητα» στα μέτρα του κορωνοϊού «πνίγουν» την 1η ΤΟΜΥ Αγρινίου (φωτο)

Ελλάδα Πολιτική

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η οδός Πάνου Σούλου, στο κέντρο του Αγρινίου.

Αφορμή, φυσικά, υπήρξε και η «εικαστική» παρέμβαση ιδιωτών (δείτε εδώ), οι οποίοι… «βιάστηκαν» να μετατρέψουν το οδόστρωμα σε κάτι παραπλήσιο σε πλακόστρωτο, μιας και ο δρόμος διέπεται από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν τα όποια έργα πλακόστρωσης.

Ωστόσο, μέσα από το agriniopress αναδεικνύεται ένα θέμα πολύ πιο… ουσιώδες και πολύ πιο σύνθετο, καθότι αφορά την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Αγρινίου, η οποία και στεγάζεται επί της οδού, στον πρώην ΠΙΚΠΑ.

Πρόκειται για μία δημόσια δομή Υγείας η οποία και εξυπηρετεί πλήθος κόσμου, κάθε ηλικιακής βαθμίδας, ενώ διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές για να παράσχει βοήθεια και ιατρική περίθαλψη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, έχοντας εγκατεστημένη μέχρι και ηλεκτρική ράμπα.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο ιατρός Φώτης Λιάβας, συντονιστής της Μονάδας, το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα, διττής φύσεως.

Αρχικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σχεδόν καθημερινά προκαλείται μεγάλος συνωστισμός έξωθεν της ΤΟΜΥ, όχι από… ασθενείς μα από πολίτες που αναμένουν στην ουρά αναμονής για το τραπεζικό υποκατάστημα που βρίσκεται στην ίδια οδό.

Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται και μάλιστα κάθεται στα σκαλιά της Μονάδας. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προσωπικού στις αρχές να επιληφθούν του θέματος, τίποτα περισσότερο πέραν απλών συστάσεων δεν έχει συμβεί.

Μάλιστα, υπήρξε και συμβάν όπου πολίτης επιτέθηκε λεκτικά στους ανθρώπους της ΤΟΜΥ όταν έγιναν συστάσεις για την απομάκρυνσή τους από εκεί. «Η πανδημία και η επανενεργοποίηση της νόσου είναι θέμα λεπτών αν συνεχίσουμε έτσι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λιάβας.

Από εκεί και πέρα, όμως, αναδύεται και ένα δεύτερο, εξίσου μείζον ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με την πεζοδρόμηση της οδού Πάνου Σούλου. Όπως προαναφέρθηκε, από την 1η ΤΟΜΥ εξυπηρετείται πλήθος κόσμου. «Από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η επισκεψιμότητα έχει πέσει κατά 50%», αναφέρει ο κ. Λιάβας.

Και συνεχίζει: «Για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί ανεπίσημα τόσο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννης Καρβέλης όσο και ο διοικητής του Κέντρου Υγείας Αγρινίου, κ. Βασίλης Σκόρδας. Από μέρους μας έχουν υποβληθεί στο Δήμο ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε λάβει σαφείς απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Δεν έχει προβλεφθεί στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χώρος στάθμευσης. Παράλληλα, δεν περνούν αυτοκίνητα, άρα δεν περνούν και ασθενείς. Μιλάμε για μάνες με παιδιά, μιας και η Μονάδα έχει παιδίατρο, υπερήλικες και ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν ή να περιπλανώνται στο κέντρο για να βρουν πάρκινγκ».

Μία απάντηση που έλαβαν οι άνθρωποι της Μονάδας από το Δήμο είναι ότι θα επιτρέπονται σε οχήματα που μεταφέρουν ηλικιωμένους και ανήμπορους να διέρχονται.

Η Τροχαία από μέρους της τονίζει ότι εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης είναι υποχρεωμένη να καταγράφει τις όποιες παραβάσεις (όπως άλλωστε είχε γίνει και στις αρχές Ιούνη, που «κόπηκαν» κλήσεις σε δίκυκλα που στάθμευαν στο χώρο στάθμευσης δικύκλων στο τέλος του δρόμου). Κάτι τέτοιο, όπως μπορείτε να δείτε συμβαίνει και σήμερα.

Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ουδεμία ελαστικότητα ακόμη και για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς αυτοκίνητο. Μία εξ’ αυτών, η κ. Πρέμου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα τονίζει στο agriniopress ότι ακόμη και προ των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αφαίρεσαν τις πινακίδες από το όχημα που τη μετέφερε δύο φορές. «Δεν γίνεται να μετακινηθώ χωρίς αυτοκίνητο και θέση στάθμευσης για την ΤΟΜΥ δεν υπάρχει. Στο γιατρό θέλουμε να πάμε, είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται», αναφέρει.

Το πρόβλημα φυσικά εντείνεται λόγω της απόστασης στην οποία βρίσκονται πλέον οι πιάτσες ταξί, λόγω της πεζοδρόμησης των δρόμων πέριξ της Πλατείας Δημοκρατίας. «Δεν είμαστε κατά των πεζοδρομήσεων, ωστόσο πρέπει αυτές να γίνουν σωστά», ξεκαθαρίζει ο κ. Λιάβας, τη στιγμή που και ασθενείς που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν στο να φθάσουν σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος γίνεται για μία δημόσια μονάδα υγείας, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αυτό που «επωμίστηκε» το βάρος της πανδημίας. Ουσιαστικά, καταδεικνύεται με εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι αποδυναμώνεται μία δομή που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και ασθενείς με covid, τη στιγμή που λόγω της πανδημίας, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, οι όποιες κινήσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας…

Κωνσταντίνος Ρίγκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *