Χρηματιστήριο vs ομόλογα, σημειώσατε 2!

Ελλάδα Οικονομία

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο χτυπάει το ελληνικό δεκαετές το οποίο διαπραγματευόταν στο 0,954% με το αντίστοιχο ιταλικό στο 0,92%. Τόσο η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της κ. Στ. Πέτσα, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ πανηγύρισαν το γεγονός αναρτώντας στο twiter μήνυμα ότι «η Ελλάδα επέστρεψε». Στο απόηχο της θριαμβευτικής αποκλιμάκωσης του ελληνικού 10ετούς τίτλου, η Πειραιώς πραγματοποίησε την πρώτη της έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,5% και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δις. ευρώ, με το σύνολο των κεφαλαίων που διεκδικούν να αποκτήσουν ελληνικούς τίτλους από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ!

Την ίδια ώρα, η Wall Street καταγράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο, από τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζονται και οι πρώτες αχνές ελπίδες ανακοπής της εξάπλωσης του κορωναϊού. Στο Χ.Α. όμως, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό και η σύγχυση μεγαλώνει, όσο ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan εμφανίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκθέσεις για τις τράπεζες. Ο γενικός  δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με ανεπαίσθητα κέρδη 0,06%, στις 917,56 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 76,89 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός τζίρος πάντως, διαμορφώνεται πιο κάτω,  λίγο πάνω από 65 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των πακέτων, αξίας 11,19 εκατ. ευρώ. Στην Eurobank άλλαξαν χέρια επτά πακέτα συνολικού αριθμού 7 εκατ. τεμαχίων και στον ΑΔΜΗΕ 169 χιλιάδες τεμάχια.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη σχεδόν 1,4%, αλλά το γύρισμα της Coca Cola, της Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, JumboΕΧΑΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΓΕΚ/Τέρνα (λόγω των εξελίξεων με το καζίνο) γύρισαν την αγορά από τις 922 μονάδες που ήταν και τα υψηλά ημέρας.

Αντίδραση 2,75 για την μετοχή της Alpha, στα 4,19 ευρώ ενισχύθηκε η ΔΕΗ και στα 7,52 η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 1,4%. Στα 0,80 ευρώ ενισχύθηκε η Eurobank, στα 2,94 ευρώ η Εθνική, η οποία ετοιμάζει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7 δις. ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και στα 3,18 ευρώ η Πειραιώς.

Κέρδη 3,67% για τον ΑΔΜΗΕ, στα 2,54 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *